E.1 Awards fik storslået debut – hvem vandt og hvorfor?

Torsdag eftermiddag var studielivet i fokus, da Esbjergs seks videregående uddannelsesinstitutioner og Education Esbjerg hyldede studerende, der har gjort sig særligt bemærkede.

Med rød løber, veloplagt konferencier, et oplagt publikum og glade prismodtagere, var alt som det skulle være til et vaskeægte prisoverrækkelsesshow.

For første gang nogensinde blev Education Esbjergs E.1 Awards afholdt i går, og det skete i Musikhuset Esbjergs foyer og teatersal, hvor blandt andre direktør for Business Esbjerg Karsten Rieder og borgmester Jesper Frost Rasmussen var blandt det godt 200 mand store publikum.

Det var naturligvis også direktør for Education Esbjerg, Lone Saaby, samt rektorer og formænd for de fonde, der havde doneret udlodningerne, som hver var på 20.000 kroner.

E.1 Awards afløser den universitetspris, som i en lang årrække er blevet givet til en eller flere studerende fra Esbjergs to universiteter, Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet Esbjerg.

– E.1 Awards er ikke bare en prisuddeling – det er nu et symbol på alt det, vi kan sammen i Esbjerg. Når studerende, uddannelser og virksomheder mødes, viser vi, at Esbjerg er en by, der tror på fremtiden, og at vi står sammen om at skabe den, udtalte Lone Saaby, efter aftenens formelle program var veloverstået.

Tobias Kippenberger, forhenværende rockstjerne og nuværende Suset-direktør, var blevet hevet ind for at holde et lille oplæg og deltage i et live-interview på scenen, hvor han fortalte om den spændende rejse, han har været på i karrieren indtil nu.

Formand for Education Esbjerg, advokat Peter Kirk Larsen, havde i forvejen budt velkommen, hvorefter seks priser – én for hver af de seks uddannelsessteder – blev overrakt. Herudover blev to særlige priser overrakt, hvoraf den første var den såkaldte trivselspris, der gives til studerende, der har gjort noget særligt for at øge det sociale engagement blandt deres medstuderende.















Den anden specialpris; Rejselegatet på 25.000 kroner, var samtidigt en mulighed for at ære og mindes Henrik Uhd Christensen, der i januar gik bort bare 54 år gammel. Henrik Uhd Christensen var – ud over sit mangeårige virke som CEO for Viking Life-Saving Equipment – en af hovedarkitekterne bag og formand for Education Esbjerg

Peter Kirk Larsen, advokat, formand for Education Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.

Bestyrelsesformand i Education Esbjerg, Peter Kirk Larsen, bød velkommen med en personlig og munter tale, der satte tonen for en festlig aften. Han takkede de studerende for at vælge Esbjerg som deres studieby og de lokale fonde, der gjorde arrangementet muligt:

– Vi er rigtig glade for, at det i år er lykkedes for første gang at samle alle byens videregående uddannelser til en fælles prisuddeling. Det er nemlig afgørende for Esbjerg, at vi arbejder sammen og står sammen om udviklingen som studieby.

Signe Winther Jensen, program manager hos Education Esbjerg, styrede hjemmevant showet som aftenens konferencier. Foto: Fjodor Pedersen.

Peter Kirk Larsen brugte også sin tale til at fremhæve vigtigheden af trivsel blandt de studerende. Med anekdoter fra sit eget liv reflekterede han over de udfordringer, studerende kan stå over for, og han delte følgende budskab:

– Udfordringer som at føle sig god nok er universelle uanset studieby. Det handler om at navigere i dem, have modet til med flid at komme videre, lære af sine fejl og løfte hinanden op som gode kammerater.

Tobias Kippenberger (th) deltog i et kort liveinterview med Education Esbjergs Student Life-director Kenneth Bjerre. Foto: Fjodor Pedersen.

Tobias Kippenberger, der er født og opvokset i Esbjerg, idémand og direktør for Suset Festival samt tidligere forsanger for blandt andet The Floor is Made of Lava, havde taget turen fra hjemmet i København for at deltage i E.1 Awards, hvor han holdt et motiverende oplæg til de studerende i salen.

Han tog udgangspunkt i, at han – dengang han var ung og med i et gymnasieband, der ville erobre verden – på mange måder greb udfordringerne an som i enhver anden business case – bare uden at vide, hvad det egentligt var.

Og så kunne man jo udlede den morale, at livet mest af alt handler om ikke at give op, at tro på sig selv, tage springet og få tingene gjort – uanset om man er studerende, rockstjerne in spe eller går og drømmer om at afholde en stor festival. Også selvom man måske er fra Esbjerg og er vant til at møde skepsis.















Pædagogstuderende Joan Smedegaard fra UC Syd blev første legatmodtager på scenen. Dette legat var sponsoreret af Alice & Tage Sørensens Fond. Foto: Fjodor Pedersen.

Aftenens højdepunkt var prisuddelingerne, hvor seks faglige priser blev uddelt til studerende fra hver af Esbjergs videregående uddannelsesinstitutioner.

