Er du til autentisk, indisk mad fra tandoori-ovn, hjemmelavet naan eller måske en indisk inspireret cocktail – så kan du godt glæde dig til Namaste slår dørene op i næste uge.
Det har været nogle travle uger. Men lige om lidt bliver det hele forløst. Og det er naturligvis til stor glæde for ejer Satya Kaushik.
I nogle år har han drevet sit køkken fra naboforretningen i Skolegade 19, hvor der kun var få siddepladser.
– Det har været et stort mål for mig at udvide til en decideret restaurant. At så mange esbjergensere har taget godt imod os, har kun gjort det lettere at tage springet, siger 43-årige Satya Kaushik.
Den nye adresse er Skolegade 21-23, og her er plads til knap 100 siddende gæster fordelt i to afdelinger, så den inderste del kan fungere som selskabslokale. Med tiden vil der også blive etableret gårdhave med plads til 60-70 gæster.
– Det når vi næppe i denne sæson, men hvis sommeren bliver lang, er vi klar, bebuder Satya, der nemlig allerede har indkøbt møblementet.
I den forreste afdeling er der indrettet en velassorteret bar, og Satya Kaushik har også ambitioner om at præge nattelivet i Esbjergs gå-i-byen-gade.
– Vi har alkoholbevilling til klokken to, så folk skal være velkomne til at komme ind og drikke en cocktail eller øl – og går det vildt for sig, så flytter vi bordene og laver dansegulv, lover Satya Kaushik, der også har fået gode højttalere installeret i restauranten.
Restauratøren driver lignende spisesteder i både Vejle og Herning, men han er bosat i Esbjerg – og det er her, han hører til.
– Derfor har det også virkeligt kriblet i mig for at finde større lokaler her i byen.
Se billeder fra restauranten i galleriet herunder.
Endte i Esbjerg på grund af konen
Satya Kaushik er noget af en verdensmand. Og første gang han kom til Danmark, var det slet ikke for at lave mad eller åbne en restaurantkæde.
Han blev omkring 2010 ansat som forsker i miljøforandringer ved Aarhus Universitet. Sådan nogle stillinger er tidsnormerede til fem år, og så kaldte en lignende stilling i Australien.
– Og tidligere har jeg også boet og arbejdet i europæiske storbyer som Paris og Amsterdam, fortæller inderen, der hjemme i hovedstaden New Delhi har to brødre og sine forældre.
– Men jeg kommer efterhånden alt for sjældent hjem og besøger dem. Der har været travlt med forretningen, fortæller Satya Kaushik, som vendte tilbage til Danmark og specifikt Esbjerg, fordi hans kone, Pramila Sharma, er ansat ved Total Energies.
– Hun har en stilling som financial lead, og jeg er meget stolt af hende, siger han med et saligt smil.
– Og mad har altid været min store passion, så det kastede jeg mig over, da jeg gerne vil kunne bo og leve i Esbjerg.
Nu har han tre restauranter i tre store jyske provinsbyer og en masse ansatte. I forbindelse med åbningen af den nye restaurant, er der blevet ansat ny restaurantchef, to indiske kokke med årelang erfaring samt 5-6 stykker til at servere. Der er også en køkkenmedhjælper, en chauffør og en opvasker.
Udover de øl og cocktails man kan se i galleriet herover, vil man kunne få blandt andet Jal-Jeera Gin & Tonic, som er en smagfuld indisk variant, busi mango lassi og nimbu pani mint julep. Er man mere til de traditionelle versioner, kan de også mixes.
Større menukort end tidligere
I de gamle lokaler inde ved siden af, stod den mest på take-away-kunder. Men i den nye restaurant er menukortet blevet tilpasset og udvidet, så der er mere at vælge imellem for de siddende gæster.
– Jeg satser fx meget på en speciel indisk treretters tapas, der kaldes thali, med mange små retter, man kan dele over bordet, forklarer Satya Kaushik, og viser billeder frem på sin mobiltelefon for at undertegnede bedre kan forstå, hvad der snakkes om.
Tidligere har Satya Kaushik og Namaste holdt sig til særligt det nordindiske køkken, men har over tiden inddraget retter fra hele det store land, hvor madkulturen i de fleste europæeres ører rimer på varme krydderier og ris.
– Og det er heller ikke helt forkert. Og masser af kylling. Men der er selvfølgeligt meget mere end det, og krydderierne importerer vi selv fra Indien. Det er dyrt, men der er til gengæld langt mere smag i, så det er alle pengene værd, mener Satya Kaushik.
På kortet finder man retter som forskellige udgaver af masala – altså fx den velkendte tikka og butter, men også forskellige supper og ala carte-kødretter som madras curry, hvor man vælge mellem forskellige slags kød.
Der er også mange vegetariske retter at vælge imellem, og man kan allerede nu reservere bord på restaurantens hjemmeside.
Namaste kan i øvrigt oversættes til noget i retning af at hilse ærbødigt velkommen. Det gør Satya Kaushik og personalet fra på onsdag, den 7. august, klokken 11.
Fakta: Åbningstiderne hos Namaste bliver fra klokken 11 til 22, og altså med mulighed for at strække den helt til klokken 02 fredag og lørdag. Tirsdag er åbningstiden dog lidt kortere, nemlig fra 15-21. Der vil fortsat være mulighed for take-away og udbringning som tidligere.