Esbjerg Kulturskole bød over weekenden unge, rumænske dansere velkommen som en del af et længerevarende udvekslingssamarbejde.
Esbjerg Kulturskole summer næsten altid af liv og energi, og sådan er det så sandeligt også i disse dage, hvor et dansehold fra Cluj, Rumænien, er på besøg som en del af en udveksling. De rumænske dansere er inviteret til Esbjerg for at opleve dansk dansetradition, udveksle erfaringer og styrke det internationale samarbejde mellem kulturskolen og Den Kongelige Balletskole i Rumænien.
De tager hjem i dag onsdag og besøget sluttede officielt i aftes med en overraskelse fra danskerne til deres gæster, der havde inviteret dem ind for at se Ballet de Luxe i Musikhuset tirsdag aften.
Besøget varede fra torsdag i sidste uge til i dag, hvor de rumænske og danske dansere har haft nogle rigtigt lange dage med fælles workshops og træninger forskellige steder i byen. Udvekslingen giver mulighed for at lære af hinandens teknikker og stilarter, samtidig med at de unge knytter bånd på tværs af landegrænser.
– Det er en fantastisk mulighed for vores elever at møde dansere fra en anden kultur og dele deres passion for dans., siger Alina Lindberg, der er danselærer på Esbjerg Kulturskole og har været det i 25 år.
Hun kommer selv oprindeligt fra Rumænien og kom til Danmark for at optræde med Peter Schaufuss-balletten, da hun så en mulighed for at undervise i dans.

– Det var dengang, det hed Musikskolen, før det blev til Kulturskolen. Jeg gik ind og foreslog direktøren at oprette et dansehold, for hvad er musik uden dans, spørger Alina Lindberg, der også har arbejdet i 21 år hos Bosch Holger Christiansen.
Første år var der otte tilmeldinger, næste år 50. Resten er historie, som man siger. Balletforløbet på Esbjerg Kulturskole har siden da været en stor succes og rugekasse, hvor der er blevet udklækket masser af talent gennem årene. Fx Caroline, som vi skrev om for nyligt, der nu er en del af Den Kongelige Ballet.

Udveksling er blevet en tradition
Udvekslingen mellem Esbjerg Kulturskole og danseholdet fra Cluj er en del af et længerevarende samarbejde, der har til formål at fremme kunstnerisk udveksling og styrke det internationale netværk.
Besøget i Esbjerg understreger meget godt dansens evne til at forene (unge) mennesker på tværs af kulturer, og det efterlader deltagerne med nye venskaber, erfaringer og en forståelse for dansens universelle sprog.

– Og det er jo noget, dans kan. En universel måde at udtrykke sig på via kropssprog. Når man træder ind her i rummet, mærker man den glæde og energi, uanset hvor lidt forstand man ellers måtte have på dans, siger Alina Lindberg.
Andrea og Alex, begge 16 år gamle, fra Rumænien, er i Esbjerg for første gang.
– De danske dansere har også stor alsidighed og danser mange flere stilarter. Vi har generelt måske en stil, hvor vi viser flere følelser og en lidt vildere stil, imens danskerne er mere rene og stilistiske i udtrykket, fornemmer de to unge dansere.
De danske elever fra Kulturskolen i Esbjerg var i efteråret i Cluj og har nu altså haft genbesøg fra den rumænske storby.
– Det har været spændende at opleve, hvordan de lever og og hvordan deres hverdag er i forhold til vores, men vi har fået nye venskaber og har lært en masse af dem – også i forhold til deres dans, fortæller Sara, Isabella, Lucia og Ditte, der er mellem 12 og 16 år gamle og alle har gået til dans siden de var helt små.
Ditte på 16 er endda allerede fløjet fra reden i Esbjerg og bor til hverdag på kollegium i Odense, hvor hun går på Det Kongelige Teaters Balletskole.



Del eller print:
- Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
- Click to share on X (Opens in new window) X
- Click to share on Threads (Opens in new window) Threads
- Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
- Click to print (Opens in new window) Print