Tradition møder fornyende takes på smagsoplevelsen og hver en bid smager af hjemlig hygge. Esbjergs nye kultur- og pandekagehus er vitterligt noget for sig selv og bidrager i den grad til storbystemningen i Esbjerg.
Der var engang en lille by ved Vesterhavet, hvor vinden dansede mellem havnens master, og mågerne skreg om kap med fiskernes råb. Her havde ingen nogensinde hørt om hverken franske crêpes eller amerikansk bluesmusik. Men det kom de til.
Pandekager, fra både det søde og det salte køkken, er langtfra nogen ny ting. Heller ikke i Esbjerg, hvor man dog alligevel kan undre sig over, at ingen havde kastet sig over at servere og sælge den populære spise, inden Bluesette for første gang meldte sig på det gastronomiske bykort i et lille lokale i Kirkegade i 2017.

Pandekagen er en alsidig størrelse, som i forskellige afskygninger kan spises morgen, middag og aften. Hos Bluesette kan man også få versioner, der er tilpasset tidens luner; glutenfri, sukkerfri, laktosefri, æggefri, vegetariske, veganske eller palæo.
Det er ægteparret Mads og Anja Lyberth Anderskou, der står bag Bluesette, som siden tiden i Kirkegade også har haft bod i Esbjerg Street Food og fortsat også har en foodtruck, der kan lejes til fester mv.
EsbjergLiv.dk tog forbi en fredag aften. Tidspunktet var valgt, da der var musik på programmet, hvilket er en af værtsparrets store passioner – altså ud over pandekager. Ikke mindst Mads, som selv er aktiv musiker og har spillet i et væld af konstellationer, fx som guitarist i Spar 2.
Med genbrugsmøbler af forskellig herkomst, neonlysskilte på de hvide vægge og tingel-tangel i vindueskarmene har man formået at skabe en hjemlig og uformel stemning i et rum, der efter renoveringen ellers sagtens kunne være kommet til at fremstå meget klinisk med de hvide vægge og lystslebne trægulv. Man skal nogle få trappetrin op, når man entrerer den majestætiske mørkegrønne gadedør, men så står man lige midt i baren, hvor personalet byder velkommen og henviser til et bord.
Her er vitterligt hyggeligt og stemningen er afslappet. Det er ligegyldigt, om man skal have mad eller bare kommer for at få et glas vin og for at nyde musikken.

Vi falder i snak på tværs af bordene. En kvinde i halvtredserne er alene på farten. Hun er begejstret for det her nye sted, som hun nu besøger for anden gang.
– Der er en storby-vibe over det. Og det er fedt, at det er åbnet, mener hun.
Hun fortæller, at hun har boet ude i den store verden i 30 år og nu er vendt hjem til Esbjerg. Et andet Esbjerg, end det hun forlod efter studentereksamen engang længe inden millennium. Hun kan også bidrage med viden om, at cider faktisk er ret normalt at drikke sammen med pandekager – eller crêpes – i Frankrig. Og så giver det jo pludselig mening for os andre, at der er økologisk, alkoholfri cider på menukortet ved siden af øllene fra Hancock i Thy og den filtrerede kildevand.
Klara Malmø, der oprindeligt er fra Sejstrup, men nu bosat i Sverige, hvor hun går på musikalsk højskole, sætter sig til rette ved husklaveret. Hun har guitaristen Bjørn med, som vistnok er nordmand. Han har også nogenlunde samme frisure som fodboldspilleren Dan Eggen, hvis nogen husker ham. Musikken i dag er en del af Folk & Fæstival-programmet, men musik er en indgroet del af hverdagen på pandekagestedet, som flere gange om måneden inviterer indenfor til koncerter og spisning.
Imens Klara aka Supramalmogia fremfører sine sange som en anden Norah Jones – det var virkeligt smukt – breder den gode stemning sig. Et par gutter på festivaltræk sidder side om side længst væk fra musikken, imens ældre som unge fylder godt op rundt omkring i restauranten, der har omkring 55 siddepladser.

