Kunstneren Kristian von Hornsleth har i denne weekend pop-up-galleri i nedlagt skobutik i Kongensgade. Søndag er der åbent hus for alle interesserede.
Han har flere gange delt vandene. Provokeret, forarget og prøvet almenvellets grænser af.
Kristian von Hornsleth har søndag 61 års fødselsdag, og den fejres i Esbjerg, hvor en lille Danmarksturné afsluttes, inden kursen sættes mod blandt andet Dubai.
Men i denne weekend er det altså Esbjergs tur til at få besøg. Søndag den 29. december mellem klokken 12 og 18 er der åbent hus, imens der allerede i aften, lørdag den 28., afholdes et arrangement for potentielle, lokale kunstkøbere.
Det foregår i Kongensgade 45, hvor skobutikken Ørnen lå i en årrække.
I invitationen lyder det:
– Denne søndag sætter vi standarden for, hvad der virkelig sker i Esbjerg – og vi gør det på en måde, du sent vil glemme.
I videoen, der er ledsaget invitationen på de sociale medier, tager Hornsleth den skridtet videre:
– Der vil være artist talk, drinks og ganske almindelig gruppesex, siger han, og fremviser et papskilt med morgendagens dato.
Våbenhandel i en god sags tjeneste
Hornsleth er student fra Herlufsholm Kostskole og gik fra 1988 til 94 ved Kunstakademiets Arkitektskole.
Han gjorde sig kendt i den brede offentlighed, da han i 2006 lancerede sit Uganda landsby-projekt. Projektet var udtænkt at sætte fokus på “handel med den 3. Verden”, og gik ud på at få en hel landsby til at tage kunstnerens efternavn, mod at få en gris eller ged i bytte.
Projektet vakte stor forargelse, og bl.a. Amnesty International rejste kritik af Ugandas ambassadør i Danmarks reaktion ved udstillingen, der viser folk fra Uganda med identitetskort med deres nye navn.
I 2008 gjorde Hornsleth sig igen bemærket ved at sælge anparter i en virksomhed, der udelukkende investerer i våbenindustrien. Ideen bag projektet var, at afkastet fra aktierne skulle investeres i humanitære organisationer og projekter.
I 2013 afsluttede Hornsleth projektet Deep Storage Project, der bl.a. bygger på tanken om det evige liv. Den 18. november 2014 havde dokumentarfilmen Hornsleth – På dybt vand tv-premiere på DR2. Filmen følger kunstneren i fem år fra projektets start til kunstværket, en otte gange elleve meter stjerneformet stålskulptur med DNA prøver fra 4000 personer, blev nedsænket i Marianergraven.
Han signerer sine værker Horn$leth, og det lille ‘von’ købte han, da han synes, hans borgerlige navn blev for kedeligt.