I dag blev en ny såkaldt lydvandring præsenteret. Så hvis du alligevel har høretelefoner og telefon med på din gåtur, kan du fordybe dig i det nye stykke lydteater. EsbjergLiv.dk’s udsendte prøvede det selv.
Den lille plads ved Vandtårnet dannede tirsdag eftermiddag ramme om præsentationen af den nye lydvandring, men selve historien begynder på Adgangsvejen 3 foran statuen.
Det er altså her, du i princippet skal tage dit udgangspunkt, hvis du vil have begyndelsen med. Undertegnede prøvede dog at springe direkte ind i kapitel nummer seks, som foregår ved netop udsigtsplatformen nedenfor Vandtårnet.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Og selvom jeg ikke fik de første fem kapitler med, blev jeg hurtigt suget ind i historien, der i alt er opdelt i 14 kapitler af få minutters varighed. Allerede i kapitel syv lærte jeg endda noget nyt om Esbjerg og Fanøs historie. Nemlig at man fra Havnegade i sin tid har testet nogle af de allerførste radiobølger i Danmark.
Det er de kendte skuespillere Esben Smed og Fanny Bornedal, der lægger stemme til de to bærende karakterer i historien, men også Charlotte Trier, Ove Pedersen, Aske Ellermann Bruun og Vigga Bro er på rollelisten.
Apropos Bornedal: På næsten Ole Bornedal’sk vis (tv-serien 1864) har forfatteren Ingeborg Bjarno Thomsen og instruktør Thomas Bjerregaard Nielsen fra Teater Katapult formået at skrue en nutidig (kærligheds?)-historie ind i en oplysende og historisk kontekst.
Det tager cirka en time at nå hele vejen igennem historien, som rent geografisk foregår i firkanten mellem Kongensgade, Adgangsvejen, Englandsgade og slutter (som med alle andre gode historier i Esbjerg for tiden) ved et p-hus. Det flotte nede ved Føtex.
Ved hjælp af gps begynder kapitlerne at afspille automatisk, når du er kommet frem til næste hotspot. Det virkede dog ikke ovenud godt for mig – til gengæld har jeg intet problem med at sidde på mit kontor og høre hele historien, selvom det vist ikke skulle være muligt. Men ude på ruten guides man smidigt fra sted til sted og kan selv navigere i historien både via kort eller listevisning. Meget intuitivt.
Og selvom det også skulle lykkes for dig at afspille det audiologe teaterstykke hjemme fra køkkenbordet, vil jeg anbefale at gå ud og opleve det selv. Tag det hele i et stræk en søndag eftermiddag, eller tag turen i bidder.
Pas dog også på: For nok går mange rundt med høretelefoner og lytter til en form for baggrundsmusik til dagligt, men når man deltager i dette lydteater, kommer man automatisk til at fokusere sine sanser omkring det, og mister måske opmærksomheden på trafikken.
Selvom Esbjerg måske ikke er en by med en flere hundrede år lang historie, er det alligevel spændende på denne interaktive måde at dykke ned i den. For der var jo liv og mennesker her på egnen længe før. Det er næsten som at være der selv, som man står der ved Matas på hjørnet af Kongensgade og Borgergade og forestiller sig, hvordan esepigerne i tidernes morgen knoklede løs.
Sjovt som den film, der kører oppe i hovedet rent faktisk kører i sort/hvid.
Hvis du bliver enormt meget bidt af konceptet, kan du fortsætte på Fanø, hvor anden del af historien udspiller sig. De to historier har den overordnede titel “Havet imellem os”, men kan også høres uafhængigt af hinanden. “Alting har en begyndelse” hedder den første del, som foregår i Esbjerg, imens “At leve alene” udspiller sig på Vadehavsøen.
Det første stykke lydteater, Esbjerg Kommune var engageret i, foregår på Ribe-egnen og udkom for to år siden.
Alle tre kan du gå på opdagelse i via appen Useeum, der skal hentes ned på din mobiltelefon. Herudover kræves der naturligvis internetforbindelse og strøm. Men man kommer rigtigt hurtigt i gang, hvis man har bare en smule styr på det der med smartphones.