Så fik vi besøgt Grådybets luksus-diner

Café J er meget mere end en café med kaffe og kage. Det er en fuldblods-restaurant, hvor du kan spise dig mæt morgen, middag og aften. Trods en svær start har ejermændene stor tro på fremtiden.

Det er måske den mest omtalte restaurant i byen gennem de seneste måneder. Først åbnede den, men så lukkede den pludseligt i en måned på grund af personalemangel og sygdom, hed det sig.

Rygterne begyndte hurtigt at svirre: Havde de mon allerede opgivet ævred?

Det havde de ikke. Agar Haji og Yunus Bozdemir er de to gutter bag Café J, og de har stor tro på fremtiden trods den svære begyndelse, der gør, at de nærmest er begyndt forfra én gang til.

– Vi åbnede omkring den 1. juli, og en god anmeldelse i lokalavisen var med til at sætte skub i det hele. Da vi blev ramt af de her problemer på personalefronten i løbet af august og september, havde vi masser af bookinger i kalenderen, men vi valgte at lukke ned og annullere dem i stedet for at risikere at give kunderne en halvhjertet oplevelse, siger Yunus Bozdemir, der også har drevet Café J i Grindsted i ni år.

På Esbjerg-restauranten er Agar Haji med i ejerskabet og står for den daglige drift sammen med de ansatte.

– Vi har masser af idéer til, hvordan vi kan gøre Café J til et sted, der er værd at aflægge et besøg – også selvom vi ligger herude. Til gengæld er her masser af plads og muligheder, siger han.

Yunus Bozdemir (tv) og Agar Haji er de to gutter bag Café J. Foto: Fjodor Pedersen.

Mere restaurant end café

Selvom navnet inkluderer ordet “café” – eller måske netop derfor – havde vi på EsbjergLiv.dk en forestilling om, at konceptet ville ligge langt fra steakrestauranten Butchers, som tidligere lå i lokalerne på den gamle tovværksfabrik i Grådybet.

Men et kig i menukortet afslører, at her stadigvæk serveres oksebøffer af tre forskellige udskæringer både til frokost og aften. Alle kommer ifølge kortet fra Rio Lucia i Uruguay og er yderst rimeligt prissat. Det samme kan siges om det velassorterede vinkort, hvor der er fire-fem forskellige af både røde og hvide samt rosé og bobler – blandt andet en flaske Amerone til bare 480 kroner.

– Det er jo Grindsted-priser i Esbjerg, udbryder min medspiser; den mangeårige tjener Brian Andersen, der har et indgående kendskab til lokalområdets restaurationsverden.

Der er også rigtigt meget andet på kortet. Faktisk stikker det lidt i alle retninger, og der er så sandeligt noget for enhver smag.

Pastaretter, kødretter, klassiske caféretter som burgers, sandwiches og pariserbøf (endda med pommes frites!), stjerneskud, nachos og salater. De fleste ting i flere forskellige versioner.

For de tidlige er der brunch

Avocado, pandekage med sirup og jordbærmarmelade, gulerodskage, yoghurt med mysli, tunmousse, laks, honningmelon og vandmelon, ost, brød, smør og Nutella. Røræg, bacon og pølser serveres i en lille støbejernspande ved siden af. Hertil kaffe eller et stort glas juice. 159 kroner. Foto: Fjodor Pedersen.

Café J har åbent alle dage mellem klokken 11.00 og 21.30 (køkkenet lukker 21.00). Derfor er det naturligvis oplagt at servere brunch. Stedet har både en udgave i voksenstørrelse til 159 kr. og en i børnestørrelse til 129. De serveres fra åbningstid frem til klokken 14.00.

Vi bemærker, at publikum er en mangfoldig størrelse, hvor der, her ved vores ankomst ved 12-tiden, både er ældre mennesker, som spiser alene, og flere borde med familier og nogle par i forskellige aldre. Det lader til at være lidt forskelligt, om folk går efter brunchen eller lige på og hårdt med en frokostmenu, som serveres mellem 11.00 og 15.30.

– Frokostmenuerne er et udvalg af de ting, som også er på aftenkortet, men i lidt mindre udgave og til en billigere pris, forklarer tjenerinden os, da vi er blevet taget pænt imod og placeret i en tomandsbås.

Netop det med båsene leder tankerne hen til en klassisk amerikansk diner. Men i luksusudgave. Møblementet og indretningen er arvet efter Butchers – men alt andet ville også have været tosset. For det er pænt, stilet og af høj kvalitet. Og så holdes farverne i rød og sort – hvilket sådan en AC Milan-fan som undertegnede jo kun kan bifalde.

Restauranten ligger i en del af den gamle tovværksfabrik, hvor der inden Butchers var gokartcenter og endnu tidligere bilforhandler. Mange vil nok huske Folkevognsboblen, der hang ud af væggen her.

Restauranten fremstår stort set som da stedet hed Butchers. Foto: Fjodor Pedersen.

Men bygningens oprindelige formål fornægter sig ikke. De rå murstensvægge og store vægbilleder hist og her vidner om en anden tid med rebproduktion.

Men hvad så med kvaliteten og serveringerne?

Den unge, kvindelige tjener får stillet alle de rigtige spørgsmål om stegningen osv. Og hun har en god indsigt i hvilke vine, der går til hvad og optræder generelt både tålmodig og engageret.

