René Holms guide til det gastronomiske Esbjerg

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

Det er ikke fordi, det behøver at være fint. Men det skal være godt og lavet fra bunden. Maden altså. Kunstner René Holm fortæller her om fem af de gastronomiske oplevelser i Esbjerg, som er blandt hans klare favoritter.  

Som halvt boende i Berlin og i en by, der er blevet det nye europæiske hotspot for kokke at etablere sig i – og med et udbud af mere end 7.000 restauranter, kan det være svært at få samme oplevelser i sin hjemby, Esbjerg. Selvfølgeligt er der en verden til forskel. Det siger sig selv.

Men der er alligevel så tilpas mange steder i Esbjerg med sjæl og historie eller en særlig kvalitet, at de er værd at fremhæve. 

Klassisk. Café Danmark i Vesterhavsgade.

Det er fx altid en stor fornøjelse at komme på Café Danmark i Vesterhavsgade. Det er et sted, der er blevet hipt igen, men sådan har det ikke alle dage været. Jeg er kommet der, siden to ældre damer altid serverede derinde for mange år siden – og maden er kun blevet bedre og bedre siden da. Der er noget over det sted, hvor stemningen altid er noget særligt, og servicen altid er i orden. Ikke mindst de højtbelagte stykker smørrebrød kan jeg til hver en tid anbefale. Noget, som Café Danmark jo også i de senere år er blevet vidt berømmede og anerkendte for. Fuldt fortjent, hvis du spørger mig.  

På Vinbaren kan man få et lille stykke Kreutzberg, mener René Holm.

Når man så har fået stillet sulten med en gedigen dansk frokost, kan man jo passende tage en slentretur tværs gennem byen for at skylle efter på Vinbaren i Danmarksgade. Vinbaren har for mig en snert af den samme stemning, man finder i Berlin Kreutzberg, som jeg jo kender særdeles godt. Der er visse lighedspunkter med det altid lidt skæve publikum og et godt udvalg af forskelligt øl. Ofte er der også livemusik på programmet, der fylder det lille sted. Det er et specielt sted, der ikke ligner et traditionelt værtshus eller ret meget andet. Eneste minus i mine øjne er, at ens klude skal til småt brandbart efter et ophold her, da det føles som om, man har været med til DM i rygning. Men det må man nok tage med som en del af oplevelsen, og publikum ville nok heller ikke være det samme uden røgen.

Mundheld er gastronomi på et højt niveau, mener René Holm.

Hvis vi taler fine dining, har jeg for nyligt haft en fantastisk oplevelse på Restaurant Mundheld, hvor mad, service og stemning var helt i top. Her bliver virkeligt gjort noget ud af tingene, og hvis Esbjerg skal med på Michelin-holdet på et tidspunkt, så ville denne restaurant på Hotel Britannia være en oplagt kandidat i mine øjne. Der er ikke en finger at sætte på hverken serveringer, vinkort eller professionalismen. Det er et sted af høj, høj standard, som jeg klart vil anbefale, hvis det skal være lidt ud over det sædvanlige.  

Indisk mad er ikke længere en umulighed at få i Esbjerg.

Skal det være knapt så prangende, så er et besøg på en indisk restaurant blandt mine foretrukne. Og derfor har jeg i mange år savnet indisk mad i byen, som der ikke rigtigt har været et udbud af. Så det glæder mig naturligvis, at der inden for de senere år er kommet hele to nye restauranter, der begge laver rigtig gode indiske retter. De ligger begge i Skolegade; India Royale og Namaste, som endda har en rigtig tandoori-ovn, hvilket man langt fra ser alle steder. Meget autentisk. 

Sandwiches fra Ost i Torvegade.

Hvis man skal have en hurtig og let frokost, vil jeg pege på en sandwich fra Ost i Torvegade. Udover deres fremragende udvalg af gode oste, så laver de nogle fantastiske hjemmelavede sandwiches af hjemmebagt surdejsbrød, hjemmesyltede rødløg og hjemmerørt pesto, hvor man får en kvalitetsskinke og naturligvis god ost i. Der er en verden til forskel – og det siger man tit, men her passer det – fra disse hjemmelavede sandwiches og til hvad, man ellers får rundt omkring til samme eller højere pris. Og det er dét, der gør en madoplevelse god. Modsat mad, der kommer færdigproduceret fra fabrik, så ses og smages det med det samme, hvis man går lidt op i, hvad man putter i munden. Det behøver ikke at være fint, det skal bare være godt og lavet med kærlighed. Det er det vigtigste. 

René Holm markerer 25 år som professionel kunstner. Foto: Dale Grant.
René Holm. Foto: Dale Grant.

Fakta: René Holm, født i 1967, uddannet på Aarhus Kunstakademi i 2006, er en anerkendt billedkunster, der arbejder med en bred vifte af medier herunder maleri, skulptur og installation. Han har haft talrige soloudstillinger på anderkendte kunstmuseer og gallerier både herhjemme og i udlandet. Hans værker er en del af de permanente samlinger på museer som Trapholt og Kunstmuseum Aalborg. Holms kunstneriske praksis er dybt inspireret af samfundsmæssige spørgsmål. René Holm bor og arbejder på skift i Berlin og i Esbjerg. I forbindelse med sit 25 års jubilæum har han for nyligt udgivet en kunstbog og kan frem til 20. oktober opleves på Fanø Kunstmuseum i Sønderho med udstillingen “To Get Lost Willingly“.

Læs også:

Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Lars Svendsen vendte i 2021 tilbage til Esbjerg for at åbne Plates. Foto: Fjodor Pedersen.
Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først
Esbjerg City Half. Pressefoto.
Deltagerrekord til Esbjerg City Half 2025
Foto: Esbjerg Golfklub.
Tre Esbjerg-talenter udtaget til europæisk mesterskab i golf
Charlotte Albrechtsen (i midten) er klar til sit sjette The Tall Ships Races og glæder sig til igen at mødes med erfarne og nye forbindelsesofficerer. Foto: Esbjerg Kommune.
Charlotte går ombord for sjette gang: Frivillig til The Tall Ships Races siden 1993
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist. Foto: Esbjerg City.
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist
Gadens Burger. Foto: Line Tausen.
Pattegris, pizza og tacos: Suset er også en gastro-festival
Sunset Boulevard har to afdelinger i Esbjerg. Foto: PR.
Esbjergensisk fastfoodkæde er landets bedste
McDonald's indfører gebyr på visse produkter imellem midnat og 06. Genrefoto.
McDonald's indfører gebyr på din natteburger
Arkitekt Helene Plet og Even Ramsland, direktør for Recovery Bulls. Pressefoto.
“Oasen” i Esbjerg er fuldt finansieret
ATK på Tjæreborgvej har længe været ude af drift. Foto: Johnny Tauman.
Stærekasse blev smadret - nu er den snart i drift igen
Gravlunden. Arkivfoto: Łukasz Kordula.
Metaltyverier fra kirkegårde ryster Esbjerg
Borgmester Jesper Frost Rasmussen foran DSB-tog.
Også Esbjergs borgmester går i rette med tograpport

Det sker i Esbjerg

500271978_1026960896247254_1593039379194751387_n
Jazz, vin & mad
GetImage
Fairywork Drop-in cirkus
489000368_1317892260383304_5608153108197386235_n
Fröjnd

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!