Den 5. december i år får filmatiseringen af den prisvindende, danske gyserroman ”Mulm” premiere i biografer landet over. I hovedrollerne finder man Jens Sætter-Lassen, Julie Christiansen og den debuterende barneskuespiller Louis Trinskjær.
Det behøver ikke at være stort, dyrt og lavet i udlandet for at være skræmmende effektfuldt, hvilket den kommende gyserfilm ”Mulm” er et fremragende eksempel på.
Romanen er skrevet af den esbjergensiske forfatter Teddy Vork, og filmen er instrueret af Martin Vrede Nielsen fra Lolland-Falster, og foregår i forfatterens hjemby, hvor handlingen udspiller sig omkring den lille familie og moderens (Julie Christiansen) indlæggelse på byens psykiatriske hospital.
– Det var ganske enkelt en af de mest uhyggelige bøger, jeg nogensinde har læst. Uhyggen kom snigende, og det stod hurtigt klar for mig, at det skulle blive til en film, fortæller Martin Vrede Nielsen om årsagen til, at han kastede sig ud i projektet.
Det er lykkedes at skabe en film, hvor stemningen bygges op om en familie i forfald og det uhyggelige finder sted i spillet mellem personerne og de små dagligdagsting, som krakelerer.
Favntag med samfundets tabuisering af psykiske sygdomme
Udover at være et hårrejsende psykologisk gyser-drama, hvor en ildevarslende, truende stemning konstant underbygges og forstærkes af overbevisende samspil mellem filmens tre hovedroller, er ”Mulm” en film, der under den uhyggelige overflade tager fat om problemstillingen med tabuisering af psykiske sygdomme og hvordan det påvirker familielivet, når et familiemedlem rammes.
Instruktøren Martin Vrede har selv haft berøring med psykisk sygdom i sin nære omgangskreds, og ved hvordan tabu og fordomme påvirker de mennesker, som rammes af psykisk sygdom.
– Psykisk sygdom kan rokke ved fundamentet og rive tæppet væk under enhver familie og er der sprækker, hvor mørket kan slippe ind og vokse sig stærkt, risikerer man det totale sammenbrud. Det er netop essensen af ”Mulm”, Fortæller Martin.
Samarbejde åbnede muligheder
Filmen er produceret uden støtte fra DFI, så instruktøren Martin Vrede Nielsen og broderen Michael valgte at finansiere filmprojektet af egen lomme. Et kort oplæg om filmatiseringen på den danske genrefilmfestival, Blodig Weekend, der årligt afholdes i Empire Bio i København, vakte interessen hos filmdistributør og producent Kenneth Eriksen fra Another World Entertainment.
Begge parter blev hurtigt enige om at indgå i et samarbejde, hvilket også gjorde det muligt at opfylde Teddy Vorks drøm og Martin Vredes oprindelige ambition om, at filmen skulle være tro mod bogen og udspille sig i Esbjerg. Det åbnede også dørene til landets største biografer.
Masser af lokale pejlemærker
Hele filmholdet har været i Esbjerg for at optage store dele af scenerne, og biografgængere med kendskab til Esbjerg, vil helt sikkert kunne genkende mange af lokationerne, ikke mindst det psykiatriske hospital, Spangsbjerg Psykiatriske Hospital, som filmholdet fik tilladelse til at filme på.
Når rulleteksterne kører over lærredet, vil flere nok genkende musikken. Den er skrevet af Sebastian Wolf. Han er bedre kendt som forsanger i bandet Kellermensch, der til oktober spiller to udsolgte koncerter i Det Kongelige Teater. Kellermensch har i de seneste mange år markeret sig som et af det stærkeste bands på den danske rockscene, og minsandten om de ikke også er fra Esbjerg.
Film lavet af voksne
Selvom budgettet til ”Mulm” er langtfra, hvad man ser til de helt store filmproduktioner, er det endelige resultat både dragende, autentisk og rædselsvækkende. ”Mulm” leger med vores fantasi og pirrer vores underbevidsthed. Uhyggen kommer snigende hele filmen igennem og bliver ikke udpenslet via chokeffekter, skrig eller bloddryppende scener. Filmen er lavet af voksne til voksne med en sund empati og en livlig fantasi. Den har premiere i biografer landet over den 5. december.
Fakta:
· Bogen er skrevet af den esbjergensiske forfatter Teddy Vork.
· Vandt prisen som ”Årets danske horrorudgivelse” i 2020 med ordene: ”Det gode gys er som oftest det, der bliver siddende i knoglerne længe efter, at lyset igen er tændt, og sådan et gys er “Mulm”. Derfor er vi i juryen enige om, at Teddy Vork skal vinde prisen for årets danske horrorudgivelse i 2020”
· Teddy Vork har vundet hæderen for ”Årets danske horrorudgivelse” hele tre gange. Blandt andet for ”Mulm” og senest i 2024 for novellesamlingen ”Ubuden”.
· Der forhandles i øjeblikket om en nordamerikansk udgivelse af romanen ”Mulm”.