Opstand og opstandelse: Egil har skrevet 458 sider om kirkekunst

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

Der findes bøger og så findes der værker. Det er otte år siden, Egil Hvid-Olsen gik i gang med at kortlægge og beskrive moderne dansk kirkekunst. Det er blevet til et værk på hele 458 rigt illustrerede sider. Men hvorfor går man i gang med et sådant projekt?

Uanset om man er ugentlig kirkegænger eller kun kigger ind til højtiderne, vil man bevidst eller ubevidst få et indtryk af stilen, udsmykningen og kunsten i kirken.

Kirkekunst er en genre for sig. Værkerne skal have en særlig slidstyrke, for de skal kunne tåle at blive set igen og igen, søndag efter søndag. Samtidig skal også den kirkegænger, der kun kommer en sjælden gang, kunne se mere i værket, end blot at opfatte det som pynt.

For selv at få syn for sagen, møder vi forfatteren, Egil Hvid-Olsen, i Zions Kirke i Vesterbyen i Esbjerg. Hertil har Hans Tyrrestrup i 2004 lavet cirka 30 små værker, der hænger på stolegavlene i kirken.

I bogen, som bærer titlen “Opstand og opstandelse – moderne kunst i danske kirker” undersøger forfatter Egil Hvid-Olsen, som selv er sognepræst i Bryndum og Vester Nebel, flere hundrede værker, der har det til fælles, at de er blevet til inden for de seneste 30-40 år.

Forfatteren holder sig i bogen fra at vurdere, om noget er god eller dårlig kunst, da det kan være subjektivt. Han har over de seneste otte år besøgt hundredevis af kirker i hele landet og har talt med lige så mange kunstnere og præster.

Egil Hvid-Olsen har fokuseret på de seneste tre-fire årtier af den simple årsag, at han fandt den periode mest spændende, og at der ikke findes megen samlet litteratur om perioden i forvejen.

I alt 30 små værker af Hans Thyrestrup er påsat kirkebænkene i Zions Kirke. Alle inspirerede af den store altertavle – nuancerne bliver lysere, jo tættere på alteret, man kommer. Foto: Fjodor Pedersen.

 

Kirkekunst er en af de allersværeste genrer, da den både skal kunne passe ind i kirkerummet, men samtidigt være så stærk, at den kan sige noget – og blive ved med at kunne sige noget nyt – år efter år. Hvis man går på galleri eller museum, ser man som regel kun et værk én gang,

– Men et kunstværk, der er lavet til en kirke, skal kunne tåle at blive kigget på af de samme øjne i flere årtier i træk. Der skal blive ved med at være noget interessant, man kan gå på opdagelse i, siger Egil Hvid-Olsen, der ofte har hørt, at moderne kirkekunst er aldeles uforståeligt.

Det fik ham til at dykke ned i emnet. Meget dybt endda.

– Og her prøver jeg så – helt fordomsfrit og nysgerrigt – at kigge på det med den viden, jeg har, og så åbner værket sig for mig, så jeg med min baggrundsviden om kunst og kristendom kan gøre det forståeligt. Og jeg mener, at der faktisk er rigtigt meget god moderne kirkekunst rundt omkring, som er mere langtidsholdbart end visse tidligere perioder har budt på, siger Hvid-Olsen, der betegner sin bog som en slags billedbog for voksne.

Bogen appellerer både til kunst- og kirkeinteresserede og kan være en metode til lettere at komme ind i det svære stof, som kristendom kan være. Bogen kan også fungere som inspiration over for menighedsråd, der overvejer at forny kirkekunsten, men først og fremmest skal bogen gerne åbne folks nysgerrighed over for den særlige kunstgenre.

Egil Hvid-Olsen fotograferet i Zions Kirke. Foto: Fjodor Pedersen.
Egil Hvid-Olsen fotograferet i Zions Kirke. Foto: Fjodor Pedersen.

 

– Kirkekunst kan godt være et emne, der hidser gemytterne op, som man har set flere steder. Men kirkekunst skal også kunne meget, for det skal både falde ind i helheden i kirken, men det må heller ikke være så kedeligt, at det bliver ligegyldigt. I god kunst kan man blive ved med at finde nyt, og det er især vigtigt med kirkekunst, da det jo ofte er de samme øjne, der beskuer et værk igen og igen, understreger han.

For mange kunstnere er det da også noget af det ypperste, man kan opnå, hvis man bliver spurgt, om man vil lave kunst i en kirke.

