Myrthue nyt forårsprogram

Nytårshilsen fra Egil Hvid-Olsen: Litteraturen giver håb i en krigsplaget verden

Dette indlæg er udtryk for skribentens egen holdning, og deles ikke nødvendigvis af EsbjergLiv.dk

2024 har ikke været noget at råbe hurra for. Det blev året, hvor krigene i Ukraine og Gaza fortsatte. Sidstnævnte spredte sig ovenikøbet til flere lande og områder. Angående krig i Mellemøsten er det eneste positive, at Bashar al-Assad mistede magten i Syrien, fordi hans nære allierede præsident Putin i Rusland har brugt de fleste af sine midler på sin invasion af Ukraine.

Dermed endte den lange borgerkrig i Syrien. Om det medfører en varig fred må tiden vise. I hvert fald vil der gå tid, inden Putin igen har styrke til at blande sig. Han er så presset, at han er begyndt at bruge soldater fra Nordkorea som kanonføde. De stakkels mennesker er så hjernevaskede af deres leder Kim Jong-un, at de ikke ved, hvad de går i døden for. Alligevel ser det ud til, at Ukraine vil trække det korteste strå, når USA’s nyvalgte præsident Donald Trump snart tvinger parterne til forhandlingsbordet. 

Myrthue nyt forårsprogram

Pyha! Sikke en begyndelse, jeg fik skrevet dér. Ikke særlig opmuntrende, men nødvendigt at nævne, inden jeg vender blikket mod det helt lokale, nemlig græsrodskulturen i Esbjerg. Vi skal dog først en lille smutvej omkring kirken. 

Kultur er et meget bredt begreb. Som præst forkynder jeg ikke bare det kristne budskab. Jeg er også kulturformidler, fordi kristendommen har sat sig så mange spor i det danske samfund, at den er indflettet i vores tankemønstre. Samtidig har Folkekirken – i hvert fald den grundtvigske del af den – fokus på en bredere kulturformidling, netop fordi tro og kultur er så sammenflettet, at kulturen ofte belyser troen og omvendt.

I min egenskab af præst er jeg med til at arrangere cirka 30 foredrag og udflugter om året. Netop Folkekirkens store kulturelle udbud gør den til en af landets absolutte sværvægtere indenfor kulturformidling. Det er derfor ikke kun en stor del af befolkningen, der jævnligt går til gudstjeneste, men også en stor del af befolkningen, der jævnligt går til foredrag og andre arrangementer i sognegårdene rundt omkring i landet. 

Esbjerg Kunstmuseum

Men kultur findes naturligvis også udenfor kirkerne og sognegårdene. Kulturen har sine fornemste udtryk i de tre kunstarter: Musik, billedkunst og litteratur. Selv lytter jeg meget til musik og så skriver jeg bøger, bl.a. om billedkunst. Jeg driver desuden et mikroforlag i min fritid, fordi litteraturen har en helt særlig betydning for mig. 

Da jeg for godt tre år siden flyttede til Bryndum (lidt længere mod nord end Bilka), havde jeg brug for at finde nogle litterære legekammerater. I begyndelsen var det svært, men pludselig meldte en rigdom af esbjergensiske litterære græsrødder sig. Der dukkede andre mikroforlag op, som jeg aldrig havde hørt om, samt en række dygtige forfattere.

Sammen kastede vi os over et ambitiøst projekt, nemlig at afholde Esbjerg Litteraturfestival. Med et meget skrabet budget fik vi stablet festivalen på benene i 2023. Fremmødet viste, at der var interesse for sagen, så vi satsede på at gentage succesen i 2024. Imidlertid var der behov for at stifte en forening, så vi lettere kunne søge fondsmidler, men af forskellige grunde blev projektet forsinket, så Esbjergs Litterære Selskab så først dagens lys i maj. Derfor nåede vi ikke at få penge skrabet sammen i tide. Alligevel holdt vi en afdæmpet udgave af festivalen, der blot ændrede navn til Esbjerg Bogdag.

Kort efter kom der så mange fondsmidler ind, at Esbjerg Litteraturfestival 2025 er sikret. Man må derfor meget gerne notere lørdag d. 4. oktober 2025 i kalenderen. Her vil man kunne høre både kendte og mindre kendte forfatter med tilknytning til Esbjerg. Desuden har Esbjergs Litterære Selskab i det forløbne år arrangeret et litterært foredrag om Hannah Arendt og flere gange inviteret til Åben Poetisk Scene, hvor man har kunnet læse sine tekster – udgivne som uudgivne – højt for de fremmødte. 

