René Holms guide til det gastronomiske Esbjerg

Det er ikke fordi, det behøver at være fint. Men det skal være godt og lavet fra bunden. Maden altså. Kunstner René Holm fortæller her om fem af de gastronomiske oplevelser i Esbjerg, som er blandt hans klare favoritter.  

Som halvt boende i Berlin og i en by, der er blevet det nye europæiske hotspot for kokke at etablere sig i – og med et udbud af mere end 7.000 restauranter, kan det være svært at få samme oplevelser i sin hjemby, Esbjerg. Selvfølgeligt er der en verden til forskel. Det siger sig selv.

Men der er alligevel så tilpas mange steder i Esbjerg med sjæl og historie eller en særlig kvalitet, at de er værd at fremhæve. 

Myrthue nyt forårsprogram

Klassisk. Café Danmark i Vesterhavsgade.

Det er fx altid en stor fornøjelse at komme på Café Danmark i Vesterhavsgade. Det er et sted, der er blevet hipt igen, men sådan har det ikke alle dage været. Jeg er kommet der, siden to ældre damer altid serverede derinde for mange år siden – og maden er kun blevet bedre og bedre siden da. Der er noget over det sted, hvor stemningen altid er noget særligt, og servicen altid er i orden. Ikke mindst de højtbelagte stykker smørrebrød kan jeg til hver en tid anbefale. Noget, som Café Danmark jo også i de senere år er blevet vidt berømmede og anerkendte for. Fuldt fortjent, hvis du spørger mig.  

På Vinbaren kan man få et lille stykke Kreutzberg, mener René Holm.

Når man så har fået stillet sulten med en gedigen dansk frokost, kan man jo passende tage en slentretur tværs gennem byen for at skylle efter på Vinbaren i Danmarksgade. Vinbaren har for mig en snert af den samme stemning, man finder i Berlin Kreutzberg, som jeg jo kender særdeles godt. Der er visse lighedspunkter med det altid lidt skæve publikum og et godt udvalg af forskelligt øl. Ofte er der også livemusik på programmet, der fylder det lille sted. Det er et specielt sted, der ikke ligner et traditionelt værtshus eller ret meget andet. Eneste minus i mine øjne er, at ens klude skal til småt brandbart efter et ophold her, da det føles som om, man har været med til DM i rygning. Men det må man nok tage med som en del af oplevelsen, og publikum ville nok heller ikke være det samme uden røgen.

Fredericia Maskinmesterskole
Mundheld er gastronomi på et højt niveau, mener René Holm.

Hvis vi taler fine dining, har jeg for nyligt haft en fantastisk oplevelse på Restaurant Mundheld, hvor mad, service og stemning var helt i top. Her bliver virkeligt gjort noget ud af tingene, og hvis Esbjerg skal med på Michelin-holdet på et tidspunkt, så ville denne restaurant på Hotel Britannia være en oplagt kandidat i mine øjne. Der er ikke en finger at sætte på hverken serveringer, vinkort eller professionalismen. Det er et sted af høj, høj standard, som jeg klart vil anbefale, hvis det skal være lidt ud over det sædvanlige.  

Indisk mad er ikke længere en umulighed at få i Esbjerg.

Skal det være knapt så prangende, så er et besøg på en indisk restaurant blandt mine foretrukne. Og derfor har jeg i mange år savnet indisk mad i byen, som der ikke rigtigt har været et udbud af. Så det glæder mig naturligvis, at der inden for de senere år er kommet hele to nye restauranter, der begge laver rigtig gode indiske retter. De ligger begge i Skolegade; India Royale og Namaste, som endda har en rigtig tandoori-ovn, hvilket man langt fra ser alle steder. Meget autentisk. 

Sandwiches fra Ost i Torvegade.

Hvis man skal have en hurtig og let frokost, vil jeg pege på en sandwich fra Ost i Torvegade. Udover deres fremragende udvalg af gode oste, så laver de nogle fantastiske hjemmelavede sandwiches af hjemmebagt surdejsbrød, hjemmesyltede rødløg og hjemmerørt pesto, hvor man får en kvalitetsskinke og naturligvis god ost i. Der er en verden til forskel – og det siger man tit, men her passer det – fra disse hjemmelavede sandwiches og til hvad, man ellers får rundt omkring til samme eller højere pris. Og det er dét, der gør en madoplevelse god. Modsat mad, der kommer færdigproduceret fra fabrik, så ses og smages det med det samme, hvis man går lidt op i, hvad man putter i munden. Det behøver ikke at være fint, det skal bare være godt og lavet med kærlighed. Det er det vigtigste. 

