Seks hold dystede lørdag om Lego-trofæet i Esbjerg, da den regionale afdeling af årets “First Lego League” (FFL) blev afholdt på Aalborg Universitet Esbjerg. First Lego League er verdens største videns- og teknologikonkurrence for børn og unge.
First Lego League: Challenge er en årlig, naturvidenskabelig teknologikonkurrence, som strækker sig over en periode på mindst otte uger. Konkurrencen har været afholdt siden 2001.
Målet med turneringen er blandt andet at inspirere børn og unge til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.
I løbet af arbejdsperioden får deltagerne mulighed for at prøve at programmere, udforske et spændende tema, opleve skaberglæde og føre egne idéer ud i livet. I år deltager i alt 247 hold fra hele Danmark.
Lørdag stod en af de regionale finaler på Aalborg Universitet Esbjerg.
Passionerede unge deltagere i alderen 10-16 år fra Ungdomsskolen Esbjerg, NXT Ev3lution fra Sønderborg, Esbjerg International School og to hold fra Ungdomsskolen på Fanø, har arbejdet intensivt på at færdiggøre deres Lego-robotter med programmering, finde deres kerneværdier og den passende teknologi til de seks udfordrende discipliner de skulle igennem ved konkurrencen, som blev afholdt lørdag mellem klokken 9 og 15 på Aalborg Universitet Esbjerg, der dermed var kulminationen på de mange timers og ugers arbejde.
Langt mere end bare at bygge klodser
Mads Valentin Bram, nuværende projektleder og dommer i First Lego League, samt tidligere vinder af konkurrencen i Danmark hele tre gange, guidede deltagerne igennem årets tema, “Submerged,” hvor Lego-robotter og innovative idéer smeltede sammen.
Hvert hold havde designet og programmeret enten en Lego Education Spike Prime eller en Lego Mindstorms-robot, hvor målet var at gennemføre så mange som mulig af de 15 missioner, der var på banen, på blot to og et halvt minut.
Robotterne er udstyret med lyssensorer, tryksensorer, ultralydssensor og kreative “værktøjer” som kraner, klove og skubbeværktøjer, så de kan løse så mange af opgaverne så præcist og fejlfrit som muligt.
Submerged
Med temaet “Submerged,” skulle deltagerne ikke kun demonstrere deres tekniske færdigheder, men også komme med innovative idéer om, hvordan vi kan blive bedre til at passe på havet i fremtiden. Til at bedømme konkurrencen er et dommerpanel, hvor halvdelen er forskere fra Aalborg Universitet Esbjerg, og den anden halvdel er repræsentanter fra teknologi- og ingeniørvirksomheder.
LÆS OGSÅ: Esbjerg-gruppe vil overvåge danske interesser under vandet
Som vi tidligere har beskrevet, er “Submerged” en del af den daglige forskning på Aalborg Universitet Esbjerg, hvor der foregår masser af forskning inden for undervandsrobotteknologi. Derfor var det oplagt, at universitetet var vært for konkurrencen i Esbjerg.
Besøgende til konkurrencen lørdag kunne samtidig få en unik mulighed for at opleve nogle af de undervandsrobotter, som universitetets forskere og studerende arbejder med til daglig, og dermed et indblik i den teknologi og innovation, der præger forskningsmiljøet her i Esbjerg.
Og vinderne blev …
Ikke nogen fra hverken Esbjerg eller Fanø!
Derimod var det NXT EV3lution fra Sønderborg, der tog sejren og derfor gik videre til finalen i Odense.
Der var dog også flere delkonkurrencer indlagt, og her vandt Esbjerg International School for “De bedste kerneværdier”, Esbjerg Ungdomsskole for “Den bedste innovative løsning”, Fanø Ungdomsskole – Blue Dragons for “Det flotteste robotdesign” og Fanø Ungdomsskole for “Årets vejleder.”
Den bedste robotkørsel formåede overall-vinderne fra NXT EV3lution fra Sønderborg også at udføre. Tjæreborg Skole skulle også have deltaget med et hold, men måtte desværre melde fra.