40, feststemt og fordomsfri 

I en tid, hvor flere af de brune bodegaer drejer nøglen, er Boretårnet fortsat i fuld vigør. Søndag fejredes værtshusets 40-års jubilæum. 

Sidemanden i baren opdager undertegnedes kamera. 

– Er du fotograf eller sådan noget? 

– Jaeh, jeg prøver da på det … 

– Så var det fandme synd, du ikke var her i sidste weekend, da jeg faldt ned fra barstolen og røg på sygehuset. Jeg gik ud som et lys. Jeg tror nok, jeg slog hovedet … 

En anden i baren bryder ind: 

– Men du kom da igen dagen efter. Vi var ellers ved at blive helt bekymrede for dig! 

Sådan kan det gå. Og da sidemanden finder ud af, at manden med kameraet også skal skrive lidt, bliver stemningen næsten helt salig: 

– Du kan godt skrive, at det er byens bedste værtshus det her. For det er det. Det er fem stjerner, det er det bare. Folk er bare så gode til at tage sig af hinanden herinde; det er bare én stor familie. Så mindst fem stjerner. 

Så er det vedtaget. 

Uden at det skal lyde mere romantiserende, end det er ment, indkapsler ovenstående på mange måder alt det, som kendetegner en såkaldt brun bodega med et fast klientel af stamkunder: Uhøjtideligheden, ligefremheden, ærligheden, sammenholdet. 

Et fristed for en skrumpende befolkningsgruppe. Tilværelsens epicenter for nogle. En flygtig og forbipasserende passage rapide for de fleste. Sidstnævnte er det højtid for her i julemåneden, hvor folk til og fra julefrokoster frekventerer bodegaen på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade. 

Der er god plads til begejstring på Boretårnet. Foto: Fjodor Pedersen.

På grund af beliggenheden og de højfrekvente visitter fra nabolagets medborgere af grønlandsk herkomst, kaldes Boretårnet ind imellem i folkemunde for “grønlænderambassaden”. Denne søndag er der dog kun to at spotte, men værtshuset er godt fyldt op af folk +40 og op omkring det dobbelte. 

En kvinde er i gang med en af de tre spillemaskiner og har da også endeligt heldet med sig, da automaten begynder at spytte klingende guldmønter ud. 

– Så kan vi også lige klare dagen i morgen, siger hun med et grin. 

Og sådan er det også ofte på et værtshus. Det handler om dagen og vejen. De ensartede boligblokke i det omgivne “havregrynskvarter” bebos ikke af mennesker, der tilhører den højeste indkomstgruppe i byen. Men her leves livet også. 

Ambitionerne og opsparingen er sjældent til de store og Instagram-egnede jordomrejser, men på en time kan folk på det jævne – eller ujævne – få en mindst lige så stor oplevelse af at tage et smut på bodega, som dem med de honette ambitioner kan få på en 14-dages krydstogt. Men det er selvfølgeligt langt fra sikkert, at nogen kan huske noget i morgen. 

Og så er det jo bare at rejse sig ved den barstol, man er faldet ved, og prøve igen. Op under tågerne af den til tider tykke cigaretrøg, der er et helt naturligt og fast element i et brunt etablissement.

Den 1. december 1984 slog Boretårnet dørene op første gang. Lidt som en efternøler af det store boom sidst i 1970’erne, hvor steder som Havkatten, Jagthytten og det nu lukkede Stenbukken åbnede.  

Som alt andet i verden følger den slags også konjunkturerne i samfundet – både de økonomiske, men også de mere værdibaserede. I vor tid er det ikke nye værtshuse, der åbnes flest af, men at der fortsat er et publikum – selv på en søndag – kan de bekræfte på Boretårnet. 

Boretårnet blev i mange år drevet af Gerhard Norddahl Jensen, inden Denise Michael sammen med sin mand Morten Runge overtog tøjlerne i 2019. Parret driver også Vinbaren i Danmarksgade. Foto: Fjodor Pedersen.

