Flere hundrede var med på gastrowalk

Moveat havde lørdag debut i Esbjerg. De 267 deltagere kunne i løbet af eftermiddagen få mad og drikke syv steder i byen. Konceptet er fedt, men ikke alt var lige vellykket.

Med start omkring middagstid på Posthuset på Torvet, fik den udsolgte og første Moveat (udtales move-eat) nogensinde i Esbjerg ben at gå på.

Signaturserveringen her fra Posthusets nye “Delekoncept” bestod af en friteret kartoffelrøsti serveret med pisket cremefraiche, urter og ørredrogn.

Herefter var det op til deltagerne selv at bestemme, hvor turen skulle gå hen. Da de syv steder, der var med og kunne besøges, ligger ret spredt, havde arrangørerne som en lille bonus sat en bus ind, der kørte i pendulfart mellem tre lokationer. Hvordan det fungerede, eller ikke gjorde, vender vi tilbage til senere.

Café MS Smag på Fiskeri- & Søfartsmuseet havde lavet en spændende ret med æbleskiver med bakskuld, hjemmerørt remoulade og ristet rugbrød. Man fik konsistensen af æbleskiver, men smagen af fiskefrikadelle. Foto: Fjodor Pedersen.

Udover Delekonceptet på Posthuset var Buns & Noodles, Hanzo, MS Smag på Fiskeri- & Søfartsmuseet, Plates, Bean Machine og Esbjerg Bryghus med. De to sidstenævnte blev tilføjet programmet senest som en form for bonus – ligesom bussen.

Moveat er et koncept, som er forholdsvist nyt i Danmark, men i flere år har eksisteret i de svenske storbyer. Med Moveat-appen i hånden bliver deltagerne ledt på vej til næste ønskede destination med et dynamisk kort, hvor man også kan bedømme oplevelsen på de enkelte steder med op til fem stjerner. Ved mødestedet får man scannet sin billet og får påsat sit armbånd, som man så viser frem, når man besøger de øvrige steder.

Mandag udsendte Moveat en mail, hvor de kunne fortælle, at Delekonceptet på Posthuset, Plates og Esbjerg Bryghus fik de højeste vurderinger og dermed People’s Choice-æren.

Plates serverede en tasting med arancini med kastanjer og trøffelaioli, kalvetatar a la vitello tonnato og kartofler i vichyssoise serveret i østersskal. Foto: Fjodor Pedersen.

At de syv steder, som man skulle besøge, ligger med så mange kilometers afstand, spolerer lidt af konceptet, som jo lægger op til en gastronomisk tur. Man kunne jo tage cyklen, eller som nogle havde gjort: bilen. For på en råkold novemberdag er det ikke det mest oplagte at skulle gå de mange kilometer mellem midtbyen, Fiskeri- & Søfartsmuseet via Plates i Grådybet og Bean Machine i Kronprinsensgade. Og man ville slet ikke kunne nå det. På trods af muligheden for at hoppe på bussen, var der alligevel en del, som ikke nåede at komme hele ruten rundt inden for tidsgrænsen – som var klokken 17 de sidste steder. Vi fra EsbjergLiv.dk nåede fx ikke hverken Bean Machine eller Esbjerg Bryghus. Og vi var langt fra de eneste.

Menuen på Hanzo: Yellowfin tuna på friteret wonton med avocado, mango, shiso og wasabi. Foto: Fjodor Pedersen.

Vi tog fra Torvet til Hanzo, hvorefter vi besøgte Buns & Noodles i Kongensgade. Herefter gik vi op til Musikhuset og ventede et kvarters tid på bussen, som kørte os til Fiskeri- & Søfartsmuseet. Her holdt en engageret og ung museumsformidler ved navn Mette et lille oplæg for de spisende, hvor hun fortalte om bakskuldens historie. Der var også en lille konkurrence, hvor man kunne vinde sæsonkort til museet. Et meget spændende og givtigt indslag, som vi slet ikke havde forventet.

Herefter kom vi til at stå og vente meget længe på bussen, som skulle køre os til Plates. Vi overvejede flere gange, om vi skulle gå, men de cirka to kilometers gåtur i blæst og tiltagende regn var ikke tillokkende. Langt om længe kom bussen da også igen, satte folk af, og tog os andre med.

Museumsformidleren Mette gentog sit glimrende oplæg flere gange. Foto: Fjodor Pedersen.

Det var blevet lovet, at bussen ville køre i pendulfart indtil klokken 17.30, men da vi stod af ved Plates klokken 16.12, fortalte chaufføren, at han var i gang med sin sidste rundtur af de fire, han var bestilt til. Vi ville altså ikke blive hentet igen. Det samme gjaldt de mange, som allerede befandt sig på Plates, som endte med at stå og vente forgæves, indtil de til sidst enten gik eller ringede efter en taxa. Stod der mon også nogle tilbage på Fiskerimuseet, tænkte man? Mange havde satset på at nå Esbjerg Bryghus som sidste stop – hvilket jo kunne være en god anledning til at blive hængende – men om de fik serveret deres lille fad, selvom de først ankom efter klokken 17, ved vi af gode grunde ikke.

