Moveat havde lørdag debut i Esbjerg. De 267 deltagere kunne i løbet af eftermiddagen få mad og drikke syv steder i byen. Konceptet er fedt, men ikke alt var lige vellykket.
Med start omkring middagstid på Posthuset på Torvet, fik den udsolgte og første Moveat (udtales move-eat) nogensinde i Esbjerg ben at gå på.
Signaturserveringen her fra Posthusets nye “Delekoncept” bestod af en friteret kartoffelrøsti serveret med pisket cremefraiche, urter og ørredrogn.
Herefter var det op til deltagerne selv at bestemme, hvor turen skulle gå hen. Da de syv steder, der var med og kunne besøges, ligger ret spredt, havde arrangørerne som en lille bonus sat en bus ind, der kørte i pendulfart mellem tre lokationer. Hvordan det fungerede, eller ikke gjorde, vender vi tilbage til senere.

Udover Delekonceptet på Posthuset var Buns & Noodles, Hanzo, MS Smag på Fiskeri- & Søfartsmuseet, Plates, Bean Machine og Esbjerg Bryghus med. De to sidstenævnte blev tilføjet programmet senest som en form for bonus – ligesom bussen.
Moveat er et koncept, som er forholdsvist nyt i Danmark, men i flere år har eksisteret i de svenske storbyer. Med Moveat-appen i hånden bliver deltagerne ledt på vej til næste ønskede destination med et dynamisk kort, hvor man også kan bedømme oplevelsen på de enkelte steder med op til fem stjerner. Ved mødestedet får man scannet sin billet og får påsat sit armbånd, som man så viser frem, når man besøger de øvrige steder.
Mandag udsendte Moveat en mail, hvor de kunne fortælle, at Delekonceptet på Posthuset, Plates og Esbjerg Bryghus fik de højeste vurderinger og dermed People’s Choice-æren.

At de syv steder, som man skulle besøge, ligger med så mange kilometers afstand, spolerer lidt af konceptet, som jo lægger op til en gastronomisk gåtur. Man kunne jo tage cyklen, eller som nogle havde gjort: bilen. For på en råkold novemberdag er det ikke det mest oplagte at skulle gå de mange kilometer mellem midtbyen, Fiskeri- & Søfartsmuseet via Plates i Grådybet og Bean Machine i Kronprinsensgade. Og man ville slet ikke kunne nå det. På trods af muligheden for at hoppe på bussen, var der alligevel en del, som ikke nåede at komme hele ruten rundt inden for tidsgrænsen – som var klokken 17 de sidste steder. Vi fra EsbjergLiv.dk nåede fx ikke hverken Bean Machine eller Esbjerg Bryghus. Og vi var langt fra de eneste.

Vi tog fra Torvet til Hanzo, hvorefter vi besøgte Buns & Noodles i Kongensgade. Herefter gik vi op til Musikhuset og ventede et kvarters tid på bussen, som kørte os til Fiskeri- & Søfartsmuseet. Her holdt en engageret og ung museumsformidler ved navn Mette et lille oplæg for de spisende, hvor hun fortalte om bakskuldens historie. Der var også en lille konkurrence, hvor man kunne vinde sæsonkort til museet. Et meget spændende og givtigt indslag, som vi slet ikke havde forventet.
Herefter kom vi til at stå og vente meget længe på bussen, som skulle køre os til Plates. Vi overvejede flere gange, om vi skulle gå, men de cirka to kilometers gåtur i blæst og tiltagende regn var ikke tillokkende. Langt om længe kom bussen da også igen, satte folk af, og tog os andre med.

Det var blevet lovet, at bussen ville køre i pendulfart indtil klokken 17.30, men da vi stod af ved Plates klokken 16.12, fortalte chaufføren, at han var i gang med sin sidste rundtur af de fire, han var bestilt til. Vi ville altså ikke blive hentet igen. Det samme gjaldt de mange, som allerede befandt sig på Plates, som endte med at stå og vente forgæves, indtil de til sidst enten gik eller ringede efter en taxa. Stod der mon også nogle tilbage på Fiskerimuseet, tænkte man? Mange havde satset på at nå Esbjerg Bryghus som sidste stop – hvilket jo kunne være en god anledning til at blive hængende – men om de fik serveret deres lille fad, selvom de først ankom efter klokken 17, ved vi af gode grunde ikke.
Ingen tvivl om, at eftermiddagstimerne på en spiserestaurant kan betegnes som de døde timer. Det er netop i disse timer, Moveat finder sted og dermed ikke går ud over det enkelte steds middags- og aftenbookinger. Skal man være lidt grov, kan man betegne Moveat som lidt noget pauseklovneri, der forhåbentligt giver de deltagende smag for at komme igen som “rigtige” gæster på den enkelte restaurant. Men så handler det jo om at efterlade et godt indtryk.
Oppe på 17. etage hos Plates kom vi til at føle os en smule tilovers, da vi – sammen med et andet selskab på tre – blev bedt om at forlade vores borde allerede klokken 16.45, da personalet skulle dække op til aftenens gæster. Fair nok, fuld forståelse herfra, men det sender bare et dårligt signal. Så skal man ikke skrive klokken 17, hvis man ikke mener det. Alle fem fik dog lov til at drikke ud oppe i restaurantens barområde og klokken 16.55 stod vi i elevatoren. Og ja: Vi havde allerede opgivet at nå kaffen og øllen.

