Caféåbning: Regina Chuah og hendes mand Andrew flyttede til Esbjerg for godt tre år siden. De åbnede sidst i marts Singapore Køkken i den ”døde” ende af Kongensgade, men måtte hurtigt lukke igen grundet naboklager. Nu prøver de igen, denne gang i Skolegade – og så elsker de at bo på Stengårdsvej.
Det blev en kort fornøjelse, da Regina Chuah åbnede Singapore Køkken sidst i marts i den ”døde ende” af Kongensgade.
Allerede på en af de allerførste åbningsdage blev der klaget over lugtgener fra en beboer på en af etagerne over caféen. Regina mente, at udlejer havde ansvaret for at sætte ny udsugning op, men det mente udlejeren ikke. Der var ikke andet at gøre end at lukke igen, da det ville blive meget, meget dyrt.
Det singaporeanske par havde ellers brugt måneder på at sætte køkken og café i stand og gøre klar til åbning. Bittert.
– Men vi opgav aldrig målet. Vi har lært af det. Og nu ser vi fremad, fortæller Regina Chuah, 41.
Nu på lørdag, den 3. august, klokken 13 åbner de i det tidligere Namaste i Skolegade 19, hvor der er plads til 15 siddende gæster og – forhåbentligt – masser af takeaway-kunder.
– Mange har fulgt med på Facebook og skrevet til os og spurgt, hvornår vi åbnede igen. Så her på det seneste har jeg været glad for at kunne fortælle, at vi havde fundet et nyt sted, siger Regina, der trods en højere husleje på den nye adresse også ser langt flere muligheder.
– Vi kommer til at få en rigtig god beliggenhed, så jeg tror på, at det vil have en afsmittende effekt på omsætningen, fortæller hun.
Autentisk mad fra Singapore
I forhold til den korte tid i Kongensgade, vil der være en smule ændringer på menukortet, men udvalget af autentiske retter forbliver stort.
– Og så vil vi muligvis køre med månedsretter eller sæsonbestemte ting såsom flere supper, når det bliver vintervejr, afslører Regina Chuah.
Mad fra Singapore er ikke umiddelbart så udbredt herhjemme, men har et rigtigt godt ry ude i verden. Mange elementer kender vi fra andre asiatiske køkkener som det kinesiske, thailandske og japanske. Det er ting som nudler, ris, supper, kylling og krydderier.
– Vi laver vores egne hemmelige krydderiblandinger, så du må gætte dig til, hvad der er i, griner Regina, da EsbjergLiv.dk’s udsendte får en smagsprøve på små hjemmelavede forårsruller med ditto sauce.
Regina og Andrew holder fra på lørdag åbent fra klokken 13-21 de fleste af ugens dage.
Parret har – inklusiv deres to børn på nu 15 og 11 år – været i Esbjerg cirka én gang om året gennem de seneste mange år, inden de flyttede hertil i 2021.
– Min bedstemor har boet her sammen med sin mand, som jeg altid har kaldt for bedstefar. Han var sømand for Mærsk, og han tog hende med hjem til Esbjerg for mange år siden, fortæller Regina Chuah, som sammen med sin lille familie rykkede permanent til Esbjerg for at passe bedstemoren, da ”bedstefaren” var gået bort nogle år forinden.
Men den danske bedstefar er med i ånden i Singapore Køkken.
– Han elskede singaporeansk mad, og jeg er sikker på, han ville være stolt af mig, siger Regina med et genert smil.
Café-åbning lå ikke i kortene
Regina og Andrew har været gift siden de var omkring 20 år gamle, selvom det kræver lidt betænkningstid at komme frem til.
– Men vi fejrede årtusindeskiftet sammen i 2000, så det må snart være 25 år siden, regner Andrew sig frem til.
Han arbejdede som ejendomsmægler hjemme i Singapore, men det har ikke været oplagt at videreføre den beskæftigelse, siden de kom til Danmark. I stedet har han haft ufaglærte jobs som blandt andet vinduespudser. Regina har taget en master i Environmental and Resource Management på Syddansk Universitet her i Esbjerg, men har ikke kunnet få job trods rigtigt mange ansøgninger i nær og fjern.
– Så man kan sige, at vi nu åbner Singapore Køkken lidt i trods. Det var ikke plan A, men det giver meget god mening alligevel, da der jo ikke er et sted med mad fra Singapore i Esbjerg. Og selvom det ikke gik godt første gang, er vi sikre på, vi har noget at byde på, som esbjergenserne kan lide og slet ikke vidste, de manglede, fortæller de.
De bor privat på Stengårdsvej i et område af byen, der ikke har det bedste ry, og hvor der ofte har været uroligheder gennem de senere år.
– Men kommunen har gjort en stor indsats for at forbedre området, og vi har intet mærket til det. Der er masser af natur, legepladser og frisk luft lige rundt om hjørnet, og så minder de høje bebyggelser lidt om Singapore, siger Regina og peger op på nogle billeder fra hjemlandet, som hænger i caféen.
Der er også blevet hængt andet pynt op. Og inden da bygget om til den store guldmedalje. Så køkkenet er klart, ligesom Andrew og Regina er det.
– Der vil altid være nogle småting, men i det store hele er vi forberedte til grand opening på lørdag, siger de, og håber naturligvis på, at mange esbjergensere vil komme og tjekke stedet ud.
Obs: Billederne i denne artikel er fra første gang Singapore Køkken åbnede i marts.