I disse dage er der European Street Market på Torvet i Esbjerg med specialiteter fra mange forskellige lande. Vejret har dog ikke været med den omrejsende karavane i år.
Siden 2008 har European Street Market turneret Danmark rundt med særligt sydeuropæiske specialiteter. I år rammer gastro-karavanen 18 forskellige danske byer, hvor Esbjerg er næstsidste stop på turen for i år.
– Man kommer til at få lidt hjemve, det gør man da. Så det bliver skønt at komme hjem snart, fortæller Luca.
Han og makkeren Guiseppe handler med sicilianske specialiteter. Altså italienske, men øen Sicilien er en autonom region, der dog formelt hører under Italien. På europakortet er det den der fodbold for enden af fastlandets støvlespids.
I boden deler de masser af smagsprøver ud på deres mange forskellige slags pesto, flotte soltørrede tomater og extra jomfru olivenolie, der kun produceres i begrænsede mængder.
Det er andet år, de er med på turen rundt i Danmark, men i år fik de bogstaveligt talt et kuldechok.
– Da vi begyndte i Odense i begyndelsen af april, var det minusgrader, så nogle af vores varer frøs. Og det gjorde vi også!, fortæller Guiseppe.
De bevarer dog overskuddet, den høflige attitude og svarer beredvilligt på de samme spørgsmål igen og igen. Med samme overbærenhed hver gang. Der skal holdes gang i forretningen.
Andreas var med i Hamborgs vilde 1980’ere

En af de andre stadeholdere på Torvet er tyske Andreas, der er fra Hamborg. Den 66-årige tysker sælger – naturligvis – pølser, schnitzler og andre “specialiteter”. Fadøl for eksempel.
Han er også med for andet år i træk og er ked af, at det generelt har været rigtigt dårligt dansk sommervejr i år. Det kan ses på omsætningen, for ikke mange gider at sidde og spise i regnvejr.
Samme issues har spanierne med deres paella og italieneren med hans pizzaer.
Men alligevel giver Andreas nok markedet rundt i Danmark en chance igen til næste år. Han har været i restaurationsbranchen siden 1980, og sammen med hans kompagnoner derhjemme har han to stader magen til den, han turnerer rundt med i Danmark.
– Det var gode tider dengang, siger han underspillet.
– Hamborgs restaurationsverden var noget andet dengang. Der var gode penge at tjene. Men de senere år har ikke været gode med først finanskrise og senere corona, konstaterer han.
Men han holder hovedet højt hævet – ligesom de andre. De fleste af boderne sælger specialiteter, du kan tage med hjem, fx brød, kager, ost, nødder, engelske karameller og brugsgenstande.
Du kan nå at besøge European Street Market fredag 10-18 og lørdag 10-16. I næste uge afsluttes turen for i år med en uge i Aarhus.
I øvrigt mener EsbjergLiv.dk, at … Det er et rigtigt fedt koncept med dette gademarked, hvor der er en overvægt af italienske boder. Det gør bestemt ikke noget, da det italienske køkken har så meget lækkert at byde ind med. Tag og aflæg de hårdt arbejdende sælgere et besøg enten fredag eller lørdag – også selvom det regner. De har haft et hårdt år og fortjener lidt medvind at rejse hjem på. Og tak til Esbjerg City for at bringe markedet hertil. Det er med til at give en hel speciel stemning af liv på Torvet, der bringer mindelser om markeder i Sydeuropa. Synd, det kun er en uge om året.










Del eller print:
- Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
- Click to share on X (Opens in new window) X
- Click to share on Threads (Opens in new window) Threads
- Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
- Click to print (Opens in new window) Print