Den stigende interesse for at studere i Esbjerg mærker man ikke hos Erhvervsakademi SydVest, der peger på, at vilkårene for internationale studerende ikke er konkurrencedygtige.
I går kunne vi fortælle, at den samlede søgning til Esbjerg som studieby er steget med 25 procent, men hos Erhvervsakademi SydVest (EASV) har man oplevet nedgang.
Sidste år valgte 328 ansøgere EASV som deres 1. prioritet, mens tallet i år er 281 – en nedgang på 47 ansøgninger.
Alligevel ser rektor Henrik Larsen flere positive takter i årets optag:
– Når vi tæller top-up-programmerne – altså overbygningsuddannelserne – med i det samlede optag, har vi 355 1. prioritetsansøgere, så alt i alt er det ikke så ringe endda, udtaler han i en pressemeddelelse.
Henrik Larsen peger dog på, at bedre vilkår for internationale studerende kunne have øget optaget:
– Vi kunne have haft flere ansøgere i Esbjerg, hvis der politisk var bedre vilkår for optag af internationale studerende. Lige nu ser vi desværre, at vi ikke længere bliver overvejet i samme grad, og at flere søger f.eks. til Sverige. Vi håber dog, at den kommende reform kan ændre på det, siger rektor Henrik Larsen.
Han advarer dog mod at tro, at en reform alene vil få internationale studerende til at vælte ind:
– Selvom EASV kan – og vil – uddanne flere internationale studerende til regionens erhvervsliv, skal vi også huske på, at der er en grænse for, hvor mange Esbjerg realistisk set kan tiltrække. Det er derfor vigtigt at sikre en bæredygtig balance, især hvis det lokale uddannelseslandskab ændrer sig på en måde, der skaber en usund konkurrencesituation, tilføjer han.
Skuffelse over lav interesse for tekniske uddannelser
Henrik Larsen udtrykker endvidere skuffelse over, at de tekniske uddannelser – eksempelvis Driftsteknolog Offshore og Energiteknolog – tiltrækker meget få ansøgere:
– Det er afgørende, at vi får flere unge til at se potentialet i de tekniske uddannelser. De spiller en nøglerolle i omstillingen til vedvarende energi og udviklingen af Danmarks energisektor, og derfor er håbet selvfølgelig, at det endelige resultat, som vi ser til sommer, ændrer på det.
IT-uddannelser fortsat efterspurgte
Uddannelseschef Stig Salsskov Iversen glæder sig til gengæld over, at IT-uddannelserne fortsat udgør en stor andel af de samlede ansøgninger, selvom også her ses et fald i antallet.
– Vi er superglade for, at 43 procent af EASV’s 1. prioritetsansøgere i kvote 2 har valgt vores IT-uddannelser i Esbjerg, Sønderborg, Tønder og online. Det er et meget positivt signal om, at de unge har et godt blik for, hvor en stor del af fremtidens jobmuligheder ligger.
Fakta: Erhvervsakademi SydVest tilbyder 26 videregående uddannelser samt en bred vifte af efteruddannelser i Esbjerg og Sønderborg.
Dertil kommer datamatikeruddannelsen i Tønder og syv onlineuddannelser.