Ingen tvivl om, at eftermiddagstimerne på en spiserestaurant kan betegnes som de døde timer. Det er netop i disse timer, Moveat finder sted og dermed ikke går ud over det enkelte steds middags- og aftenbookinger. Skal man være lidt grov, kan man betegne Moveat som lidt noget pauseklovneri, der forhåbentligt giver de deltagende smag for at komme igen som “rigtige” gæster på den enkelte restaurant. Men så handler det jo om at efterlade et godt indtryk.

Oppe på 17. etage hos Plates kom vi til at føle os en smule tilovers, da vi – sammen med et andet selskab på tre – blev bedt om at forlade vores borde allerede klokken 16.45, da personalet skulle dække op til aftenens gæster. Fair nok, fuld forståelse herfra, men det sender bare et dårligt signal. Så skal man ikke skrive klokken 17, hvis man ikke mener det. Alle fem fik dog lov til at drikke ud oppe i restaurantens barområde og klokken 16.55 stod vi i elevatoren. Og ja: Vi havde allerede opgivet at nå kaffen og øllen.

Buns & Noodles diskede op med dampede baozi med kylling og grøntsagsfyld. Marineret, hakket og friturestegte svineribben, blandet i hjemmelavede krydderier serveret med hjemmelavet sur/sød-sauce. Foto: Fjodor Pedersen.

Det skal for en god ordens skyld nævnes, at vi fra EsbjergLiv.dk – som de eneste ud af de 267 tilmeldte – havde misforstået starttidspunktet ved Posthuset. Derfor nåede vi ikke den servering, og det kunne altså være selvforskyldt, at vi ikke kunne nå alle steder hen, men da mange andre – som var kommet til tiden – heller ikke nåede det hele, mener vi, det er legitimt at nævne.

Et koncept som Moveat rammer plet lige ned midt i en tid, hvor oplevelsesøkonomien i Esbjerg blomstrer. Langt hovedparten af deltagerne lignede nogle fra det såkaldte “sølvbryllupssegment”. Dem, som også fylder godt op på vinbarerne og caféerne, som rejser og spiller golf og har fået deres anden ungdom, måske har solgt forstadsvillaen og nu nyder livet i en gasbetonlejlighed med Troldtektlofter inde i storbyen. Dem, for hvem der er økonomisk råderum, lyst og velvilje til at bruge penge på oplevelser og derfor føler sig appelleret til af et koncept som Moveat.

Bussen skulle have kørt til klokken 17.30. Det gjorde den desværre ikke. Foto: Fjodor Pedersen.

495 kr. pr. snude var prisen. Var det pengene værd? Den er svær. Nu snakkede vi jo naturligvis ikke med samtlige 267 deltagere, der havde løst billet, men den generelle holdning lød til at være, at man jo godt nok kan få meget mad for den pris ved at besøge en enkelt restaurant. Læg dertil, at nogle blev nødt til at tage en taxa og at man på spisestederne skulle tilkøbe drikkevarer. Til gengæld fik man en oplevelse og fik besøgt nogle steder, man måske ikke havde været før – eller nogensinde havde overvejet at komme.

Hvis man antager, at den lille fadøl på bryghuset og kaffen hos Bean Machine har en samlet værdi á 100 kroner, så har “signaturserveringen” på de fem spisesteder kostet 79 kroner hvert sted. Portionerne var i mængde nogenlunde som en mindre forret og kvaliteten generelt høj – derfor kan prisen sagtens forsvares – og endda med gratis bus inkluderet i prisen.

Plates serverede en tasting med arancini med kastanjer og trøffelaioli, kalvetatar a la vitello tonnato og kartofler i vichyssoise serveret i østersskal. Foto: Fjodor Pedersen.

Men når en del af deltagerne ikke nåede det hele, nogle blev nødt til praje en taxa, og når man på ingen måde var så mæt, at man kunne springe aftensmaden over, så ryger der et par minusser på den samlede oplevelse.

Det var sjovt at være madturist i sin egen by og konceptet er ideelt for ældre som unge, vennegrupper og par, hvor man ser Esbjerg på en ny måde. På trods af vores kritikpunkter, kan konceptet helt klart anbefales som koncept – og mon ikke, Moveat til næste gang har fået rystet børnesygdommene af sig? Det tror vi på. Det ville fx være rigtigt smart, hvis man rent faktisk kunne rundt mellem de deltagende restauranter.