Hvor der tidligere er blevet uddelt Universitetsprisen til studerende fra henholdsvis Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet, så har Education Esbjerg i år samlet alle byens videregående uddannelsesinstitutioner, som udover de to universiteter omfatter UC SYD, Erhvervsakademiet SydVest, Syddansk Musikkonservatorium og Fredericia Maskinmesterskole.

De vindende studerende er indstillet til priserne af deres undervisere og blev hyldet for deres ekstraordinære indsats. Hver pris var på 20.000 kroner og støttet af lokale fonde; Lida & Oskar Nielsens Fond, Johan Hoffmann Fonden, Claus Sørensens Fond, Danske Banks Fond, Esbjerg Fonden samt Alice & Tage Sørensens Fond.

Fra Syddansk Musikkonservatorium var det Marcus Kyster, Gustav Jensen og Albert Garde, som blev hædret. Førstnævnte kunne desværre ikke være til stede. Johan Hoffmann Fonden sponsorerede dette legat. Foto: Fjodor Pedersen.

Joan Smedegaard bliver færdiguddannet pædagog på UC Syd til januar, og fik prisen for at have været medskaber af et ambitiøst læringsmiljø på tværs af ambitionsniveau og forudsætninger, hvor hun er gået allerforrest i sit faglige felt og samtidigt har været med til at skabe et endnu bedre studiemiljø gennem studierådet på sit uddannelsessted. Ved at være på det første talentforløb i velfærdsledelse, har hun også været med til at skabe de fremtidige rammer for dette, lød motivationen.

De tre unge gutter fra Syddansk Musikkonservatorium – hvoraf den ene desværre ikke kunne være tilstede torsdag aften i Musikhuset – modtog prisen for deres arbejde med ”Kanten Sound” – et forum og et lydsystem og ikke mindst et kreativitet fællesskab for unge, der søger at udtrykke sig musikalsk og socialt.

Ved indstillingen havde juryen lagt væk på at prisen skulle gives til et tiltag, som rækker ud over de nomineredes egne interesser og er med til skabe fællesskaber, der styrker ungdomskulturen og musikken i byen. Derfor faldt valget på Marcus Kyster, Gustav Jensen og Albert Garde.

Hele fem studerende fra Fredericia Maskinmesterskole blev hyldet for deres helt særlige indsats. Claus Sørensens Fond stod bag denne udlodning, som gik til Christian Tanggaard, Magnus Lønborg Mikkelstrup, Magnus Sigen Ploug-Sørensen, Mohamad Hamidi og Morten Skovbjerg Hansen. Foto: Fjodor Pedersen.

Gruppen fra anden semester på Fredericia Maskinmesterskole i Esbjerg har – udover at have udvist særdeles gode samarbejds- og projektledelsesevner – udviklet en vibrationsmålestand, som vil blive brugt fremover i vedligeholdelseslabatoriet på den håndværks- og værkstedsbårne del af uddannelsen. Der blev i øvrigt lagt vægt på, at maskindirektivet, og dermed alle sikkerhedsforanstaltninger, var blevet fulgt til punkt og prikke under arbejdet med at udvikle målestanden.

Fra Aalborg Universitet Esbjerg modtog Mihaela Bejenari legatet på 20.000 kroner fra Lida og Oskar Nielsens Fond. Foto: Fjodor Pedersen.

Mihaela Bejenari, som er ved at afslutte sin ph.d. på Institut for Kemi & Biovidenskab på Aalborg Universitet Esbjerg, har været den ledende i skikkelse i et projekt omkring bæredygtig energilagring, som potentielt kan blive medvirkende til at løse et af verdens helt store udfordringer. I otte år har hun i alt været i gang med projektet, hvor hun efter eget udsagn er stødt på masser af blinde veje, men sådan er forskning, som hun konkluderede i sin takketale.















Udover sin egen ph.d. har hun også været aktiv medspiller i at få gymnasieelever til at interessere sig for biokemi og dermed få flere til at kigge i den uddannelsesmæssige retning.

Christian Bendix Vagner Sørensen fra Erhvervsakademi SydVest med checken fra Danske Bank Fonden. Foto: Fjodor Pedersen.

Christian Bendix Vagner Sørensen er dimittend på Bygningskonstruktøruddannelsen på EA SydVest fra i sommers. Her afsluttede han professionsbacheloruddannelsen med et snit på hele 11,3. I sin praktikperiode var han ved Rudolph Lolk. I løbet af studieårene har han også været en meget engageret repræsentant i akademiets bestyrelse og i studielivet og miljøet på uddannelsesinstitutionen generelt.

Brian Knudsen (tv), formand for Esbjergfonden, prismodtager Anne Seneca Terkelsen og professor ved Syddansk Universitet, Jørgen Jespersen. Foto: Fjodor Pedersen.

