Bibliotekar Annette Brøchner Lindgaard mener, at Venstre er blevet for bedrevidende på kulturområdet – og beskylder samtidigt borgmesterpartiet for at være dobbeltmoralske. Deres egne metoder er nemlig ikke meget anderledes end den amerikanske EfB-ejers, mener hun.
I JydskeVestkysten kan man den 24. februar 2024 læse et interview med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), hvor han analyserer på, hvad der er gået galt i Esbjergs forende Boldklubber, EfB.
Det er rigtig interessant, fordi hans analyse af, hvad der er gået galt, ligner en anden nærliggende analyse, som afføder spørgsmål til den beslutning, der ligger bag den kommende festival Suset i Esbjerg.
På spørgsmålet om hvordan de amerikanske ejere har skuffet borgmesteren, svarer han, at de ikke har holdt, hvad de lovede. De har ikke bygget videre på den lokale kultur, ikke investeret i talentudvikling eller kastet de nødvendige penge i at genrejse esbjergensisk fodbold. Og det værste er, at de har troet, de kunne drive en fodboldklub ud fra et Excel-ark i stedet for at bygge på lokale kræfter og de værdier, der skal til.
Nu er der jo, af forskellige grunde, ingen, der spørger mig, hvad jeg er skuffet over – hverken i forhold til EfB eller i forhold til Esbjerg Kommunes måde at bedrive kultur og oplevelse på, men det skal da ikke afholde mig fra at svare på, hvad der skuffer mig.
Jeg er skuffet over, at Esbjerg Kommune ikke holder, hvad den selv har stillet i udsigt i den, i øvrigt ret intetsigende, kulturpolitiske handleplan fra 2022.
Jeg er skuffet over, at byrådet i forbindelse med budgetforliget for 2024 og frem har vedtaget endnu en besparelse i en meget lang række af besparelser på kulturområdet, og vel at mærke den del af kulturområdet, der er rettet imod de nuværende borgere, som en del af vores velfærd og livskvalitet og med særlig vægt på børn, unge og seniorer.
Jeg er skuffet over, at man samtidig vedtager at bruge 24 millioner kroner på et eventfirma og et festivalkoncept.
Jeg er skuffet over, at man efterfølgende bare ikke VIL diskutere noget som helst og at man mener, at ALT er tænkt igennem og kvalificeret i kraft af et budgetforlig, som rummer ALT i hele kommunen.
Jeg er skuffet over, at Jakob Lose fremhæver et screeningsværktøj dvs. et Excel-regneark, som kan erstatte den demokratiske debat på et så værdibaseret område som kulturpolitikken.
Jeg håber, at Jesper Frost og co. vil stoppe op og overveje, om Venstre er gået for vidt i sin bedrevidenhed. Spørge sig selv, om ikke en god åben debat og ægte respekt for alle de stærke værdier, der allerede danner et stærkt fundament for Esbjerg som kultur- og oplevelsesby, ville klæde vores omdømme.
Et fundament, som ikke stammer fra udefra kommende eventfirmaer og konsulenter, men fra den urkraft og kulturelle identitet, der springer ud fra det oprindelige og ægte Esbjerg, som i mange år ikke er blevet værdsat af flertallet i byrådet. En urkraft, som hvis den blev værdsat og brugt til at forbedre fortællingen om Esbjerg, kunne være med til at forbedre byens omdømme.