Den 80-årige tivolidirektør blev i sidste uge hædret med Gøglerkorset af Danmarks Tivoli Forening efter et helt liv i branchen. Det hele begyndte i sin tid i Esbjerg.
Der er ikke meget, der ligner sig selv. Det glemte Klatterup, kvarteret på den østlige side af jernbanen med teglværk og mergelgrav, sjove personager og fattige kår.
– Jeg kan huske, da de dækkede mergelgraven til med sand og lukkede ned for den. Det var imens, vi boede i området, fortæller Leif Dahlgaard.
Faderen, Ejnar, var også tivolimand. Nogenlunde samtidigt med, at Leif kom til verden i 1944, åbnede han sit eget med fast base i Ringen.
– Og det er jo derfor, jeg kan sige, at jeg er født ind i branchen. Jeg har aldrig kendt til andet.
Om sommeren rejste familien rundt i hele landet med faderens tivoli, Dahlgaards Tivoli, men om vinteren var de stavnsbundet til Esbjerg og faderen var havnearbejder.
– Så gik jeg i skole på Rørkjær Skole. Det var sådan set en dejlig skole, hvor der dengang var morgenmadsordning, og vi sad og spiste nede i kælderen, husker Leif Dahlgaard, der i sommerhalvåret gik i skole rundt omkring i de byer, hvor tivoliet kom frem.
Hans bror blev ligesom Leif også tivolimand og drev også senere sit eget omrejsende tivoli.
– Så når vi kom hjem, blev vi hørt i, om vi havde lært noget, imens vi havde været væk. Og så fik vi et stempel og sådan noget. Jeg bestod da hver gang, men jeg har jo også altid været god til at snakke for mig, griner tivolidirektøren, der selv overtog og videreførte faderens omrejsende tivoli.
Han mistede hen ad vejen forbindelsen til skolekammeraterne fra dengang, men han har jo også siden mødt tusindvis og atter tusindvis af mennesker igennem de mange år som tivolimand.
– Men jeg kan godt huske Dullemaren, nu du nævner hende. Hun var sådan en letlevende dame, der boede i området. Det synes vi knejte jo var spændende. Vi flyttede fra Esbjerg, da jeg manglede de sidste par år af skolen, da min far købte et nedlagt landbrug nede ved Skodborg. Og senere endte vi jo i Midtjylland, fortæller Dahlgaard, som i dag fortsat bor i Frederiks omkring Viborg sammen med konen Anni.
Esbjerg var fast destination på turnéplanen, når Dahlgaards Tivoli hvert år tog turen rundt i landet indtil det hele sluttede i 2012.
– Vi har ligget mange forskellige steder dernede. Også inde midt på Torvet under Havfriske Dage, husker Leif, der ind imellem stadigvæk besøger sin fødeby.
– Jeg svinger som regel lige ind forbi Esbjerg, hvis jeg er i området. Jeg elsker stadigvæk at komme til byen sådan lige for at følge lidt med, afslører Dahlgaard.
For nogle år siden var det slut med det omrejsende tivoli, der engang var landets største – og ubestridt mest kendte – af sin slags. Men én gang tivolimand, altid tivolimand; Leif fortsætter trods sin fremskredne alder ufortrødent gøglerlivet og tager i dag rundt til markeder og byfester med et par madvogne og børnekarruseller. Entusiasmen fejler ikke noget:
– Det går godt, jeg er glad for det og jeg er generelt glad for livet. Som jeg plejer at sige, så må de godt skrive på min gravsten: “Jeg har været glad for at være her og jeg kommer gerne igen”, siger Leif med lige dele humor og alvor.
Han ser frem til, at himlen igen bliver blå og der kommer forår i luften.
– Så er det jo ved at være tid til at komme afsted igen. Det er dejligt, konstaterer tivolimanden, der i sidste uge blev hædret med Gøglerkorset, der er den største hædersbevisning, man kan få indenfor den danske cirkus- og tivolibranche.
– Det er jeg naturligvis meget stolt af, at jeg har gjort mig fortjent til, men nu har jeg også snart samlet sammen i mange år. Det er sådan set det værste ved det hele; man bliver desværre ikke yngre, selvom man ikke føler sig så gammel, sukker Leif Dahlgaard, der fyldte 80 i august sidste år
Tre hurtige til Leif Dahlgaard, som inkarnerede fans godt ka’ forstå en ski’ af:
Er det blevet værre eller bedre med den diskrimination, du møder i samfundet?
– Det er heldigvis blevet meget bedre, synes jeg. Der er kommet en større accept af det omrejsende folk. Det fornemmer jeg helt klart.
Kan høns stadigvæk ikke fryse?
– Det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal sige til. Det kan jeg ikke rigtigt svare på.
Har du nogensinde skudt nogen til at være et røvhul, som så senere viste sig ikke at være det alligevel?
– Jaeh, indimellem har man måske været lidt hurtig på aftrækkeren, men sådan er det jo … så bliver man klogere og det er godt nok.
Fakta: Leif Dahlgaard blev i sidste uge hædret med Gøglerkorset, som også det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S) for nogle år siden har modtaget. Tidligere er blandt andre Prins Henrik og nuværende Kong Frederik blevet dekoreret med hædersbevisningen. Anders Kronborg har i øvrigt været dirigent ved foreningens generalforsamling i en årrække.
LÆS OGSÅ: Mit Esbjerg: Gøgler-Kai, de skæve eksistenser og skolehaven