Oplevelsesøkonomi: Musikhuset Esbjerg er både kulturelt og økonomisk en stor gevinst for Esbjerg, viser en ny analyse fra Rambøll.
En ny, omfattende rapport fra analyseinstituttet Rambøll fastslår, at Musikhuset Esbjerg ikke blot har en stor, positiv betydning for kulturlivet i Esbjerg og spiller en væsentlig rolle for, at Esbjerg er et godt sted at bo.
Analysen dokumenterer for første gang, hvor mange arbejdspladser Musikhuset skaber i Esbjerg, og hvor store de afledte økonomiske effekter er af de cirka 200 arrangementer og 70.000 gæster, der er i huset årligt.
Og tallene er ikke små. Hele 19 millioner kroner lagde Musikhusets gæster i 2023 nemlig i Esbjergs restauranter, caféer og forretninger, viser rapporten.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
– Når vi har koncerter eller forestillinger, hvor der er mange mennesker i huset, summer det som regel også af liv på byens restauranter og caféer i timerne før og efter. Vi er rigtigt glade for, at vi kan være med til at give tilbage til byen og skabe omsætning i det omfang, siger Torben Seldrup, direktør i Musikhuset Esbjerg.
Med Tobakkens konkurs i foråret 2023 var det ikke bare koncertpublikummet i Esbjerg, der pludselig oplevede et tomrum. Også byens barer og caféer fik at mærke, at færre skulle i byen og feste videre, når koncerterne var slut. Med Musikhusets nylige overtagelse af Tobakken er koncertvolumen i Esbjerg nu igen på vej op.
– Derfor tror jeg, at de afledte positive effekter af vores aktiviteter bare kommer til at stige de kommende år, siger Torben Seldrup.
Gør Esbjerg til et godt sted at bo
Undersøgelsen fra Rambøll viser også, at udover det afledte forbrug, Musikhusets arrangementer og aktiviteter fører med sig i form af restaurantbesøg, hotelovernatninger og shopping i byens butikker, havde Musikhuset i 2023 selv et forbrug på 28 millioner kroner lokalt.
Samlet set brugte Musikhuset og dets gæster altså omkring 47 millioner kroner inden for kommunegrænsen i 2023. Det er en af årsagerne til, at Musikhuset, som rapporten også viser, var med til at skabe 103 arbejdspladser i Esbjerg – altså langt flere, end der er i Musikhuset selv.
Foruden den økonomiske betydning af Musikhuset Esbjerg har Rambøll undersøgt, hvad danskernes og lokalbefolkningen i Esbjergs syn er på Musikhusets kulturelle betydning.
Her står det klar, at halvdelen af alle danskere kender til Musikhuset Esbjerg, på trods af husets placering længst mod vest. Blandt de lokale respondenter svarer 86 procent, at de mener, Musikhuset har en positiv betydning for kulturlivet, og 75 procent mener, at husets arrangementer har en høj kvalitet. Samtidig svarer 70 procent af de adspurgte borgere i Esbjerg Kommune, at Musikhuset efter deres mening er med til at gøre Esbjerg til et godt sted at bo.
– Det er vores fornemmeste opgave at præsentere kultur af høj kvalitet, så sydvestjyderne kan få store oplevelser og Esbjerg er et godt og attraktivt sted at bo. Så det gør mig glad og stolt at se, at så stor en del af borgerne i Esbjerg har en positiv oplevelse af det, vi laver, siger Torben Seldrup.
Fakta: Musikhuset Esbjerg er en erhvervsdrivende fond med en årlig omsætning på omkring 40 millioner kroner. Fonden modtager årligt et driftstilskud i omegnen af syv millioner kroner fra Esbjerg Kommune. Kilde: mhe.dk