Stegningen af oksefileten, som fås til 194 kroner som frokostmenu inklusiv pommes, sauce og stegte grøntsager, er helt som ønsket. Præsentationen på tallerkenen er måske lidt 1986. Uden at der skal gå Bo Bech i den, så ser det måske lidt rodet ud, men wtf – det er jo trods alt ikke øjnene, man spiser med.

– Grøntsagerne er ikke oliefedtede, og kødet kan vi ikke sætte en finger på. Det er da et rigtigt godt alternativ til en frokostbøf andre steder fra, bemærker min erfarne medspiser.

Vi får også en pastaret med kylling. Det er altid en god test af et cafékøkken. Kan de koge pasta, som ikke bliver udkogt, og stege kylling, som ikke bliver for tør? Det kunne de faktisk på Café J. Og igen var der rigeligt af det hele i en dejlig flødesauce tilsat lidt chili og naturligvis parmesan.

Generelt kan man sige, at Café J i forhold til Butchers, der slog sig op på at være ren steakrestaurant, har udvidet paletten en del. Der er åbent hele dagen og et langt mere varieret menukort, men der er også en beliggenhed, der ikke er lige i bymidten.

Men Grådybet er ved at blive et helt lille centrum for gastronomiske oplevelser i byen. Udover den forholdsvis nye Café J og Plates på øverste etage af et af Kaktustårnene, så åbner en ny sushi-restaurant 1. december, Oyisi Sushi, hvor HeyOkay tidligere lå.

Brunch for voksne. Foto: Fjodor Pedersen.
Brunch for voksne. Foto: Fjodor Pedersen.
200 grams grillet oksefilet, pommes og whiskysauce. Serveres med grøntsagsspyd. 194 kroner. Foto: Fjodor Pedersen.
PenneTovværket: Grillet kylling og bacon, chili, flødesauce og parmesanost. Foto: Fjodor Pedersen.
Er du ikke sød nok i forvejen? Så prøv denne dessert: Hjemmelavede milkshakes med softice på toppen. Her med Oreo (tv) og jordbær. Fås også med banan eller blåbær. Foto: Fjodor Pedersen.
Der er et godt og varieret udvalg af rødvine på kortet. Foto: Fjodor Pedersen.
Den store restaurant består af flere områder, hvor mange af siddepladserne er indrettede som båse, man kender fra amerikanske diners. Foto: Fjodor Pedersen.
Rød læder, sorte materialer og rå, rustikke mure går igen i hele restauranten. Foto: Fjodor Pedersen.
Café J har både cocktails, sodavand, kaffe, vin, øl og mange andre drikkevarer – alt sammen i mange forskellige varianter. Foto: Fjodor Pedersen.
Svært ved at finde vej? Så gå efter skorstenen. Den står lige ved bagudgangen, som også fungerer som afhentningssted for take-away, hvilket du også kan bestille hos Café J. Foto: Fjodor Pedersen.

Læs også:

Et halvt år efter brand: Gittes Grillbar er genåbnet

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Susan Tran har drevet Gittes Grillbar i cirka syv år. Foto: Fjodor Pedersen.
Et halvt år efter brand: Gittes Grillbar er genåbnet
Industrien og de øvrige beværtninger har været velbesøgte i weekenden. Privatfoto.
Skolegade i sommersol: - Det er som at komme sydpå!
Efter 95 år i Torvegade flytter Hallum nu til Kongensgade. Foto: Fjodor Pedersen.
Spar 30% på alt: Modetøjsbutik flytter
Fra sidste års Gastro & Genbrug langbordsmiddag inden premieren. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Mandag i Esbjerg Festuge: Fællessang, gadeteater og grøn langbordsmiddag
Finske Sami Lehtinen er ny assistent- og målmandstræner i Esbjerg Energy.
Finne fuldender nyt trænerteam i Energy
Theckla og Ahmed Al-hulo overtog den 24. maj og har allerede fået nyt skilt op. Foto: Fjodor Pedersen.
Husker du Lækkerbiksens sandwich'? Nu er de tilbage!
"Tastingen" på Moveat 2024 på Hanzō: Yellowfin tuna på friteret wonton med avocado, mango, shiso og wasabi. Foto: Fjodor Pedersen.
Ny gastronomisk gadevandring til efteråret
Sidste år blev Suset-øllen også sat til salg på dåse. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Hvilken øl skal være den officielle Suset 2025-øl?
Containerkunst på havnen. Her Alf P. (th) fra et tidligere år. PR-foto.
Søndag i Esbjerg Festuge: Kunst, kids tour og gospelstemning
Børnenes Metalfestival på Posten i Odense. Foto: Mitt Brønsholt.
Seks-stjernet metalfestival for børn rammer Esbjerg til efteråret
Heerups Have. Foto: Esbjerg Kommune.
Lørdag i festugen: Musik, cirkus og kunst fylder Esbjergs gader
Margrethe Langer Bro
Esbjerg har fået en ny professor

Det sker i Esbjerg

kidstour
Esbjerg Festuge: Det' for børn
501380589_1279293527532190_470108836063213120_n
Live Musik - Brian Armstrong
PAJS8648
Gadens Museum: Peter Birk

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!