Seks personer har i løbet af de seneste to et halvt år fået konstateret gigt som følge af borrelia overført af flåter efter at være blevet bidt i Marbæk, hvilket er ganske opsigtsvækkende.
Alle seks personer, som alle er mænd mellem 40 og 80 år, har fået konstateret gigt i et knæ eller håndled som følge af et bid fra den lille blodsuger i Marbæk Plantage.
Ifølge afdelingslæge på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på Syddansk Universitet Nanna Skaarup Andersen er det nyt, at man har fundet så mange tilfælde i en så koncentreret del af landet sammenholdt med resten af landet, hvor der kun er fundet tre øvrige tilfælde.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Det skriver TV2 her til aften.
– Det er første gang, at vi ser det ophobet i ét lille geografisk område af Danmark, siger Nanna Skaarup Andersen til mediet, som har fået bekræftet oplysningerne hos Esbjerg Sygehus.
Nanna Skaarup Andersen har siden 2018 stået for at undersøge sammenhængen mellem flåtbid, borrelia og gigt herhjemme.
Der findes mere end 20 forskellige borreliabakterier, og i Esbjerg regner forskerne med, at der er tale om arten med det mundrette navn Borrelia burgdorferi sensu stricto, skriver TV2 videre.
– Vi har set sporadiske tilfælde af gigt igennem de seneste 40 år forårsaget af borrelia, men slet ikke i samme grad som nu i Esbjerg, forklarer Nanna Skaarup Andersen, som er medforfatter til det videnskabelige studie.
Nanna Skaarup Andersen spekulerer i, at den særlige borreliabakterie fra en flåt kan være kommet til Vestjylland – muligvis via en inficeret fugl, men det skal undersøges nærmere, ligesom hun påpeger, at man ikke skal overfortolke tallene, da der sandsynligvis også findes et stort mørketal på området.
Fakta
- Langt de fleste flåtbid er helt ufarlige
- Det er normalt med en reaktion omkring bidstedet efter man har fjernet en flåt: Et rødt, få centimeter stort ømt område, som kan klø og vare ved i flere dage
- Ved mere end 98 % af alle flåtbid er der ingen overførsel af smitte, og du bliver ikke syg
- Smitte med borrelia kræver som regel, at flåten sidder fast i mere end 16 timer. Derimod kan smitte med tick-borne encephalitis (TBE) ske umiddelbart efter, at flåten er begyndt at suge blod
- Hvis du er blevet smittet med borreliose ved et flåtbid, kan der komme et udslæt på huden ,som breder sig ud fra bidstedet. Det kommer som regel fra 1 til 2 uger efter, at du er blevet bidt – men kan komme helt op til 30 dage efter, du er blevet bidt. Så hold øje med symptomer i op til 30 efter biddet
- Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, og er større end 5 cm i diameter, skal du kontakte din læge. Hvis lægen vurderer, at det er erytema migrans (EM), vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden
- Hvis du får feber efter et flåtbid, kan det ligeledes være en god idé at kontakte din læge
Kilde: Sundhed.dk