– Det er faktisk nærmest et moderne værtshus. Altså i ordets oprindelige forstand, hvor der er musik, øl og snak på tværs af gæsterne. Og hvor man så samtidigt kan få noget rigtigt lækker mad. Det er egentligt ret specielt. Altså på den gode måde.
Iagttagelsen fra min medspiser er ikke helt skæv. Ofte på en restaurant er man jo som gæst meget forbeholden og holder sig til at snakke med det selskab, man nu engang er ankommet sammen med. På et brunt værtshus snakker alle med alle efterhånden som promillen stiger – og engang imellem kan det næsten blive for meget. På Bluesette er der en fin balance, i hvert fald denne fredag aften, som bidrager til den gode vibe.
Sidst i november fik Bluesette fast adresse i det smukke og gennemrenoverede byhus, der er sammenbygget med etageejendommen på hjørnet af Skolegade og Jyllandsgade, hvor Sand’s Restauration ligger i stueetagen. På førstesalen er Anjas lillesøster Mia Lyberth flyttet ind med Xperimentet, der i sin tid lå i et baghus i Kronprinsensgade. Her er aktiviteter nærmest hver dag, fx co-work-café, yoga, hjemmesidekurser og meditation.

Fredag aften stod der bare “Sofagruppen” på begivenhedskalenderen, og med direkte adgang via en trappe fra Bluesette i den høje stueetage, var det jo oplagt lige at stikke næsen ind for at se, hvad det mon gik ud på.
Under de skrå vægge på loftsetagen er indretningen også her spartansk og cosy. Møblementet skal være fleksibelt, så der hurtigt kan rykkes rundt og gøres plads, når gulvpladsen fx skal bruges til yogahold et par gange om ugen. Nogle af aftenens gæster sidder på gulvet i bløde hynder med store puder til ryggen – andre ved et aflangt bord med dug på. Det kunne nærmest være en dagligstue, man var kommet ind i, og igen er Xperimentet – ligesom Bluesette i etagen nedenunder – et ret unikt samlingssted for folk med ret forskelligartede interesser og i alle aldre.
Man kan blive medlem – og nogle arrangementer kræver medlemskab. Andre arrangementer kan man deltage i helt uforpligtende. Mia Lyberth fortæller, at der om torsdagen havde været “Dilemma” på programmet. En slags Mads & Monopolet – bare i virkeligheden, hvor man skiftedes til at fortælle om et dilemma, som de øvrige deltagere så forsøgte at komme med løsninger på. For ganske nyligt var der også tøjbyttedag og om mandagen er der Co-work, hvor fx soloselvstændige kan arbejde sammen hver for sig. Jo, Xperimentet er et livligt, levende sted og Bluesette er et sted, hvor man lever for at spise og ikke omvendt. Og tak for det.
EsbjergLiv.dk mener i øvrigt, at … det er dejligt forfriskende med et kultur- og gastrohus, som byen nu har “fået” i Jyllandsgade 30. Der er ingen tvivl om, at huset og dets mange aktiviteter bidrager til mangfoldigheden, mulighederne og kultur- og madudbuddet i Esbjerg. MEN det er vel at mærke et folkehus, der er drevet for egne, private midler – så hvis sådan et hus skal spille en rolle og på sigt etablere sig for alvor, så må vi huske at støtte op om det og bruge det.
Bluesette har åbent Onsdag 17-22 og torsdag – lørdag 11.30-22 (evt. længere, når der er musik). Køkkenet lukker kl. 21.00. Man kan både få takeaway eller spise på stedet. Kortet er overskueligt og byder på pandekager i forskellige afskygninger.
Xperimentet har aktiviteter næsten hver dag, men har ingen faste åbningstider. Man kan følge med på stedets Facebook-side.