Ph.d.-studerende Anne Seneca Terkelsen har som den første overhovedet skabt en triangulering imellem en offentlig institution, en privat virksomhed og et universitet, konkret Esbjerg Kommune, Claus Sørensen Ejendomme A/S og Syddansk Universitet. Igennem mere end tre år har hun arbejdet med begrebet samskabelse og forsket i, hvilken betydning det har i forhold til sundhed og trivsel blandt ældre. Konklusionerne er blevet udgivet i en række internationale fagtidsskrifter og samlet i ph.d.-afhandlingen, som hun skal forsvare i begyndelsen af det nye år.

To portugisere på hjemmebane i Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.

Der var tre nominerede til årets trivselspris – Social Award – og for at gøre det ekstra spændende, var det de tilstedeværende i salen, der skulle stemme via mobiltelefon efter at have fået en videointroduktion.

Vinderne blev de to SDU-studerende Iñes og Iñes fra Lissabon – med efternavnene De Fatima Arsenio og De Castro Sousa Cabral Mendes, som konferencier Signe Winther Jensen elegant fik udtalt til et lille 12-tal.

De to piger – forklarede de selv – følte sig lidt på udebane, da de ankom her i det kolde nordeuropa, men fik hurtigt selv gjort noget for sagen. Blandt andet laver de en podcast og er på mange andre måder yderst engagerede i studiemiljøet – hvilket trivselsprisen netop hylder. Også de fik en check på 20 af de lange.

I alt havde der været over 40 nominerede, hvoraf tre altså blev udvalgt til “finalen”.

Sonja, enke efter Henrik Uhd Christensen (tv), var med til at uddele rejselegatet sammen med Peter Kirk Larsen. Foto: Fjodor Pedersen.

Et særligt øjeblik på aftenen var uddelingen af Henrik Uhd Christensens studierejselegat, som blev uddelt af Peter Kirk Larsen med ordene:















– Henrik var en hædersmand. Han var min ven, en visionær leder og et menneske med et stort hjerte, der satte sine tydelige spor i Esbjergs uddannelsesmiljø. Det er en stor ære for mig at uddele studierejselegatet i hans navn sammen med Sonja i aften.

Legatet på kr. 25.000,- støtter faglig og personlig udvikling gennem internationale oplevelser og blev modtaget med stor taknemmelighed af kandidatstuderende i Cultural Sociology på Syddansk Universitet, Karoline Lautrup-Nielsen, som i sin takketale sagde:

– Det har været en af de bedste beslutninger i mit liv at flytte fra Gentofte, hvor jeg er opvokset, til Esbjerg. Jeg er meget glad og beæret over at have modtaget dette studierejselegat. Det betyder ekstra meget for mig, at legatet er funderet lokalt her i Esbjerg. Legatet vil jeg bruge til at få mest muligt ud af mit studieophold i Venedig. Jeg er stolt af at komme ud i verden og repræsentere Esbjerg og alt det, byen kan.

Musikalsk midtvejsunderholdning. Foto: Fjodor Pedersen.
Omkring 250 deltog i E.1 Awards. Foto: Fjodor Pedersen.
Før og efter selve prisoverrækkelsen i Musikhusets lille sal, var der stående taffel i foyeren. Foto: Fjodor Pedersen.
En af prismodtagerne, Christian Bendix Vagner Sørensen i samtale med sin tidligere rektor fra EA SydVest, Henrik Larsen. Foto: Fjodor Pedersen.

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Del eller print artiklen:

Dagens top-3

79011a75-9f50-41ab-9959-b40b48805834 (1)
40, feststemt og fordomsfri 
1487983
Helle fra Esbjerg er med i årets Robinson
103 Sælger postkort, sokker og meget andet fra gangudstillingen
Den sidste af sin slags














Seneste artikler

469021622_1131039705689145_1524504389754890739_n
Sikke en bedrift: Christian er Nordisk Mester
_DSC1255
Plakatvæg får lov at blive - i hvert fald i 14 dage
download (1)
Helle fra Esbjerg blev nummer tre i Robinson
Inge Lise Udbye Christiansen (1) (1)
Ny kvalitetschef skal løfte niveauet
00CFB715-281B-4652-8D5A-BC2E730D4191
Om præcis ét år: Juleshow med kendte kunstnere














MERE FRA SAMME SEKTION

54142013719_50ce937e62_k
International Day smagte af succes
Esbjerg Sygehus - 20 nye studerende_3-min
Sundhedsreformen har en direkte afledt effekt på Esbjerg
DSC02706-scaled_706x421_acf_cropped_quality-90
Alle er velkomne: Smag på verden - helt gratis
lego04
Robotter og innovation: Lego-konkurrence indtog universitetet
esvagt_ørsted
Ny maritim uddannelse fra næste år














KONTAKT OS

Har du en god historie eller et arrangement, vi har overset? Kontakt os gerne!

tip os

Vejret i dag

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt

GÅ ALDRIG GLIP AF NOGET!

Få vores GRATIS nyhedsbrev 3-4 gange om ugen ...

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.