Det er ikke fordi, det behøver at være fint. Men det skal være godt og lavet fra bunden. Maden altså. Kunstner René Holm fortæller her om fem af de gastronomiske oplevelser i Esbjerg, som er blandt hans klare favoritter.
Som halvt boende i Berlin og i en by, der er blevet det nye europæiske hotspot for kokke at etablere sig i – og med et udbud af mere end 7.000 restauranter, kan det være svært at få samme oplevelser i sin hjemby, Esbjerg. Selvfølgeligt er der en verden til forskel. Det siger sig selv.
Men der er alligevel så tilpas mange steder i Esbjerg med sjæl og historie eller en særlig kvalitet, at de er værd at fremhæve.
Det er fx altid en stor fornøjelse at komme på Café Danmark i Vesterhavsgade. Det er et sted, der er blevet hipt igen, men sådan har det ikke alle dage været. Jeg er kommet der, siden to ældre damer altid serverede derinde for mange år siden – og maden er kun blevet bedre og bedre siden da. Der er noget over det sted, hvor stemningen altid er noget særligt, og servicen altid er i orden. Ikke mindst de højtbelagte stykker smørrebrød kan jeg til hver en tid anbefale. Noget, som Café Danmark jo også i de senere år er blevet vidt berømmede og anerkendte for. Fuldt fortjent, hvis du spørger mig.
Når man så har fået stillet sulten med en gedigen dansk frokost, kan man jo passende tage en slentretur tværs gennem byen for at skylle efter på Vinbaren i Danmarksgade. Vinbaren har for mig en snert af den samme stemning, man finder i Berlin Kreutzberg, som jeg jo kender særdeles godt. Der er visse lighedspunkter med det altid lidt skæve publikum og et godt udvalg af forskelligt øl. Ofte er der også livemusik på programmet, der fylder det lille sted. Det er et specielt sted, der ikke ligner et traditionelt værtshus eller ret meget andet. Eneste minus i mine øjne er, at ens klude skal til småt brandbart efter et ophold her, da det føles som om, man har været med til DM i rygning. Men det må man nok tage med som en del af oplevelsen, og publikum ville nok heller ikke være det samme uden røgen.
Hvis vi taler fine dining, har jeg for nyligt haft en fantastisk oplevelse på Restaurant Mundheld, hvor mad, service og stemning var helt i top. Her bliver virkeligt gjort noget ud af tingene, og hvis Esbjerg skal med på Michelin-holdet på et tidspunkt, så ville denne restaurant på Hotel Britannia være en oplagt kandidat i mine øjne. Der er ikke en finger at sætte på hverken serveringer, vinkort eller professionalismen. Det er et sted af høj, høj standard, som jeg klart vil anbefale, hvis det skal være lidt ud over det sædvanlige.
Skal det være knapt så prangende, så er et besøg på en indisk restaurant blandt mine foretrukne. Og derfor har jeg i mange år savnet indisk mad i byen, som der ikke rigtigt har været et udbud af. Så det glæder mig naturligvis, at der inden for de senere år er kommet hele to nye restauranter, der begge laver rigtig gode indiske retter. De ligger begge i Skolegade; India Royale og Namaste, som endda har en rigtig tandoori-ovn, hvilket man langt fra ser alle steder. Meget autentisk.
Hvis man skal have en hurtig og let frokost, vil jeg pege på en sandwich fra Ost i Torvegade. Udover deres fremragende udvalg af gode oste, så laver de nogle fantastiske hjemmelavede sandwiches af hjemmebagt surdejsbrød, hjemmesyltede rødløg og hjemmerørt pesto, hvor man får en kvalitetsskinke og naturligvis god ost i. Der er en verden til forskel – og det siger man tit, men her passer det – fra disse hjemmelavede sandwiches og til hvad, man ellers får rundt omkring til samme eller højere pris. Og det er dét, der gør en madoplevelse god. Modsat mad, der kommer færdigproduceret fra fabrik, så ses og smages det med det samme, hvis man går lidt op i, hvad man putter i munden. Det behøver ikke at være fint, det skal bare være godt og lavet med kærlighed. Det er det vigtigste.
Fakta: René Holm, født i 1967, uddannet på Aarhus Kunstakademi i 2006, er en anerkendt billedkunster, der arbejder med en bred vifte af medier herunder maleri, skulptur og installation. Han har haft talrige soloudstillinger på anderkendte kunstmuseer og gallerier både herhjemme og i udlandet. Hans værker er en del af de permanente samlinger på museer som Trapholt og Kunstmuseum Aalborg. Holms kunstneriske praksis er dybt inspireret af samfundsmæssige spørgsmål. René Holm bor og arbejder på skift i Berlin og i Esbjerg. I forbindelse med sit 25 års jubilæum har han for nyligt udgivet en kunstbog og kan frem til 20. oktober opleves på Fanø Kunstmuseum i Sønderho med udstillingen “To Get Lost Willingly“.