– Og der er jo ikke ret mange her, der er så unge, at de skal tidligt op om mandagen, siger en kvindelig gæst og slår en stor, hvæsende latter op. 

En anden af gæsterne fortæller, at Boretårnet i en årrække var taxachaufførernes foretrukne sted, når de efter en hård fredag-lørdag endeligt selv kunne holde weekend fra søndag aften. 

Det var ellers AP og Havheksen i gamle dage, for ikke mange steder havde (endsige har) jo særligt sent åbent om søndagen, men da stedet i Torvegade lukkede i 2014 efter ejeren Jørn Jørgensens pludselige død, blev Boretårnet til weekendchaufførernes nye bastion. 

Men selvom Boretårnet ved første øjekast er som en typisk bodega med lykkehjul, hvor man på faste tidspunkter drejer om ølprisen, poolbord med gratis spil om søndagen, rafleturneringer imod andre af byens værtshuse, sport på den ophængte fladskærm, sjusser og finker, der indimellem ryger af panden, så er stedet på mange måder også helt sit eget. 

Der kommer stadigvæk masser af folk i blåhvide og blågule trøjer i forbindelse med fodbold- og ishockeykampene, der er fra tid til anden livemusik – fx på denne søndag, hvor en dame fra Kalundborg, der slet og ret går under kunstnernavnet Charlotte, spiller op til dans og singalong.

– Hun kan virkeligt få folk op ad stolene, bemærker stedets medejer, 37-årige Denise Michael, dybfølt.  

– Ja, det er sgu ellers ikke ret møj motion, folk her plejer at få, men i dag har vi godt nok fået en del for pengene da, indskyder en gæst længere henne i den ret aflange bar. 

Her er åbent alle ugens dage fra klokken 11 og indtil tidligst 22, hvor volumen, promillen og antallet af gæster typisk stiger proportionalt med klokkeslættet og ugedagen. 

Dans og singalong. Performancekunst på Boretårnet. Foto: Fjodor Pedersen.

Men alligevel er der ingen hånlige blikke imod journalistens cola og danskvand. Den slags kan sagtens tolereres selv på en beværtning som denne, hvor der ryger flest af de grønne flasker over disken. Generelt er tolerancen og inklusionen på et værtshus langt højere end i den verden, der venter udenfor. Måske var det i virkeligheden under et værtshusbesøg, Lars Løkke opfandt den med, at ”der er højt til loftet og langt til døren.” Who knows? 

Man skal ikke tage fejl af de uskrevne regler. Etiketten skal vendes mod kunden, askebægeret skal tømmes regelmæssigt og det koster en omgang at hive i klokken. De bliver også fulgt på Boretårnet. Og sætter man sig i baren, er man åben for at snakke. Sætter man sig ved et bord, signalerer man, at man gerne vil være i fred. 

Sanne er bestyrer på Boretårnet. Foto: Fjodor Pedersen.

Og så er det i øvrigt en god idé ikke at være alt for sart. 

Da vi skal tage et billede af værtinden, Denise Michael, ved poolbordet, kommer en herre på de godt 60 – det være sig både i alder og dagligt forbrug af Grøn Cecil at dømme på stemmen – i tanke om en hændelse forleden: 

– Hahaha, I skulle have set. Der var et ungt par inde (og spille pool, red). Ham fyren … hvis han var lige så dårlig til at få den i hul hjemme i soveværelset, så skal han ikke være ræd for at komme til at betale børnepenge foreløbigt da …! 

Historien udløser et stort latterbrøl, og er vel et meget godt eksempel på det, man kan kalde for god værtshushumor. Og at få trænet lattermusklerne i ny og næ, skulle vist være meget sundt.

LÆS OGSÅ: Kom med ind i dagligstuen hos Hr. og Fru Vinbar.

