Holdet over alle: Gyldne tider i 1960’erne 

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

EfB var i 1960’erne en magtfaktor i dansk fodbold, idet esbjergenserne vandt det danske mesterskab hele fire gange, mens det også blev til en pokalsejr.

EfB 100 år jubilæumslogo. Foto: EfB.

EfB fylder 100 år den 23. juli i år. Det fejrer vi her på EsbjergLiv.dk, hvor vi igennem 10 spændende kapitler fortæller historien om det lokale fodboldflagskib. Her får du fjerde kapitel, som omhandler årene fra 1960-1968.

Denne succes skyldtes ikke mindst ansættelsen af den østrigske cheftræner Rudi Strittich, som indførte effektivitet og fik sat system på spillet.  

Samtidig blev offensiven tegnet ved angrebsprofilerne Jens Peder Hansen, der er optaget i Fodboldens Hall of Fame, og Carl Emil Christiansen – førstnævnte betegnes som den bedste EfB’er nogensinde – og dermed var vejen banet til den ultimative succes. 

I 1961 vandt EfB endelig det første danske mesterskab. Adskillige af spillerne på dette hold havde også været med på ynglingemesterholdet fra 1956, som omtalt i forrige kapitel.  

Meget afgørende for mesterskabet var, at klubben før sæsonen havde hyret den totalt ukendte østrigske træner Rudi Strittich. Han indførte tysk effektivitet på holdet, som nu skulle spille resultatorienteret fodbold og systemerne blev lagt efter denne recept. 

Holdets store talent gjorde imidlertid, at spillet ikke af den grund blev kedeligt. Nu var det blot endnu mere effektivt. Ved sæsonafslutningen 1960-1961 skulle det hele afgøres i den sidste kamp. EfB skulle til Køge og spille, mens konkurrenterne fra KB skulle møde Skovshoved hjemme.  

Heldigvis var holdet i den situation, at det selv kunne afgøre tingene. På trods af at KB vandt en knusende sejr på 7-1 kunne EfB derfor via sin snævre 2-1 sejr fejre klubbens første danske mesterskab. 

Sæsonen efter tog EfB atter et sæt guldmedaljer, idet holdet – der på dette tidspunkt havde hele otte landsholdsspillere – vandt på overlegen vis fire runder før turneringen sluttede.  

Bagerst fra venstre: Svend Schmidt (holdleder), Jens Petersen, Jens Jørgen Hansen, Erik Gaardhøje, John Madsen, Preben Jensen, Egon Jensen, Rudi Strittich (træner). Forrest fra venstre: Knud Petersen, Carl Emil Christiansen, Carl Bertelsen, Eigild Frandsen, Bjarne Kikkenborg.

Aldrig før i fodbolddanmark har én og samme klub haft så mange spillere på det danske A-landshold. Erik Gaardhøje, Preben Jensen, John Madsen, Jens Petersen, Egon Jensen, Carl Bertelsen, Carl Emil Christiansen og Jens Jørgen Hansen 

Men vejen til mesterskabet i 1962 var ikke helt uden bump på vejen. Det viser et sjovt kuriosum fra en udekamp i Frederikshavn foran 6.300 tilskuere. 

I startopstillingen var Erik Gaardhøje, Jens Jørgen Hansen, Preben Jensen, John Madsen, Jens Peder Hansen, Knud Petersen, Carl Emil Christiansen, Egon Jensen, Jens Petersen, Launy Andersen samt Bjarne Kikkenborg. 
 
Der stod 0-0 efter 1. halvleg og EfB havde ikke spillet overbevisende. I pausen var Rudi Strittich oppe i det røde felt – han skældte ud på gebrokkent dansk og med fråde om munden. Det blev Jens Peder Hansen for meget. Han tog støvlerne af, bandt dem sammen og smed dem hen ad gulvet “er det sådan man skal behandles – så er jeg færdig med fodbold”. Strittich smed alle de ti andre ud af rummet og var så i enerum med Jens Peder.  

2. halvleg blev fløjtet i gang – uden Jens Peder. Efter fire minutter skulle Bjarne Kikkenborg sparke hjørnespark, men nu kom Jens Peder luntende ind på banen og sagde til Kik at han skulle gå ind foran mål – Jens Peder tog så hjørnesparket og med et bananskud scorede han kampens første mål direkte på hjørnespark! 
Siden blev der scoret yderligere seks mål, så resultatet blev 0-7. EfB var atter på vej mod mesterskabet. 

I 1963 var der større kamp om guldet, men den vestjyske fodboldstormagt kørte sikkert klubbens tredje danmarksmesterskab i hus – og det tredje på stribe. 

1963 var nemlig langt mere tæt og spændende, men holdet som hovedsageligt bestod af de samme spillere som i 1961, vandt mesterskabet til EfB for tredje gang i træk. Alle regnede med at dette var afslutningen på en epoke. Der havde som nævnt ikke været noget særligt generationsskifte og man mente ikke at dette hold kunne blive ved med at vinde. 
 
