Simon Petersen har tidligere udgivet På Sporet af Kim Larsen og generationssatiren Punk Life Crises. Nu er han aktuel med Skolen for Livet, som spidder den branche, han selv arbejder i til dagligt i Guldager.
Mens debatten om fremtidens ungdomsuddannelser, gymnasiereformer og hvordan vi får lokket de unge ind på erhvervsuddannelserne raser på Christiansborg, udkommer nu Skolen for livet, en tegneserieberetning fra frontlinjen.
Simon Petersens nye graphic novel Skolen for livet er en kras satire over det danske uddannelsessystem, inspireret af forfatterens egne erfaringer.
Simon er nyudklækket lærer, men hutler sig igennem med tegneundervisning og tilfældige rengøringsjobs. Hårdt presset af Jobcentret begynder han at ‘søge bredt’ og lander et job som lærer på en ungdomsskole i København. Han og kæresten køber lejlighed på Amager, og Simon er klar til sin første undervisningsdag som fastansat.
Men FGU – forberedende grunduddannelse – viser sig at være et sted for specielle elever med visse udfordringer og lærerværelset en tidslomme, hvor der drikkes kaffe, pensum stadig er Det forsømte forår og der udveksles DVD-kopier af Zappa.
Dette er Simons første tegneserie siden den nådesløse generationssatire, Punk Life Crisis, der i 2021 fuldt fortjent vandt Claus Deleuran-Prisen som årets bedste danske tegneserie.
– Skolen for livet er delvist inspireret af mit eget virke som lærer på en ungdomsskole gennem 6-7 år. På grund af finanskrisen var uddannelsen udhulet økonomisk, hvorfor der nu i høj grad kun var elever tilbage med sociale og psykiske udfordringer. For mange af dem var det uoverskueligt bare at få en normal døgnrytme, få sovet om natten og få organiseret deres skoletaske. Og at de overhovedet gik på skolen var måske bestemt af en sagsbehandler, fortæller Simon Petersen, der i dag er bosat i Esbjerg og arbejder på Den Internationale Skole i Guldager.
– I Skolen for livet er hovedpersonen Simon, der er mit alter ego, klemt i spændingsfeltet imellem to arketyper inden for lærerfaget: Den overvintrede krystal-flipper, Knirke, der er ét år fra pensionen og har det friske motto: “Mine elever får altid 21 chancer… og når de er brugt op, får de 21 til.” og den iltre Grethe, der ser skolen som en fabrik og eleverne som produkter. Som hun altid siger: “Eksamen er den flittiges festdag.”

Om Simon Petersen
– Født i 1978 i Herning og uddannet som engelsklærer.
– Debuterede med tegneserien »Necropolis« (sammen med Cav Bøgelund) i 2003.
– Har siden skrevet og/eller tegnet ni tegneserier, bl.a. På sporet af Kim Larsen i 2015 og den nådesløse generationssatire Punk Life Crisis i 2021.
– Helten og hovedpersonen i hans tegneserier er ofte ham selv.
– Modtog i 2021 Claus Deleuran-Prisen i kategorien Årets bedste danske tegneserie for Punk Life Crisis.
– Bosat i Esbjerg, hvor han arbejder som lærer på en Den Internationale Skole i Guldager.

Om tegneserien:
– 192 sider i farver, 170 x 240 mm, softcover.
– Arbejdet med tegneserien er støttet af Statens Kunstfond.
– Udsalgspris 249,00 kroner.
– Udkom i fredags, den 14. marts 2025 på forlaget Eudor.