Godtfolk Pizzabar slog fredag dørene op i Esbjerg. Her er gourmet, dedikation og gode råvarer nøgleordene hos manden bag.
De senere år har gourmetpizzaen gjort sit indtog rundt omkring i de danske storbyer. I Esbjerg er madscenen også blevet beriget med indtil flere gode bud på pizzeriaer, der gør lidt mere ud af tingene.
I virkeligheden er det måske forkert at bruge betegnelsen gourmet, for burde høj kvalitet, gode råvarer og dedikation ikke være en selvfølge?
Sådan er det i hvert fald hos Godtfolk Pizzabar, der fredag åbnede i Esbjerg på en lidt aparte beliggenhed et par kilometer fra centrum – på Baggesens Allé 154, der i mange herrens år husede Bodega Baggehuset og siden lavprisspisestedet Huset.
– Vi har en lignende beliggenhed i Varde, hvor vi også ligger ude i et beboelseskvarter uden for byen, og det har vi egentlig draget gode erfaringer med, fortæller indehaver Morten Askjær, der siden august har kigget på forskellige lokaliteter i Esbjerg.
Det er ikke engang et år siden, at Godtfolk Pizzabar åbnede i Varde, hvor kunderne er valfartet til – også helt fra Esbjerg. Over ti procent af stedets Facebook-følgere er faktisk fra Esbjerg.

– Derfor gav det god mening også at åbne en afdeling her, konstaterer Morten Askjær, 38, der er uddannet kok, og også arbejder freelance som konsulent i fødevareindustrien. I 2023 var han med til at åbne surdejsbageriet Bâtard Bakery i Vejers.
I år er også en afdeling af Godtfolk Pizzabar i Middelfart kommet til, inden turen nu kom til Esbjerg. Der er således godt med fart på, hvilket dog umiddelbart ikke er til at mærke på den 38-årige vestjyde, der naturligvis selv var til stede på premiereaftenen i det østlige Esbjerg.
Alt gik godt, selvom der var knald på særligt mellem klokken 17 og 18, og der var godt med spisende gæster i den autentisk indrettede restaurant, der er indrettet til cirka 50 siddende.
Menukortet er overskueligt. Her er hverken pasta eller andre retter, men udelukkende pizza. 12 forskellige, to dessertpizzaer og tre børneudgaver. Man kan tilføje ekstra toppings, men fælles er, at dejen laves af surdej, der hæver i hele 72 timer.

Fior de latte mozzarella fra Italien, smørstegte portobello-svampe, 24-måeders parmesan, trøfler og økologisk ravost er på ingredienslisten sammen med ægte, italienske kødvarer som serrano, pancetta, salsiccia og salami, afslører et kig på kortet.
– Vi ved godt, at der er mange pizzeriaer i byen, men vi vil gerne være lidt anderledes, siger Morten Askjær, der altid har været nysgerrig på at udvikle mad.
– Faktisk opstod idéen til Godtfolk Pizzabar hjemme ved middagsbordet, hvor pizza ofte var på menuen om søndagen, fortæller han.
Morten Askjærs to børn var vilde med den italienske livret. Så hvorfor ikke bruge det gode surdejsbrød fra bageriet i Vejers som bund til pizza?
At bruge surdej i pizzadej er ikke det mest almindelige, men det har vundet frem blandt de mere kvalitetsbevidste pizzasteder i Danmark. Surdejen giver en let syrlighed og en ekstra sprød skorpe – og fordi dejen hæver naturligt over flere døgn, bliver den både mere aromatisk og lettere at fordøje.
Og fordi brødet, skorpen, netop er så delikat og spiselig, kan man tilkøbe fem forskellige slags crust dip: Aioli, trøffel, chili, basilikum eller tomat-relish. Værsgo’ og dyp.
Kunderne kan vælge mellem at spise i restauranten på Baggesens Allé eller tage pizzaerne med hjem. Derudover tilbyder pizzabaren også en særlig løsning, hvor gæsterne selv bager pizzaerne færdige derhjemme, kaldet “heat at home”.
– Det var sådan, det hele startede i sin tid i bageriet i Vejers, hvor der for de fleste kunder var et stykke vej ud i sommerhuset, og hvor vi heller ikke havde åbent til aftensmadstid, husker Morten Askjær, der selv er bosat i Billund.

Godtfolk Pizzabar har åbent hver dag mellem 16.00 og 20.30. Der vil være cirka ti medarbejdere tilknyttet afdelingen i Esbjerg. Der er naturligvis mulighed for også at købe diverse drikkevarer, hvor også forskellige vine er på programmet. Læs mere på Godtfolk Pizzabars hjemmeside.
Del eller print:
- Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
- Click to share on X (Opens in new window) X
- Click to share on Threads (Opens in new window) Threads
- Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
- Click to print (Opens in new window) Print

