GreenWave kan blive navnet på en ny årlig tilbagevendende kultur- og madfestival med 30.000 deltagere, der skal kickstarte sommersæsonen i centrum.
En lun sommerbrise smyger sig gennem Esbjergs gader, hvor duften af grillede burgere, krydrede street tacos og friskfanget fisk blander sig i luften. På Torvet summer det af liv – lyskæder hænger mellem boderne, og glade stemmer fylder pladsen. En foodtruck langer dampende kinesiske bao buns over disken, mens et jazzband lægger lydtapetet i baggrunden.
I Skolegade sipper folk til kolde specialøl, og små grupper samles om langborde, hvor de deler smagsprøver og grin. I Heerups Have, under bøgen, leger børnene på tæpper, mens duften af nybagte churros trækker folk mod dessertboderne. Aftenen summer af liv, smag og stemning.
Kan du se det for dig? Det kan ske allerede til maj.
Politikerne i Kultur- & Fritidsudvalget skal nemlig på mandag tage stilling til en ansøgning fra Foreningen Mad & Kultur, der søger om tilskud til at afholde mad- og kulturfestivalen GreenWave. Ifølge ansøgningen kommer foreningen selv med mindst 800.000 kroner pr. år og søger kommunens Kulturpulje om 300.000 pr. år i de første tre år.
Til gengæld sender festivalen minimum 800.000 kr. tilbage til Esbjergs erhvervsliv og fra år to investerer Mad & Kultur 100.000 kr. i en kulturpulje, som kan søges af lokale. Festivalen forventes at være økonomisk bæredygtig fra år fire.
Festivalen har som ambition at skabe en inkluderende folkefest for både borgere og turister og ikke mindst at være med til at styrke Esbjergs erhvervsliv via turisme, bæredygtige investeringer og økonomisk udvikling.
Mad- og Kulturfestivalen GreenWave har fokus på mad og fødevarer, kultur- og fritidsliv samt musik og scenekunst. Ambitionen er at afholde festivalen for første gang den 22.-25. maj 2025 på Torvet og i Skolegade.
Esbjerg City og Destination Vadehavskysten inddrages i arbejdet med at integrere festivalen i Esbjerg, som på sigt skal bidrage til at styrke byens kulturelle profil.

Det er målet at etablere en markant festival over tre år med et mål om 25.000 besøgende første år, stigende til 35.000 efter tre år og samtidigt sikre, at mindst 51 procent af samarbejdspartnerne allerede i 2025 er lokale aktører.
– Vores festival har ét klart mål: At skabe en unik folkefest, der samtidig hjælper med at placere Esbjerg på verdenskortet som en global leder indenfor grøn energi og bæredygtighed. Vi ønsker at bygge en moderne og bæredygtig streetfood-festival, der forener tre essentielle elementer: mad og fødevarer, kultur og friluftsliv, samt musik og scenekunst. Festivalen skal fremme byens vækst, skabe økonomisk værdi og positionere Esbjerg som et fyrtårn i den grønne bølge, som ruller lokalt og globalt, udtaler direktøren i foreningen Mad & Kultur, Thor Andersen.
Foreningen bag har allerede erfaring fra lignende festivaler i blandt andet Silkeborg og Herning.
Hvis politikerne i Esbjerg Kommunes Kultur- & Fritidsudvalg vælger at nikke ja til ansøgningen og gøre GreenWave til en fast årlig begivenhed i maj, så kommer den til at kickstarte sommersæsonen, hvor festugen fylder i juni, Sommerliv-koncerterne i Byparken i juli, Suset i august samt Energiens Folkemøde og Fantasyfestival i september. I 2025 er Esbjerg også vært ved The Tall Ships Races fra 6.-9. august.