“Bombe-Peter” er en hyppig gæst på det kendte hjørne. Han fik tilnavnet pga. en episode for mange år siden på et andet af byens værtshuse … Foto: Fjodor Pedersen.
Røde-Mette har selv arbejdet på forskellige værtshuse i sit arbejdsliv. Og så har hun i en årrække kørt taxa. Foto: Fjodor Pedersen.
Charlotte fra Kalundborg optrådte på Boretårnet. Foto: Fjodor Pedersen.
40-års jubilæum: Boretårnet åbnede i 1984 med Poul og Birgit Bek fra Tarp som værtspar Senere overtog Gerhard Norddahl Jensen. Der var i en årrække også et Boretårn II på Kvaglundvej 4, der senere blev til Bodega Kontoret og Hjørnet 4, men i dag er lukket.
Beliggenheden tæt på idrætsparken fornægter sig ikke. Foto: Fjodor Pedersen.
Der er god plads ved den aflange bar, hvor man kan være nødt til at råbe højt for at blive hørt henne i den modsatte ende. Foto: Fjodor Pedersen.
Carlsberg og Grøn Tuborg er – sjovt nok – blandt favoritterne på beværtningen. Foto: Fjodor Pedersen.
Tre farverige spilleautomater lyser op i bodegaen. Foto: Fjodor Pedersen.
Om tirsdagen drejes der om prisen på flaskeøl. Foto: Fjodor Pedersen.

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Carolyne Kaddu Rasmussen. Pressefoto.
Kvindedag med prisuddeling og en vild familiehistorie
Top-tre over udlån af romaner på Esbjerg Kommunes Biblioteker.
En bog skiller sig ud på bibliotekets top-ti
Kaja Kamp liggende på halgulvet, men det var Team Esbjerg, der var ovenpå i dagens kamp. Foto: Johnny Tauman.
Massakre da Team Esbjerg bankede Silkeborg-Voel
Sine Grønberg, N1. Pressefoto.
Esbjergenser får ansvaret for 800.000 el-kunder
Michaela Møller, Team Esbjerg. Foto: Johnny Tauman.
Uventet friweekend giver ekstra energi
Kellermensch i Musikhuset Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.
Leder: Det klinger lidt hult, når mediemastodonten hylder kulturlivet
Hans Krull og den meterhøje skitse af maleriet. Foto: Galleri Grisk.
Kæmpe hyldest til Johnny Madsen: Her skal sangeren foreviges
Mathias Karlskov, daglig leder i Collabo, skal på jobjagt, når butikken lukker den 31. januar. Foto: Fjodor Pedersen.
Ny butikslukning gør Esbjerg mindre mangfoldig
havneudvidelse01
Investorer går ombord i Esbjerg Havns udvikling
Carter Johnson er ny mand i Esbjerg Energy. Foto: Maine Mariners.
29-årig canadier til Esbjerg Energy
Cheftræner Jesper Holm, Ribe-Esbjerg HH.
Ribe-Esbjerg henter stærk nordmand fra næste sæson
Lucky Cat. Kinesisk nytår på Hanzō. Pressefoto.
Her kan du fejre det kinesiske nytår midt i Esbjerg

Det sker i Esbjerg

philip_rosendal
Daniel Rosendal
Granly Hockey Arena - Isarena og skøjtehal i Esbjerg
Esbjerg Energy - Rungsted Seier Capital
IMGL3324 kopier
Mathias Malling Mortensen: Alt det som ikke er

Anbefalet

Billede taget Nytårsaften 2002 fra Kollektivhuset. Foto: Henriette Brogaard.
Henrik List: Jeg savner nødraketterne over Vesterbyen ...
Nytårshilsen fra Morten Nissen. Foto: Medier & Web.
Morten Nissen: Det usynlige bånd skal styrkes
Langt ude i ingenting langt ude i verden. Foto. Jeppe Brixvold.
Læs uddrag fra Sønderho-forfatter Jeppe Brixvolds nye bog "Shipping"
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

GÅ ALDRIG GLIP AF NOGET!

Få vores GRATIS nyhedsbrev 3-4 gange om ugen ...

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.