De to damer er nemlig en del af de frivillige i Røde Kors, der går under navnet Nørklerne, og som strikker, syr og hækler for at gøre en forskel for andre.
Hver tirsdag eftermiddag mødes Nørklerne i Esbjerg i Røde Kors-lokalerne i Ringen, og med kaffe i koppen, garn i hånden og et smil på læben, bliver der blandt andet lavet babyhuer, små tæpper og demenssprutter.
Og det gør de – blandt andet – for flere af patientgrupperne på de mange forskellige afdelinger på Esbjerg & Grindsted Sygehus.
Når nørklerne mødes får de også hver især selv noget ud af deres frivillige arbejde.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
– Mange er ældre mennesker, så de sidder også med det, når de kommer hjem og hygger sig med det. Vi er glade for, at det kan gøre gavn, samtidig med at det også giver utroligt meget socialt, fortæller Anette Olesen, der er aktivitetsleder for Nørklerne i Røde Kors Esbjerg.
De hæklede sprutter, som de to kvinder på billedet arbejder med, har eksempelvis en gavnlig effekt for patienter med demens og delir, hvor en indlæggelse kan virke forvirrende og overvældende.
I de situationer har erfaringerne vist, at patienterne ofte kan finde ro i at sno fangearmene om deres fingre og nulre sprutterne i stedet for at pille i plastre, hive i ledninger eller måske endda hive droppet ud af armen igen og igen, oplyser sygehuset.
Masser af andre gode formål
Nørklerklubben er langt fra en ny opfindelse. I over 30 år har den eksisteret, og gennem tiden er det således blevet til masser af håndarbejde i flere gode sagers tjeneste. Gruppen består udelukkende af kvinder, men selv om det i høj grad er en snakkeklub, så kommer der i den grad også noget for hånden.
Nørklerne leverer således også deres hjemmelavede produkter til Familiehuset, asylcentre og også til “Klædeskabet” på det psykiatriske hospital Spangsbjerg. Hertil leveres typisk strikhandsker, -trøjer og -sokker, som kan gøre god gavn for dem, som er indlagt her.
– Tidligere røg en del af vores ting også til børn i kriseområder ude i verden, men det er der blevet droslet ned for, da transportpriserne er blevet for dyre, fortæller Anette Olesen, der har været med siden 2018.
Hun oplyser, at de cirka 35 nørklere mødes hver tirsdag – året rundt – mellem 12.30 og 15.30, men tør ikke gætte på, hvor mange kilo, de mange damer i klubben producerer årligt.
– Men vi er til gengæld stærkt afhængige af donationer, så vi modtager meget gerne rester af garn, hvis nogen har noget liggende. Det kan også afleveres i Røde Kors-butikken i Storegade, fortæller Anette Olesen.
Fakta: Vil du hjælpe nørklerne, kan du bidrage både med restgarn eller økonomiske donationer. Kontakt Anette Olesen på telefon 25 33 06 38. Er man interesseret i selv at blive nørkler, er man også velkommen.