Det skal for en god ordens skyld nævnes, at vi fra EsbjergLiv.dk – som de eneste ud af de 267 tilmeldte – havde misforstået starttidspunktet ved Posthuset. Derfor nåede vi ikke den servering, og det kunne altså være selvforskyldt, at vi ikke kunne nå alle steder hen, men da mange andre – som var kommet til tiden – heller ikke nåede det hele, mener vi, det er legitimt at nævne.
Et koncept som Moveat rammer plet lige ned midt i en tid, hvor oplevelsesøkonomien i Esbjerg blomstrer. Langt hovedparten af deltagerne lignede nogle fra det såkaldte “sølvbryllupssegment”. Dem, som også fylder godt op på vinbarerne og caféerne, som rejser og spiller golf og har fået deres anden ungdom, måske har solgt forstadsvillaen og nu nyder livet i en gasbetonlejlighed med Troldtektlofter inde i storbyen. Dem, for hvem der er økonomisk råderum, lyst og velvilje til at bruge penge på oplevelser og derfor føler sig appelleret til af et koncept som Moveat.

495 kr. pr. snude var prisen. Var det pengene værd? Den er svær. Nu snakkede vi jo naturligvis ikke med samtlige 267 deltagere, der havde løst billet, men den generelle holdning lød til at være, at man jo godt nok kan få meget mad for den pris ved at besøge en enkelt restaurant. Læg dertil, at nogle blev nødt til at tage en taxa og at man på spisestederne skulle tilkøbe drikkevarer. Til gengæld fik man en oplevelse og fik besøgt nogle steder, man måske ikke havde været før – eller nogensinde havde overvejet at komme.
Hvis man antager, at den lille fadøl på bryghuset og kaffen hos Bean Machine har en samlet værdi á 100 kroner, så har “signaturserveringen” på de fem spisesteder kostet 79 kroner hvert sted. Portionerne var i mængde nogenlunde som en mindre forret og kvaliteten generelt høj – derfor kan prisen sagtens forsvares – og endda med gratis bus inkluderet i prisen.

Men når en del af deltagerne ikke nåede det hele, nogle blev nødt til praje en taxa, og når man på ingen måde var så mæt, at man kunne springe aftensmaden over, så ryger der et par minusser på den samlede oplevelse.
Det var sjovt at være madturist i sin egen by og konceptet er ideelt for ældre som unge, vennegrupper og par, hvor man ser Esbjerg på en ny måde. På trods af vores kritikpunkter, kan konceptet helt klart anbefales som koncept – og mon ikke, Moveat til næste gang har fået rystet børnesygdommene af sig? Det tror vi på. Det ville fx være rigtigt smart, hvis man rent faktisk kunne gå rundt mellem de deltagende restauranter.

Tre af de 267, som havde valgt at tage med på lørdagens Moveat, var ægteparret Brian og Anita Uotila fra Kolding, der tidligere har boet i Esbjerg, og derfor mange gange tidligere har været ude for at spise i byen.
De havde sammen med deres niece, Pernille Jørgensen, som er bosat i Esbjerg, set arrangementet som en oplagt mulighed for at tilbringe nogle hyggelige timer sammen på en ny og anderledes måde.
– Og som koncept synes jeg, det egentligt har været meget interessant. Idéen er meget god i hvert fald, men det har ikke fungeret lige godt alle steder, sagde Brian Uotila, og pegede på, at det var vovet at have et sted som Buns & Noodles med, når stedet ikke har mange siddepladser og de fleste derfor måtte stå og spise udenfor.
– Her i november ved man jo ikke lige med vejret, men det holdt da heldigvis tørvejr.
Niecen Pernille Jørgensen syntes at have bemærket, at der var skruet lidt på drikkevarepriserne enkelte steder i forhold til dagsprisen.
– Jeg ved godt, man siger, at restauranter generelt skal tjene deres penge på drikkevarerne, men det er en lille smule frækt, hvis kunder på Moveat skal betale mere end andre. Og det er jeg ret sikker på var tilfældet – i hvert fald et enkelt sted, hvor jeg mener at kende dagspriserne ret godt.
De tre var enige i, at prisen på 495 kr. på sin vis var fair nok og følte sig fint mætte. De nåede at komme rundt på de fem restauranter, og regnede med at afslutte aftenen et sted inde i byen.
Disclaimer: EsbjergLiv.dk var inviteret gratis med af Moveat til lørdagens gastro-walk i Esbjerg. Det afholder os ikke fra at bevare en journalistisk integritet og komme med den kritik, som vi mener er berettiget, og som Moveat forhåbentligt kan bruge konstruktivt i deres evaluering og i fremtiden.