Efterårets absolutte højdepunkt var topkampen mellem nr. 1 EfB og nr. 2 B 1913, som blev spillet en herlig sensommer søndag på Odense Stadion. Der har aldrig tidligere været så stor tilskuertilstrømning – alt blev kaos og til sidst måtte kontrollørerne bare give op og lade folk strømme ind.  

Det officielle tilskuertal blev på 28.500, men iagttagere var enige om at der var over 30.000 der mere eller mindre kunne se at EfB vandt topopgøret med 3-2. I øvrigt med en sjov detalje, idet begge holds normale målmænd og begge i A-landstruppen Erik Gaardhøje og Erik Lykke Sørensen blev skadede op til kampen og holdene måtte stille op med deres reservemålmænd: Verner Beck, EfB og Knud Engedal, der senere nåede 17 A-landskampe som spiller for B 1913.  

Men EfB vandt kampen og det danske mesterskab for tredje år i træk. 

De sejrsvante vestjyder formåede dog ikke at tage guldet i 1964, men reddede dog sæsonen med en pokalsejr over Odense KFUM. Til gengæld var Rudi Strittichs tropper tilbage øverst på sejrsskamlen i 1965, da det igen blev til et mesterskab. Det fjerde på fem år. 

Pokalfinalen blev vundet i 1964 i Københavns Idrætspark over Odense KFUM.

At holdet i 1965 igen vandt mesterskabet, var derfor en kæmpe overraskelse for de fleste. Speciel mestertrænerne Rudi Strittich (61, 62, 65) og Arne Sørensen (63) havde stor andel i de fire guldmedaljer, der blev vundet på fem år. En enestående rekord, som kun Brøndby sidenhen har formået at gøre efter. 

Storhedstiden i 1960’erne sluttede brat. Sølvmedaljerne i 1968 med den senere så navnkundige landstræner Richard Møller Nielsen som cheftræner, blev det sidste stykke metal til EfB i en rum tid, idet holdet året efter, i 1969, måtte erkende en nedrykning fra landets bedste række, 1. division, til 2. division, og en trist afslutning på et fantastisk årti var nu en realitet. 

Mere om det i næste kapitel.

Teksten er skrevet og redigeret af Tage Elkjær, Erik Hilmar Kragh og Fjodor Pedersen.

Læs også:

EfB starter på Fyn i pokalturneringen

Denne artikel er en lettere redigeret pressemeddelelse eller anden kort artikel.

Dagens top-3

Esbjerg Streetfood Festival 2025. Foto: Fjodor Pedersen.
Folketingets Kulturudvalg overnatter på Fanø – håb om medvind til UNESCO-anerkendelse
Blue Water Arena. Visualisering: EfB.
Ny placering skal løfte stemningen på Blue Water Arena
Nicolai Kopernikus spiller en af hovedrollerne i Rejseholdet-filmen. Foto: Fjodor Pedersen.
Se billederne: Store filmdag i Esbjerg
REJSEHOLDET
Storfilmen om Rejseholdet får eksklusiv forpremiere
Lars Svendsen vendte i 2021 tilbage til Esbjerg for at åbne Plates. Foto: Fjodor Pedersen.
Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først
Foto: Esbjerg Golfklub.
Tre Esbjerg-talenter udtaget til europæisk mesterskab i golf
Granly Gruppen fortsætter som hovedsponsor for Esbjerg Energy. Pressefoto.
Hovedsponsor forlænger med Esbjerg Energy
Søren Werner er ny cheftræner for EfB's kvindehold. Pressefoto.
EfB styrker kvindeholdet med ny cheftræner og hjemvendt profil
De fire på kontoret i Esbjerg. Tre psykologer og en administrativ medarbejder. Privatfoto.
Vold i hjemmet eskalerer i ferien – men hjælpen er tæt på
Charlotte Albrechtsen (i midten) er klar til sit sjette The Tall Ships Races og glæder sig til igen at mødes med erfarne og nye forbindelsesofficerer. Foto: Esbjerg Kommune.
Charlotte går ombord for sjette gang: Frivillig til The Tall Ships Races siden 1993
Esbjerg City Half. Pressefoto.
Deltagerrekord til Esbjerg City Half 2025
Borgere og besøgende i Ribe kan se frem til en ny, kunstnerisk belysning af Ribe Domkirke. En opgave, som skal løses med respekt for Ribes middelalderlige bykerne. Foto: Esbjerg Kommune.
Ny lyskunst skal få Ribe Domkirke til at gløde i mørket

Det sker i Esbjerg

GetImage
Fairywork Drop-in cirkus
PAJS8648
Gadens Museum: Peter Birk
489356512_1317521040420426_2246526565429841416_n
Nick Morgan - solo

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!