Café J er meget mere end en café med kaffe og kage. Det er en fuldblods-restaurant, hvor du kan spise dig mæt morgen, middag og aften. Trods en svær start har ejermændene stor tro på fremtiden.
Det er måske den mest omtalte restaurant i byen gennem de seneste måneder. Først åbnede den, men så lukkede den pludseligt i en måned på grund af personalemangel og sygdom, hed det sig.
Rygterne begyndte hurtigt at svirre: Havde de mon allerede opgivet ævred?
Det havde de ikke. Agar Haji og Yunus Bozdemir er de to gutter bag Café J, og de har stor tro på fremtiden trods den svære begyndelse, der gør, at de nærmest er begyndt forfra én gang til.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
– Vi åbnede omkring den 1. juli, og en god anmeldelse i lokalavisen var med til at sætte skub i det hele. Da vi blev ramt af de her problemer på personalefronten i løbet af august og september, havde vi masser af bookinger i kalenderen, men vi valgte at lukke ned og annullere dem i stedet for at risikere at give kunderne en halvhjertet oplevelse, siger Yunus Bozdemir, der også har drevet Café J i Grindsted i ni år.
På Esbjerg-restauranten er Agar Haji med i ejerskabet og står for den daglige drift sammen med de ansatte.
– Vi har masser af idéer til, hvordan vi kan gøre Café J til et sted, der er værd at aflægge et besøg – også selvom vi ligger herude. Til gengæld er her masser af plads og muligheder, siger han.
Mere restaurant end café
Selvom navnet inkluderer ordet “café” – eller måske netop derfor – havde vi på EsbjergLiv.dk en forestilling om, at konceptet ville ligge langt fra steakrestauranten Butchers, som tidligere lå i lokalerne på den gamle tovværksfabrik i Grådybet.
Men et kig i menukortet afslører, at her stadigvæk serveres oksebøffer af tre forskellige udskæringer både til frokost og aften. Alle kommer ifølge kortet fra Rio Lucia i Uruguay og er yderst rimeligt prissat. Det samme kan siges om det velassorterede vinkort, hvor der er fire-fem forskellige af både røde og hvide samt rosé og bobler – blandt andet en flaske Amerone til bare 480 kroner.
– Det er jo Grindsted-priser i Esbjerg, udbryder min medspiser; den mangeårige tjener Brian Andersen, der har et indgående kendskab til lokalområdets restaurationsverden.
Der er også rigtigt meget andet på kortet. Faktisk stikker det lidt i alle retninger, og der er så sandeligt noget for enhver smag.
Pastaretter, kødretter, klassiske caféretter som burgers, sandwiches og pariserbøf (endda med pommes frites!), stjerneskud, nachos og salater. De fleste ting i flere forskellige versioner.
For de tidlige er der brunch
Café J har åbent alle dage mellem klokken 11.00 og 21.30 (køkkenet lukker 21.00). Derfor er det naturligvis oplagt at servere brunch. Stedet har både en udgave i voksenstørrelse til 159 kr. og en i børnestørrelse til 129. De serveres fra åbningstid frem til klokken 14.00.
Vi bemærker, at publikum er en mangfoldig størrelse, hvor der, her ved vores ankomst ved 12-tiden, både er ældre mennesker, som spiser alene, og flere borde med familier og nogle par i forskellige aldre. Det lader til at være lidt forskelligt, om folk går efter brunchen eller lige på og hårdt med en frokostmenu, som serveres mellem 11.00 og 15.30.
– Frokostmenuerne er et udvalg af de ting, som også er på aftenkortet, men i lidt mindre udgave og til en billigere pris, forklarer tjenerinden os, da vi er blevet taget pænt imod og placeret i en tomandsbås.
Netop det med båsene leder tankerne hen til en klassisk amerikansk diner. Men i luksusudgave. Møblementet og indretningen er arvet efter Butchers – men alt andet ville også have været tosset. For det er pænt, stilet og af høj kvalitet. Og så holdes farverne i rød og sort – hvilket sådan en AC Milan-fan som undertegnede jo kun kan bifalde.
Restauranten ligger i en del af den gamle tovværksfabrik, hvor der inden Butchers var gokartcenter og endnu tidligere bilforhandler. Mange vil nok huske Folkevognsboblen, der hang ud af væggen her.
Men bygningens oprindelige formål fornægter sig ikke. De rå murstensvægge og store vægbilleder hist og her vidner om en anden tid med rebproduktion.
Men hvad så med kvaliteten og serveringerne?
Den unge, kvindelige tjener får stillet alle de rigtige spørgsmål om stegningen osv. Og hun har en god indsigt i hvilke vine, der går til hvad og optræder generelt både tålmodig og engageret.
Stegningen af oksefileten, som fås til 194 kroner som frokostmenu inklusiv pommes, sauce og stegte grøntsager, er helt som ønsket. Præsentationen på tallerkenen er måske lidt 1986. Uden at der skal gå Bo Bech i den, så ser det måske lidt rodet ud, men wtf – det er jo trods alt ikke øjnene, man spiser med.
– Grøntsagerne er ikke oliefedtede, og kødet kan vi ikke sætte en finger på. Det er da et rigtigt godt alternativ til en frokostbøf andre steder fra, bemærker min erfarne medspiser.
Vi får også en pastaret med kylling. Det er altid en god test af et cafékøkken. Kan de koge pasta, som ikke bliver udkogt, og stege kylling, som ikke bliver for tør? Det kunne de faktisk på Café J. Og igen var der rigeligt af det hele i en dejlig flødesauce tilsat lidt chili og naturligvis parmesan.
Generelt kan man sige, at Café J i forhold til Butchers, der slog sig op på at være ren steakrestaurant, har udvidet paletten en del. Der er åbent hele dagen og et langt mere varieret menukort, men der er også en beliggenhed, der ikke er lige i bymidten.
Men Grådybet er ved at blive et helt lille centrum for gastronomiske oplevelser i byen. Udover den forholdsvis nye Café J og Plates på øverste etage af et af Kaktustårnene, så åbner en ny sushi-restaurant 1. december, Oyisi Sushi, hvor HeyOkay tidligere lå.
Café J
Grådybet 71, 6700 Esbjerg
Telefonnr.: 73 70 62 60
Åbningstider: Alle dage fra 11.00 til 21.30