Mulm er baseret på Teddy Vorks gyserroman af samme navn, og Kellermensch har leveret titelmelodien. Gårsdagens forpremiere i Nordisk Film Biografer Esbjerg Broen var således i høj grad en fejring af det lokale kulturlivs formåen.
Det har længe været kendt, at Teddy Vork-romanen Mulm skulle blive til en film. Langt om længe kunne filmen så i aftes blive præsenteret for et spændt, lokalt publikum, da der var forpremiere i den største sal hos Nordisk Film Biografer Esbjerg Broen.
Salen var de facto udsolgt, så allerede nu har man annonceret endnu en forpremiere den 26. november, inden den reelle premiere går over hele landet den 5. december.
Ved gårsdagens visning var salen fyldt med lokale kulturpersonligheder, samarbejdspartnere og almindeligt interesserede, som havde været heldige at få billet.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Filmens instruktør Martin Vrede Nielsen og filmdistributør og producent Kenneth Eriksen fra Another World Entertainment, stillede inden fremvisningen op til en lille introduktion og talk modereret af Jacob Holm Krogsøe, der selv er forfatter, cand. mag i filmvidenskab og projektleder på Fantasy Festival.
– Teddys bog er en slowburner, hvor man langsomt kommer til at lære hovedpersonerne at kende og får et “godt forhold” til dem. Når uhyggen så træder ind, gør det ekstra ondt, og det er utroligt effektfuldt. Det er noget, som Teddy mestrer i sin historieopbygning, som han deler med nogle af de rigtigt store, internationale navne, sagde Jacob Holm Krogsøe.
Instruktør Martin Vrede Nielsen har brugt over tre år på projektet, som ikke har fået filmstøtte, men alligevel er Mulm endt i de store biografer og med et par store navne i hovedrollerne.
– Da jeg læste Mulm, tænkte jeg, at det kunne blive en rigtig god film, og en film, der var mulig at lave med forholdsvis få midler. Men på et tidspunkt, da jeg kom til klimakset i filmen, var jeg ved at opgive. Heldigvis fik jeg sammen med Teddy filet manuskriptet til, så det kunne lade sig gøre at lave en film ud af hans roman, uden at gøre oplægget uigenkendeligt, fortalte Martin Vrede Nielsen, der tidligere har lavet en række film, der genremæssigt læner sig op af Vorks uhyggelige univers, der udspringer af et simpelt hverdagsdrama, men går mere og mere bersærk over tid.
Både Martin Vrede Nielsen og Jacob Holm Krogsøe betegner filmen som et kammerspil, som kan beskrives som et fortættet drama med få personer i en afgrænset lokalitet med særlig vægt på den psykologiske intensitet og beregnet på intimscener.
En bevæget Teddy Vork var stolt og glad over at se så mange esbjergensere i biografen, og han fortalte til EsbjergLiv.dk, at han var yderst tilfreds med filmen, der via godt samarbejde på manus-fronten, har formået at holde sig tro mod forlægget.