Forskønnelse, fornyelse, forandring: Endeligt sker der noget med området og forpladsen ved Esbjerg Banegård.
Den nuværende banegårdsplads har aldrig rigtigt været den smukkest tænkelige måde at byde tilrejsende velkommen til byen på. For slet ikke at tale om, at den ikke har fremstået særlig logisk eller naturlig i forhold til at lede fodgængere ind mod centrum.
Det har der egentligt været en form for konsensus og kollektiv bevidsthed om i mange år, men der er aldrig for alvor blevet gjort noget ved “problemet” – bortset fra mindre forandringer omkring fortovsbelægning og cykelparkering samt flytning af busterminal.
Men nu sker det så.
En mere “moderne, tryg og indbydende station” er overskriften på et projekt, der snart – og langt om længe – kan blive til virkelighed.
Projektet vedrørende Esbjerg Banegård er nemlig blevet bevilget 25 millioner kroner fra en national infrastrukturpulje, hvor også fem andre stationsfornyelser rundt omkring i landet får del i de i alt 66 millioner, der denne gang er blevet øremærket.
Projektet tager afsæt i helhedsplanen, der vedrører et større område omkring banegården og museumspladsen.
En bygning, som ikke længere anvendes, vil blive nedrevet, mens det gamle pakhus til højre for selve stationsbygningen ventes at få nyt liv. Her forsøgte DSB Ejendomme forrige år at etablere et iværksætterfællesskab, der dog ikke blev til noget.
På tegningerne kan man se et mere grønt og frodigt miljø, mere dynamiske forhold for af- og påsætning, nye parkeringsforhold og bedre adgangsforhold for gående og cyklister.
Projektet vil i øvrigt blive koordineret med Banedanmarks planlagte perronhævninger frem mod 2027, oplyser Trafikministeriet.
Tanken er ikke ny
Hvis du som læser synes, at du har hørt om projektet før, så er du ikke helt gal på den. De første tegninger blev offentliggjort i 2002 i Esbjerg Kommunes “Bymidteplan 2013”. Kompendiet bestod af mange visioner for byfornyelse og -forskønnelse, hvoraf mange siden er blevet ført ud i livet.
For fem år siden blev visionerne gjort endnu mere konkrete, da banegårdspladsen indgik som en del af en større helhedsplan, hvor Tegnestuen Vandkunsten vandt den tegnekonkurrence, som DSB og Esbjerg Kommune i fællesskab havde afholdt.
Og nu er der altså fundet finansiering til den del af projektet, der vedrører banegårdsområdet.
Banegårdspladsen ligger i østlig retning i forlængelse af Norgesgade.
På tegnebrættet er også en gennemgribende renovering og omdannelse af den vestlige del af Norgesgade mellem Torvegade og Kirkegade, der ifølge visionerne kommer til at fremstå som en grøn gade med plads til aktiviteter og leg bag Danmarksgades Skole.
Fakta: Esbjerg Kommune har i februar 2025 vedtaget en omfattende udviklingsplan for Esbjerg midtby, der strækker sig frem til 2050. Planen fokuserer på seks bykvarterer, herunder Bykernen, som omfatter området omkring Esbjerg Banegård. Målet er at styrke byens hjerte med en mangfoldighed af stilarter og et stærkt handelsliv, der skal tilpasses fremtidens behov.
LÆS OGSÅ: Carsten føler sig hørt: Nu sker der ting og sager i Skolegade




