Den vej, vi i dag kender som Gl. Færgevej, var en vigtig færdselsåre mere end 100 år før Esbjerg blev til by.
Omkring 1700-tallet var der ikke noget, der hed Esbjerg. Her på den forblæste egn vest for ingenting lå kun nogle få spredte gårde. En af dem var det, der på et tidspunkt blev til Strandby Kro. Kroen, som i særdeleshed blev et pejlemærke for rejsende til Fanø, blev grundlagt i 1689, og lå omkring hvor Netto på Gl. Vardevej i dag ligger i det område af Vesterbyen, der endnu kendes som Strandby.
På Strandby-siden måtte rejsende vente i timer, ja i stormvejr i flere dage. Man kunne da tage ophold i Strandby Kro, der var ejet af Morten Spangsberg. Han fik desuden en lille indtægt ved at køre de rejsende til og fra kroen. Hvis man ventede nede ved færgen, var der intet læ, og Spangsberg synes ikke der var nogen grund til at bygge en ventesal, til trods for mange opfordringer.
Imellem Jylland og Fanø
Dengang lagde bådene til på stranden for enden af det, vi nu kalder Gl. Færgevej. Værd at bemærke er, at vejen dengang ikke var helt så lang, da havnekajerne gennem årene er blevet udbygget og der dermed er blevet længere ned til vandkanten.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Allerede mange år inden overfarten fra Strandby blev etableret, var der liv på Fanø, og ikke mindst i Sønderho, hvor fiskerlejet menes at være etableret allerede i 1400-tallet. Der var dengang derfor større behov for at sejle mellem det befolkede Ribe og Sønderho end mellem Esbjerg og Nordby.
Strandby Kro gik i arv gennem seks generationer af familien Spangsberg i årene mellem 1696 og 1875, hvor kroen også mister sin ret til at drive færgeri mellem Fanø og fastlandet. Samme år opfører Morten Christensen Spangsberg Hotel Spangsberg på hjørnet af Stormgade og Kongensgade.
Legendariske Tivoli i Esbjerg
For nyligt har KD Selskaberne opført et padelcenter på den store hjørnegrund Vesterhavsgade/Gl. Færgevej. Den har ellers ligget øde hen, siden man i 1982 rev de sidste sørgelige rester af det sagnomspundne Tivoli ned.
Grunden er kendt som Tivoligrunden, men de færreste under 50 år kan nok huske stedet, som blev opført fra 1895 og senere udvidet ad flere omgange. Her fandtes alt fra søbadeanstalt, restauration, dansesal cirkusbygning med plads til 2.000 tilskuere og zoologisk have med alverdens eksotiske dyr.
I efterkrigstiden faldt aktiviteterne i selve Tivoli, hvis fordums pragt tydeligt sygnede mere og mere hen. Men på selve hjørnet holdt Bazar Caféen, som blandt de indviede gik under navnet A Gangster, skansen helt frem til omkring 1980. Stedet var ikke for de sarte sjæle, og – naturligt nok grundet beliggenheden – mest for voksne mænd i blå havnehabitter (af den autentiske slags) med hang til høkere og snaps.
Mange husker fra nyere dato nok bedre den lille postbutik på Gl. Færgevej, som lå i enden af Brugsens bygning hen mod Nyhavnsgade, som lukkede midt i nullerne.
Både Tivoli, Bazar Caféen og Hotel Spangsberg vender vi helt sikkert tilbage til med selvstændige artikler.
Kilder: Bogen “Imellem Esbjerg og Fanø”, Bogtrykmuseet i Esbjerg 2006, Arkiv.dk, Kajj.dk samt MitFanoe.dk
For mere historisk info om den betydningsfulde Spangsberg-familie, kan det i øvrigt anbefales at se nærmere på “Mine Spangsbergske Rødder” af Leif Bruun fra 2005.