Hos Efuture i Sædding er man kede af at blive slået i hartkorn med de forhandlere, der sælger “ulovlige” elcykler med brede dæk, der for tiden er massiv fokus på i medier og hos politiet.
Bare fordi en cykel er lav og har brede dæk er den ikke nødvendigvis ulovlig. Men som forbruger kan det være svært at skelne mellem skidt og kanel.
Det oplever man i høj grad hos Efuture på Stenhuggervej i Sædding, hvor man producerer og sælger elcykler.
Her er medejer Emil Maigaard på den ene side ked af den øjeblikkelige virak. På den anden side ser han det som en mulighed for at gøre opmærksom på, at man hos Efuture kan være sikker på at købe en elcykel – med smalle eller brede dæk – der lever fuldt ud op til gældende lovgivning.
– Der er ingen tvivl om, at der i dag findes rigtigt mange onlinebutikker, der sælger billige elcykler, og det kan være fristende at spare X antal tusinde på en ny elcykel. Det forstår jeg som forbruger udmærket, men det kan ende med at blive en rigtig ærgerlig oplevelse, siger Emil Maigaard og peger på en række faktorer, man skal tage med i sine overvejelser, når man skal købe en elcykel.
Det drejer sig blandt andet om, hvordan man er stillet i forhold til garanti og reparation, om man kan få reservedele, men ikke mindst spørgsmålet om sikkerhed og lovlighed. Bare fordi noget er CE-mærket er den hellige grav ikke nødvendigvis vel forvaret.
Ulovlig elcykel gav tre-et halvt års fængsel
Både i Esbjerg og i resten af Danmark er de såkaldte fatbikes begyndt at fylde mere og mere i gadebilledet. Mange kører heldigvis ikke mere end de 25 kilometer i timen, der er den tilladte grænse, men der er også mange, der gør – og som endda måske er udstyret med bremser, der slet ikke er gode nok.
Det kan få fatale konsekvenser for den, der kører på cyklen – eller som direktør i Cyklistforbundet, Kenneth Øhrberg Krag kalder den slags: Ulovlige elektriske køretøjer.
Udover at politiet flere gange indenfor det seneste år har haft massiv fokus på de ulovlige “elcykler”, har en sag om en familiefar fra Sjælland, der blev kørt ned og efterfølgende blev lam fra livet og ned, fået fokus på problemet igen.
Føreren af elkøretøjet fik i forrige uge sin dom i sagen, og i den forbindelse var cyklistforbundet ude med en pressemeddelelse, hvor direktøren blandt andet udtalte:
– Der kører en masse elektriske køretøjer rundt derude, som ikke lever op til de her krav, og som i virkeligheden kan kaldes for ulovlige elektriske knallerter eller endda motorcykler, da farten kan blive meget høj. Helt op til 80-90 km/t. Det tager ti minutter at købe et ulovligt køretøj fra Kina på en dansk hjemmeside, som helt unge drenge så kører rundt på. Vi skal have ryddet op i det ’vilde vesten’, som det er blevet, udtalte Kenneth Øhrberg Krag.
Forhandlerne har et kæmpe ansvar – ikke alle tager det
Ifølge Kenneth Øhrberg Krag har forhandlerne et ansvar for at oplyse helt tydeligt om, at de her køretøjer ikke må bruges på offentlig vej.
– Politiet skal selvfølgelig slå ned på de her ulovlige køretøjer og stange nogle velvoksne bøder ud, men der er alt for mange, der ikke ved, at de kører på et ulovligt køretøj – også forældre, der køber dem til deres store børn. Det skal være helt tydeligt for køberne, at du kun må køre på den på din egen markvej. Det eneste, de her køretøjer har til fælles med en cykel, er pedalerne, påpeger direktøren.
Og så er vi tilbage ved Emil Maigaard fra Efuture i Esbjerg, der er helt på samme linje:
– Der er i de senere år sket en rivende udvikling, hvor flere og flere onlineforhandlere er dukket op. Jeg skal ikke skære dem alle over en kam, men som fagfolk kan vi se, at nogle af de køretøjer, der er kommet ud på de danske veje, ikke burde være der, siger han og understreger, at han bakker op om strammere lovgivning og større fokus på de ulovlige modeller.
– Når vi er i kontakt med potentielle kunder, både i butikken, i telefonen og online, gør vi meget ud af at fortælle omkring den gældende lovgivning. Vi kan heldigvis stå ved de produkter, vi sælger, men den seneste tid har vi godt kunnet mærke en tvivl hos forbrugerne, siger Emil Maigaard og slår endnu engang fast, at det ikke er udformningen af cyklen, der gør den lovlig eller ulovlig.
Det er et spørgsmål om motorydelse, tophastighed, om man elektronisk selv kan “tune” den og om man ved at dreje “gashåndtaget” kan få cyklen til at køre mere end 6 km/t uden at dreje i pedalerne.
Hvad siger loven?
OBS: Man må ikke forveksle en elcykel med en såkaldt speed pedelec. Disse kan køre 45 km/t og kan sammenlignes med en knallert45 – også lovgivnings- og forsikringsmæssigt. Den skal være typegodkendt og mærket med L1e-B for at den er lovlig i trafikken. Er den ikke typegodkendt, er den ulovlig.
På almindelig el-cykel (25 km/t) gælder de samme færdselsregler som på en almindelig cykel.
Men der er særlige regler for, hvordan din el-cykel skal være indrettet og udstyret.
- Der må kun være én motor på cyklen.
- Motorens effekt må højst være 250 watt. Det må ikke være muligt at indstille motoren til højere effekt end 250 watt.
- Motoren må hjælpe til op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Derefter skal den slå fra.
- Det må ikke være muligt at indstille motoren til at slå fra ved en højere fart end 25 km/t, når der trædes i pedalerne.
- Nogle el-cykler har en såkaldt “gå-assistent”, der hjælper med max 6 km/t, uden der trædes i pedalerne. Det er en hjælp til at trække cyklen op ad stejle ramper, bakker mv.
- En el-cykel må ikke kunne indstilles til at køre hurtigere end 6 km/t, uden at der trædes i pedalerne.
- For bremser, lys og andet udstyr gælder samme regler som for almindelige cykler
- Der er ingen aldersgrænse for at køre på el-cykel. Men Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man er mindst 15 år, før man kører på el-cykel.
Tuning er forbudt
Det er ikke tilladt at tune en el-cykel, så den kan køre hurtigere end tilladt. Heller ikke elektronis. Det er desuden meget farligt, da cyklen sikkerhedsmæssigt ikke er konstrueret til at køre og bremse med meget høje hastigheder.
Hvis politiet konstaterer, at en el-cykel er tunet, kan de konfiskere den.
Kilde: Sikkertrafik.dk
Fakta: Efuture er en dansk specialbutik med base i Esbjerg, der fokuserer på design, produktion og salg af elcykler – særligt fatbikes og moderne elcykler med unikke designs. Butikken tilbyder både egne modeller og importerer mærker som italienske Fantic. Alle cykler bliver samlet og testet lokalt i Esbjerg, og Efuture tilbyder landsdækkende levering og service.