Jamen er det ikke … Jo, minsandten. Sidst i november gør Guldægget-direktør Mark Mikkelsen comeback på de skrå brædder, når han indtager rollen som konferencieren Jesper Fårekylling i Showkorets “Fra alle os til alle jer”.
Vi kender det alle indgående fra tv. Hver eneste juleaftensdag gennem gud ved hvor mange år har vi kunnet se det årlige Disney-juleshow i fjernsynet. Hvert år med nye indslag, men domineret af klassikerne.
Sådan bliver det også, når Showkoret i Esbjerg for tredje gang går på scenen med “Fra alle os til alle jer”. Der er blevet skruet lidt på indholdet, så det også indeholder tidstypiske og højaktuelle temaer, men vil stadigvæk være spækket med magiske sange, dans og betagende kostumer i et professionelt lyd- og lys-setup.
Showkoret har tidligere spillet juleshowet i 2013 og senest i 2019, hvor det blev udvidet til en forestilling i to akter.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Begge gange har Mark Mikkelsen haft rollen som konferencieren Jesper Fårekylling, og den nu 34-årige bageridirektør glæder sig til at indtage scenen i Tobakkens store sal igen i år.
– Tiden er ikke til så meget teater, som den var engang, men det her var alligevel noget, jeg ikke kunne sige nej til, indrømmer Mark Mikkelsen, som har nok at se til med seks afdelinger af Guldægget og over 100 ansatte, men siden første gang stykket blev spillet for 11 år siden, også er blevet familiefar og har to piger på nu tre og syv år.
Interessen for teater går helt tilbage til dengang, han selv var 15 og kom med i forestillingen “Alle verdens børn – Alle børns verden” på Esbjerg Teater, der blev opført af Esbjerg-Spillene på det gamle Esbjerg Teater til støtte for Unicef.
– Det var Hanne Meyer, som på det tidspunkt var formand for Esbjerg-Spillene, der fik mig med, og jeg blev hængende i byens teaterverden og senere en del af “husudvalget”på Esbjerg Børne- og Ungdomsteater, der var forløberen for den bestyrelse, man har i dag, fortæller Mark Mikkelsen, der også har været med i forestillinger hos Esbjerg Amatør-Teater Skarntyden og 7-kanten i Varde.
Prøverne til årets forestilling, som spilles seks gange på Tobakken mellem den 24. og 28. november, er for længst gået i gang. Og bageridirektøren erkender, at der, efter de mange års pause, har været lidt rust, der skulle bankes af.
– Men man er hurtigt tilbage igen. Det er lidt som at lære at køre på cykel; når man først har lært det, så sidder det fast, selvom der selvfølgelig var lidt spænding på, inden vi begyndte at øve. Men det fantastiske ved at udøve scenekunst er, at man på en måde går ind i en boks, når man står oppe på scenen. Verden går på en eller anden måde kun til scenekanten, og selvom man fornemmer, at der er et publikum et sted, så er fokus et andet sted, når man sammen med sine medskuespillere befinder sig inde i den her boks. Sådan har jeg det i hvert fald, siger Mark Mikkelsen, der på flere planer genbesøger julen i disse år.
– Julen er bare en magisk tid. Det er i virkeligheden ikke særligt tit, at der ligger fløjlsblød sne på tagene og er vindstille den 24. december, men magien opstår i forventningen og forhåbningen om det, tror jeg. På en måde bliver jeg lidt som et barn igen, men på mine børns vegne, når vi plejer de forskellige ritualer med kalendergaver og nisselandskaber osv., fortæller Mark Mikkelsen, inden han med en mere dybsindig mine fortsætter:
– Og så er det tankevækkende, at juletiden er den eneste tid på året, hvor vi har fokus på at glædes oprigtigt ved at give andre noget. Og kan nyde at få en glæde ud af at se modtagerens glæde. Så jo, julen kan helt sikkert noget særligt – og noget, jeg tager mig tid til – også selvom det er den travleste tid på året i bageriet og butikkerne.
Mikkelsen glæder sig til premieren om godt tre uger, og mener, at holdet bag forestillingen virkeligt har skruet et godt manuskript og show sammen, hvor der på bedste dramaturgiske vis opstår både forviklinger og konflikter på scenen, så skuespillerne faktisk ender med at træde ud af deres roller og pludseligt spiller en rolle som sig selv, så det kommer til at foregå på en form for metaplan.
– Det er bare noget, der skal ses og opleves. Særligt hvis man er til både danske og internationale juleklassikere og julekalendermelodier fra 1970’erne og op til i dag, slutter Mark Mikkelsen.
Fakta: De 24 skuespillere og korsangere, der er med i opsætningen er mellem 30 og 70 år gamle. Jonas Muff, Christian Kronborg og Martin Jørgensen udgør bandet, imens Niels Rahbek er korleder og kapelmester. Berit Borg er instruktør og koreograf, imens Hanne Bjørnskov står bag manuskriptet. Showkoret har eksisteret siden 2001, hvor det blev etableret som Musikhusets Showkor. Siden skiftede koret navn og rykkede til Tobakken, men spillede sidste år forestillingen “Bolden ruller” på Esbjerg Park, da Tobakken var lukket. Tidligere succeser inkluderer “Rabalderstrædet”, “Smilende Susy” og “80’er-magi i luften”. Læs mere på Showkorets hjemmeside.