Onsdag formiddag går tæppet for alvor op i Musikhuset Esbjerg, når Esbjerg AmatørTeater Skarntydens opsætning af Oliver Twist har premiere. Der spilles frem til den 15.
Forestillingen har været under forberedelse siden oktober, og i centrum af det hele står 11-årige Sophie Holmboe Glindemann, som spiller hovedrollen som den forældreløse dreng Oliver.
Det er en tradition for Skarntyden at opføre et teaterstykke i vinterferien, og i år bliver altså ingen undtagelse. Dog er der i år lidt flere børn med på scenen end fx sidste år, da man opførte Busters Verden.
For Sophie Holmboe Glindemann er rollen som Oliver en drøm, der går i opfyldelse. Selvom hun kun er 11 år gammel, har hun allerede stor erfaring med at optræde og har også netop været til optagelsesprøve på Esbjerg Børne- og Ungdomsteaters kommende stykke om Den Lille Havfrue.
– Jeg elsker at spille teater, fordi jeg kan prøve at være en anden person og fortælle en historie, som folk kan leve sig ind i. Jeg har aldrig været bange for at stille mig op og snakke til nogen, jeg ikke kender. Så jeg tror, det er derfor, jeg ikke er nervøs, selvom jeg har hovedrollen, fortæller Sophie, der altså spiller den tiårige dreng Oliver.
– Men jeg kan lave min stemme dyb, siger Sophie, og giver prøver på sin kunnen.
Rollen som Oliver har krævet meget af hende. Hun skal veksle mellem at være en uskyldig og håbefuld dreng, en desperat flygtning og en karakter, der konstant må kæmpe for at finde sin plads i verden.
– Det er hårdt nogle gange, men det gør ikke så meget, siger pigen, der til dagligt går på Esbjerg Realskole.

Intens prøveperiode og store drømme
Skarntydens forestilling er en ambitiøs produktion med et stort hold bestående af cirka 20 både børn og voksne skuespillere. Øveperioden har været intens og især de seneste dage, er det for alvor blevet intensiveret som premieren nærmede sig.
Instruktøren bag forestillingen, Kim Hartwich, og de skiftende skuespillere på scenen, er nået i mål og har de seneste dage fået tingene til at gå op i en højere enhed.
Som noget nyt i år har alle involverede også skullet tage del i de administrative og praktiske opgaver, hvis de skulle spille med i stykket, og det har givet en anden form for ejerskab over tingene, fortæller Skarntydens formand, Thomas Boulund Meng Hansen.
– Det har gjort, at alle har taget et større ansvar for at få tingene til at lykkes og har givet den enkelte en større forståelse for, hvad der foregår rundt om selve skuespillet. Det, tror jeg, har været lærerigt, siger han.
For Sophie, der også har sunget i pigekor på konservatoriet indtil for nyligt, og er blevet grebet af skuespillet gennem sin farmors interesse for teater, er Oliver Twist da heller ikke bare en rolle – det er måske et lille skridt på vejen mod hendes store drøm.
– Ja, jeg vil gerne være skuespiller, når jeg bliver stor. Måske både på teater og i film, svarer hun med stor selvfølgelighed på journalistens åbenlyst dumme spørgsmål.

Fra Dickens’ roman til teaterscenen
Oliver Twist er baseret på Charles Dickens’ klassiske roman fra 1838, der skildrer den barske tilværelse for forældreløse børn i det victorianske England. Historien følger den unge Oliver, som vokser op i et fattighus, men efter at have flygtet til London ender i kløerne på en bande lommetyve ledet af den berygtede Fagin, der i Skarntydens cirka 50 minutters lange opsætning spilles af 31-årige Emil Klausen, der også har haft til opgave at være pr-mand på årets produktion.
Fortællingen er både en skarp kritik af datidens sociale uretfærdighed og en rørende beretning om håb og modstandskraft.
Skarntydens opsætning er tro mod originalfortællingen, men med et udtryk, der gør den tilgængelig for både børn og voksne. Og der plejer at være rift om billetterne, når Skarntyden og dens medlemmer på mellem 10 og 70 år træder op på de skrå brædder i en af Musikhusets mindre sale.
Handlingen går kort sagt på, at Oliver stikker af fra fattighuset på hans ti års fødselsdag, og bliver en del af en bande af unge lommetyve ledet af Fagin, der skal bruge en lille dreng som Oliver til et kup. Men ved et lykketræf kommer Oliver under den gode fru Bronlows vinger og reddet ud af banden. Strabadserne er dog ikke slut endnu, for hvad gør Fagin og hans bande nu uden Oliver, og hvem er Oliver egentlig?
Stykket indeholder enkelte scener med skydevåben og højtråbende adfærd, så det anbefales fra 8 år og opefter.
Stykket spilles hele otte gange mellem den 12. og 15. februar 2025. Læs mere HER.