René Holm markerer 25 år som professionel kunstner. Foto: Dale Grant.
René Holm. Foto: Dale Grant.

Fakta: René Holm, født i 1967, uddannet på Aarhus Kunstakademi i 2006, er en anerkendt billedkunster, der arbejder med en bred vifte af medier herunder maleri, skulptur og installation. Han har haft talrige soloudstillinger på anderkendte kunstmuseer og gallerier både herhjemme og i udlandet. Hans værker er en del af de permanente samlinger på museer som Trapholt og Kunstmuseum Aalborg. Holms kunstneriske praksis er dybt inspireret af samfundsmæssige spørgsmål. René Holm bor og arbejder på skift i Berlin og i Esbjerg. I forbindelse med sit 25 års jubilæum har han for nyligt udgivet en kunstbog og kan frem til 20. oktober opleves på Fanø Kunstmuseum i Sønderho med udstillingen “To Get Lost Willingly“.

Fanø Bryghus

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Nellie Dahl arbejder som selvstændig sundhedskonsulent. Privatfoto.
Måske er det dig: Nellie kan ikke glemme mand, hun så til foredrag
Politiet har været massivt til stede på Skrænten hele dagen. Pressefoto.
Nyt om mystisk dødsfald på Skrænten: Mand anholdt
Skrænten i Esbjerg. Foto. Google Maps.
Politiet undersøger mistænkeligt dødsfald i Esbjerg
Inger Christiansen går nu på pension. Privatfoto.
Inger siger farvel til Corners Pub
Prismodtagerne i Andelskassens aktionærkreds Syd- og Vestjylland. Claus Brinch Danielsen nummer fire fra højre. Tre repræsentanter fra SGI længst til højre. Pressefoto.
Lokal ildsjæl og ledere i SGI blandt prismodtagere
Esbjerg Pilsner og Esbjerg Klassiker - på flaske og fad. Foto: Philip Skovgaard, 10fingers.dk
Priser regner ned over lokale bryghuse
Ledig sæson-bod i Esbjerg Street Food. PR-foto.
Nu kan du få din egen bod i Esbjerg Street Food
Mie og Mette Hyttel og Kasper Elmholdt, Hjerting Badehotel. Pressefoto.
Klar til genåbning med åbent køkken og hjerterum
Hacking Hate er en af de film, der vises i Esbjerg. PR-foto.
Så er det lige oppe over med Esbjerg:DOX
Armbåndspåsætning er en af funktionerne som frivillig på Fantasy Festival. Foto: Esbjerg Kommune.
Bliv en del af succesen: Fantasy Festival søger frivillige
Live Deila fra Team Esbjerg spillede for meget på tværs. Foto: Johnny Tauman.
Stærk begyndelse på foråret med sejr over oprykkere
Henning Andersen tog initiativ til indsamlingen. Foto og collage: Fjodor Pedersen.
EfB-fans sætter pris på rivalers hjælp og giver en omgang

Det sker i Esbjerg

Line Haugsted, Team Esbjerg. Foto: Johnny Tauman.
Team Esbjerg - SønderjyskE
jazzjam
Jazz Jam (Singers Night)
cocktail_battle
Cocktail Battle hos SoHo
Myrthue nyt forårsprogram

Anbefalet

80-årige Ruth Mortensen havde 50 års jubilæum i Favorittens Smørrebrød sidste år. Heraf de 48 som ejer. Foto. Fjodor Pedersen.
Favorittens Smørrebrød – en Esbjerg-institution 
Kellermensch i Musikhuset Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.
Leder: Det klinger lidt hult, når mediemastodonten hylder kulturlivet
Mathias Karlskov, daglig leder i Collabo, skal på jobjagt, når butikken lukker den 31. januar. Foto: Fjodor Pedersen.
Ny butikslukning gør Esbjerg mindre mangfoldig
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

GÅ ALDRIG GLIP AF NOGET!

Få vores GRATIS nyhedsbrev 3-4 gange om ugen ...

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.