Esbjerg Kunstmuseum

Men hvorfor arrangerer vi den slags? For mit vedkommende har det noget at gøre med min indledning. Litteratur gør os klogere. Faglitteratur kan gøre os klogere på faktuel viden, mens skønlitteratur kan gøre os klogere på andre mennesker. Ved at læse om andre – hvad enten deres karakterer er opdigtede eller ej – bliver vi præsenteret for et medmenneske, hvis tanker og følelser, vi kan spejle os i.

Det er ikke altid, at vi er enige med dem, men vi lærer dem så godt at kende, at vi i hvert fald til en vis grad får forståelse for dem. På den måde åbner verden sig. Når vi læser en roman af en russisk forfatter, forstår vi, at ikke alle russere er nogle krigsliderlige idioter. Vi forstår det ulykkelige, at det er mennesker, der slår mennesker ihjel i krige. Derfor kan litteraturen være med til at sætte fokus på de fredelige løsninger, og det er noget, vi i høj grad har brug for i disse år! 

Fredericia Maskinmesterskole

Denne artikel er en lettere redigeret pressemeddelelse eller anden kort artikel.

Dagens top-3

Nellie Dahl arbejder som selvstændig sundhedskonsulent. Privatfoto.
Måske er det dig: Nellie kan ikke glemme mand, hun så til foredrag
Skrænten i Esbjerg. Foto. Google Maps.
Politiet undersøger mistænkeligt dødsfald i Esbjerg
Stemmerne varmes op i bussen. Foto: Fjodor Pedersen.
Fællesskab, følelser, fornøjelse, forbitrelse. Og fodbold
Inger Christiansen går nu på pension. Privatfoto.
Inger siger farvel til Corners Pub
Øl og frikadeller. Genrebillede: Canva.
Det ka' vi li': Øl og deller
Hacking Hate er en af de film, der vises i Esbjerg. PR-foto.
Så er det lige oppe over med Esbjerg:DOX
Poul Madsen signerede bøger hos Varmings Boghandel tirsdag den 11. marts. Foto: Fjodor Pedersen.
Hjælp Poul Madsen med det perfekte mord - og vind en bog!
Rasmus Pedersen og Rikke Egholm Ravn alias Glimtvis. Her fotograferet på SoHo Bar i Esbjerg Street Food. Foto: Fjodor Pedersen.
Glimtvis holder gryden i kog i det forjættede land
Esbjerg Pilsner og Esbjerg Klassiker - på flaske og fad. Foto: Philip Skovgaard, 10fingers.dk
Priser regner ned over lokale bryghuse
Armbåndspåsætning er en af funktionerne som frivillig på Fantasy Festival. Foto: Esbjerg Kommune.
Bliv en del af succesen: Fantasy Festival søger frivillige
Live Deila fra Team Esbjerg spillede for meget på tværs. Foto: Johnny Tauman.
Stærk begyndelse på foråret med sejr over oprykkere
Henning Andersen tog initiativ til indsamlingen. Foto og collage: Fjodor Pedersen.
EfB-fans sætter pris på rivalers hjælp og giver en omgang

Det sker i Esbjerg

Jan Mols (tv) og Bjarne Fugleberg. PR-foto.
Herreværelset 2025 
W2-Byen-Synger
Byen Synger
Jakob-Threne_w2
Jakob Thrane
Myrthue nyt forårsprogram

Anbefalet

80-årige Ruth Mortensen havde 50 års jubilæum i Favorittens Smørrebrød sidste år. Heraf de 48 som ejer. Foto. Fjodor Pedersen.
Favorittens Smørrebrød – en Esbjerg-institution 
Kellermensch i Musikhuset Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.
Leder: Det klinger lidt hult, når mediemastodonten hylder kulturlivet
Mathias Karlskov, daglig leder i Collabo, skal på jobjagt, når butikken lukker den 31. januar. Foto: Fjodor Pedersen.
Ny butikslukning gør Esbjerg mindre mangfoldig
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

GÅ ALDRIG GLIP AF NOGET!

Få vores GRATIS nyhedsbrev 3-4 gange om ugen ...

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.