– Men man har også eksempler på nogen, der siger nej, hvis de er meget ateistiske. Omvendt ser vi også eksempler på kirkekunstnere, som faktisk slet ikke er medlemmer af folkekirken, men på grund af deres faglighed alligevel formår at sætte sig ind i kristendommen, kirken og konteksten, fortæller Egil Hvid-Olsen.

At blive kirkekunstner kræver også en mere omstændelig proces, da Kunstakademiets udvalg for kirkekunst skal godkende værkerne, ligesom stiftet og menighedsrådet naturligvis skal. Ind imellem er det set, at man her lokalt er gået imod kunstakademiudvalgets indstilling.

– Der findes eksempler på, at det faktisk har vist sig at være en rigtig god idé, fordi nogle specielle lokale forhold har gjort, at et værk alligevel har været det helt rigtige, fortæller Egil Hvid-Olsen.

Hans Thyrestrups små værker på kirkebænkene i Zions Kirke, hvor han i øvrigt selv er døbt i sin tid. – Nok er det meste af mit virke foregået udenlands, men Esbjerg, og til dels Thorstrup, er stadig mit sted. Jeg ser det som en fin fødselsdagsgave, at forfatteren har taget mine værker med i sin nye bog om moderne kirkekunst, fortæller Hans Tyrrestrup, der for nyligt fyldte 80, men fortsat er aktiv og pt selv arbejder på en kommende kunstbog. Foto: Fjodor Pedersen.

 

Forfatteren er oprindeligt fra i Virum ved København. Uddannet cand.theol. ved Københavns Universitet og har arbejdet som sognepræst siden 1999 i først Kvong og Lyne, siden i Grindsted, Nollund og Urup, og fra 2021 i Bryndum og Vester Nebel.

Han har inklusiv den nye udgivet otte bøger i forskellige genrer: Tre kunstbøger, heraf en om Esbjerg-Evangeliet på UC Syd, to billedbøger for de mindste, en børne-/ungdomsbog, en biografisk roman om Martin Luther og en stor genfortælling af Bibelens fortællende dele.

Ved siden af sit virke som sognepræst i Esbjergs nordligste sogn, driver han Forlaget Læselyst, der er det vel nok mest aktive forlag i Esbjerg og står bag udgivelser i vidt forskellige genrer. Desuden formand for Esbjergs Litterære Selskab og Grundtvigsk Foredragsforening Sædding-Guldager.

 

Læs også:

Charlotte går ombord for sjette gang: Frivillig til The Tall Ships Races siden 1993

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Lars Svendsen vendte i 2021 tilbage til Esbjerg for at åbne Plates. Foto: Fjodor Pedersen.
Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først
Esbjerg City Half. Pressefoto.
Deltagerrekord til Esbjerg City Half 2025
Foto: Esbjerg Golfklub.
Tre Esbjerg-talenter udtaget til europæisk mesterskab i golf
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist. Foto: Esbjerg City.
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist
Arkitekt Helene Plet og Even Ramsland, direktør for Recovery Bulls. Pressefoto.
“Oasen” i Esbjerg er fuldt finansieret
Gadens Burger. Foto: Line Tausen.
Pattegris, pizza og tacos: Suset er også en gastro-festival
Malte Ebert, Esbjerg Festuge 2025. Foto: Peter Langwithz Smith.
Esbjerg Festuge samlede over 35.000 gæster
Seniorfestival 2025. Foto: Peter Langwithz Smith.
Esbjergs ældre viste vejen: Seniorfestival åbnede med kø ved døren og kamp mod fordomme
ATK på Tjæreborgvej har længe været ude af drift. Foto: Johnny Tauman.
Stærekasse blev smadret - nu er den snart i drift igen
Gravlunden. Arkivfoto: Łukasz Kordula.
Metaltyverier fra kirkegårde ryster Esbjerg
Borgmester Jesper Frost Rasmussen foran DSB-tog.
Også Esbjergs borgmester går i rette med tograpport
Der var god stemning på udebaneafsnittet i Kolding. Foto: Nordbastionen.
EfB starter på Fyn i pokalturneringen

Det sker i Esbjerg

489356512_1317521040420426_2246526565429841416_n
Nick Morgan - solo
Krea-i-sommerferien
Kreaværksted i sommerferien
499861878_1359512826221247_218994175102899309_n
Majgaard/Højersgaard duo

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!