Brian og Anita Uotila var på Moveat sammen med deres niece Pernille Jørgensen (forrest). Foto: Fjodor Pedersen.

Tre af de 267, som havde valgt at tage med på lørdagens Moveat, var ægteparret Brian og Anita Uotila fra Kolding, der tidligere har boet i Esbjerg, og derfor mange gange tidligere har været ude for at spise i byen.

De havde sammen med deres niece, Pernille Jørgensen, som er bosat i Esbjerg, set arrangementet som en oplagt mulighed for at tilbringe nogle hyggelige timer sammen på en ny og anderledes måde.

– Og som koncept synes jeg, det egentligt har været meget interessant. Idéen er meget god i hvert fald, men det har ikke fungeret lige godt alle steder, sagde Brian Uotila, og pegede på, at det var vovet at have et sted som Buns & Noodles med, når stedet ikke har mange siddepladser og de fleste derfor måtte stå og spise udenfor.

– Her i november ved man jo ikke lige med vejret, men det holdt da heldigvis tørvejr.

Niecen Pernille Jørgensen syntes at have bemærket, at der var skruet lidt på drikkevarepriserne enkelte steder i forhold til dagsprisen.

– Jeg ved godt, man siger, at restauranter generelt skal tjene deres penge på drikkevarerne, men det er en lille smule frækt, hvis kunder på Moveat skal betale mere end andre. Og det er jeg ret sikker på var tilfældet – i hvert fald et enkelt sted, hvor jeg mener at kende dagspriserne ret godt.

De tre var enige i, at prisen på 495 kr. på sin vis var fair nok og følte sig fint mætte. De nåede at komme rundt på de fem restauranter, og regnede med at afslutte aftenen et sted inde i byen.

Bussen skulle have kørt til klokken 17.30. Det gjorde den desværre ikke. Foto: Fjodor Pedersen.

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Bettina Lindved Sørensen er oprindeligt fra Horsens. En provinsby, der har meget til fælles med Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.
Kvinden bag fishtown er faldet pladask for fiskerbyen 
Sønderho Feriekoloni. Privatfoto.
Nu tages nyt skridt: Vil genåbne Sønderho Feriekoloni
Hanzō Esbjerg på hjørnet af Skolegade og Kirkegade.
Hanzō Esbjerg fejrer to-års fødselsdag med særligt tilbud
Pizza i stenovn. Genrefoto: Fjodor Pedersen.
I dag er det pizzaens dag - også i Esbjerg
Edmund Jacobsen i front for NorðKraft. PR-foto.
Fra Færøerne til Esbjerg: NorðKraft udgiver ep med titlen "Highfive"
Fra boden i gårdhaven serveres mad, som de fleste forstår. Foto: Fjodor Pedersen. Indskudte: PR-fotos.
Muhi serverer håb og saftige steaks i Esbjerg
Spyddet åbnede i 2017. Foto: Fjodor Pedersen.
Konkurs – trods de bedste falafler vest for Istedgade 
Spisestuen, Danmarksgade 49. Foto: Estate Robin Thybo.
Restaurant: Ja, vi er her stadig - og nu udvider vi paletten
Oliver Kjær, Esbjerg Energy. Foto: Dansk Ishockey-Union.
Esbjerg slog Odense efter straffeslag
Det lignede en rigtig træningskamp, men EfB så ud til at være klar til premieren lørdag mod Kolding. Foto: Fjodor Pedersen.
EfB sikrer komfortabel sejr over Frem i generalprøven
Delegation fra Esbjerg Taekwondo Klub ved et stævne i 2024. PR-foto.
500 kampsportsudøvere til stævne i Esbjerg
Undervisning på Trafikskolen i Esbjerg. Pressefoto.
Nyt uddannelsestilbud i Esbjerg: IGU-skole inden for transport

Det sker i Esbjerg

børnebingo
Vinterferie for børn - Børnebingo
Live deila - rød
Team Esbjerg - Györi Audi ETO KC
Nordsøpigerne
Nordsøpigerne

Anbefalet

80-årige Ruth Mortensen havde 50 års jubilæum i Favorittens Smørrebrød sidste år. Heraf de 48 som ejer. Foto. Fjodor Pedersen.
Favorittens Smørrebrød – en Esbjerg-institution 
Kellermensch i Musikhuset Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.
Leder: Det klinger lidt hult, når mediemastodonten hylder kulturlivet
Mathias Karlskov, daglig leder i Collabo, skal på jobjagt, når butikken lukker den 31. januar. Foto: Fjodor Pedersen.
Ny butikslukning gør Esbjerg mindre mangfoldig
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

GÅ ALDRIG GLIP AF NOGET!

Få vores GRATIS nyhedsbrev 3-4 gange om ugen ...

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.