KFUM og -K’s bygning i Kirkegade forvandles og aktiviteterne øges. Ny daglig leder skal ansættes i forsommeren.
Mange har nok været på børne- eller ungdomsdisko hos KFUM og -K gennem tiderne, men ellers ikke haft nogen videre tilknytning til stedet. Men organisationen, som gennem årtier har været aktiv i Esbjerg, har også mange andre aktiviteter på paletten.
Snart skrues der endnu mere op for blusset, og huset i Kirkegade 70 omdannes til et såkaldt Fairhus efter svensk forbillede. KFUM- og K’s første af slagsen åbnede sidste år i Aarhus, hvorfra man allerede har kunnet drage nyttig erfaring.
Fairhuset bliver især et tilbud til unge, som ikke er aktive i traditionelle idræts- og fritidstilbud.
Det er to store donationer på 13 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond og 10,2 millioner kroner fra Nordea-fonden, der gør det muligt at åbne et nyt Fairhus i Esbjerg – og desuden også i København.
– I Fairhuset har vi helt fra start lyttet til de unges ønsker og behov. Vi skaber et hus, der danner ramme for de aktiviteter og fællesskaber, som unge i lokalområdet efterspørger. Unge er med til at skabe Fairhuset fra første dag, fortæller Gritt Rhinstrøm, der er projektchef for Fairhus hos KFUM og -K.
Hun regner med, at man omkring 1. maj vil slå en stilling op som daglig leder af det nye sted. I første omgang bliver der tale om en projektstilling af tre års varighed.
Forandringer ude og inde
Både de kommende aktive brugere af huset, fortrinsvist unge mennesker i teenagealderen og op, og almindelige forbipasserende vil i løbet af de kommende år komme til at se forandringer på den lettere bedagede, markante bygning i Kirkegade.
– Indvendigt skaber vi rummene efter det behov og de ønsker, der bliver til stedet. Det kan være, der skal være et podcast-studie eller andet, hvor der skal tages nogle specielle hensyn. Det er lidt omvendt af i dag, hvor vi bruger bestående rum og tilpasser aktiviteterne derefter, forklarer Gritt Rhinstrøm.
Det er helt nyt for organisationen, at de har modtaget den store dobbelte donation fra de to fonde, så det er først nu, der sættes gang i tingene.
– Det er ikke sådan, at vi har haft arkitekttegninger liggende, det skal vi i gang med nu. Men vi begynder aktiviteterne og transformeringen af det bestående hus inden for det næste halve års tid og så kommer de fysiske forandring ude som inde løbende.
Socialt ungdomshus efter svensk forbillede
Når Fairhusene åbner dørene, sker det i et nordisk samarbejde med Fryshuset i Sverige og Forandringshuset i Norge. Det betyder, at de kan gøre brug af erfaringer og metoder, der allerede har skabt gode resultater.
– Når Fairhusene rulles ud i Danmark, bygger vi videre på erfaringer fra både Sverige og Norge. Vi vil arbejde med aktiviteter hentet fra nabolandene. Samtidig vil det nordiske samarbejde sikre, at unge, frivillige og ansatte henter inspiration hos hinanden på kurser og camps, siger Gritt Rhinstrøm.
Fryshuset er Sveriges største og førende organisation for unge, der siden 1984 årligt har sat aftryk på tusindvis af unge på otte lokationer i Sverige. Siden 2017 har Fryshuset etableret sig med stærk vækst i Norge under navnet Forandringshuset og tæller foreløbigt 11 huse, der danner mødested for mere end 20.000 unge om året.