Lørdag den 22. februar afholdes Arbejderhistoriefestival for første gang i Esbjerg. Udover en række historiske foredrag om bl.a. Ribus-konflikten, havnestrejker og højskolen, debatterer prominente navne Esbjergs rolle i den grønne omstilling.
En buket af foredragsholdere kaster lys over søfyrbøderen og kommunisten Richard Jensen og hans rolle i havnestrejken i 1930’erne, på socialdemokraternes kulturpolitiker Julius Bomholt og hans rolle i partiets kulturpolitisk, på byens betydning for Augustoprøret under Besættelsen i 1943, og på organiseringen af Esbjergs HK-ansatte og deres kamp for faglige rettigheder.
For præcis 30 år siden var Ribus-konflikten på sit højeste og sætter på mange måder stadigvæk spor i vores dagligdag. Udliciteringen af fx transport fra offentlig til privat drift er blevet hverdagskost, men fødslen var hård – og ikke uden mén.
Den arbejdskamp er historie nu. Og på lørdag kan man høre en af hovedpersonerne fra dengang reflektere over en tid, der for længst er forbi. Peter Kleist er nemlig en af talerne ved den første udgave af Arbejderhistoriefestival, som finder sted hos AOF på Hededammen 5, lørdag den 22. februar mellem klokken 10 og 17.
I alt otte forskellige, historiske foredrag venter, men man kan også komme med på guidet bustur rundt på havnen for at se de forandringer, der er sket under transformationen fra fisker- og oliehavn til at være et af verdens centrummer for grøn energi.
Henning Overgaard (3F Forbundsformand), Kim Mortensen (direktør, Dansk Fjernvarme) og Søren Gade (formand, Esbjerg Havn), debatterer inden middag under overskriften “Kampen om energien”, hvor ordstyreren er Jakob Lykke, 3F Esbjerg Transport.
Hele programmet kan ses HER på linket, hvor man også kan tilmelde sig.
Det er gratis at deltage i foredragene og i debatterne. Der er mulighed for at forsyne sig med bl.a. pølser ved middagstid – også i kødfri version.
Fakta: Esbjerg Arbejderhistoriefestival arrangeres af Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH) i samarbejde med FH Sydvestjylland og AOF.