De plejer at komme for den grønne omstilling, men nu trækker Esbjergs forvandling til oplevelses- og kulturby også besøgende fra Tyskland.
Delegationer fra nær og fjern er efterhånden ikke et særsyn i Esbjerg længere. Mange kommer for at høre om, hvordan Esbjerg har formået at positionere sig som en bæredygtig EnergiMetropol, der er helt i front med grønne løsninger. Naturligvis er besøgene centreret omkring Esbjerg Havn, men i dag har Esbjerg haft besøg af ni medarbejdere fra Flensborg Kommune, som er langt mere interesserede i byens udvikling.
– Vi har fået en henvendelse fra Flensborg på baggrund af den kontakt, der opstod mellem vores to byer i 2021. Dengang blev vi enige om at udvikle et samarbejde, hvis det kan komme vores to byer til gavn og glæde. Nu er vores kolleger i Flensborg interesseret i, hvordan vi arbejder med byudvikling i lyset af, at Esbjerg skal udvikle sig som en levende storby med et rigt oplevelses- og kulturliv, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Siden 2022 har Esbjerg satset stort på at udvikle sig som en oplevelses- og kulturby for at tiltrække flere borgere og besøgende. Målet er at skabe en positiv tilflytning og fastholdelse af borgere med fokus på de 25-30-årige. Samtidig skal der ske en markant stigning i antal besøgende, der bruger byens tilbud og muligheder.
– Det er på tide, at Flensborg etablerer partnerskabsforbindelser til Danmark. Vi har en fælles historie, arbejder sammen på mange områder og har også i hverdagen en livlig udveksling med hinanden. Byen Esbjerg har meget tilfælles med os og passer rigtig godt til Flensborg. Efter de første møder i årene 2021/22 finder der nu en yderligere faglig udveksling sted mellem administrationerne i vores to byer. Vi opfatter Esbjerg som en by, der formår at tiltrække indbyggere og gæster med attraktive eventtilbud både ved havnen og i byens centrum. Også i Flensborg udvikler vi byens centrum til en “oplevelsesmil”, og derfor er jeg sikker på, at den personlige udveksling mellem de ansvarlige fagfolk vil bidrage til gensidig inspiration. Vi er meget taknemmelige for den fremragende forberedelse af foredragene og byvandringen af medarbejderne i Esbjergs administration, og vi ser allerede frem til genbesøget i Flensborg i september, siger Flensborgs overborgmester Dr. Fabian Geyer.
Rundtur og på gensyn
Besøget startede torsdag formiddag på Esbjerg Rådhus med en kort introduktion ved borgmester Jesper Frost Rasmussen. Herefter blev der fortalt om, hvordan forskellige afdelinger i Esbjerg Kommune arbejder med retningen. Den strategiske satsning på oplevelser og kultur skal nemlig, sammen med omfattende byudviklingstiltag, spille en central rolle i at løfte Esbjerg by og give øget bystolthed.
Delegationen fik også lejlighed til at møde repræsentanter fra Esbjerg City og Destination Vadehavet, som delte deres perspektiver på, hvordan oplevelses- og kultursatsningen folder sig.
Eftermiddagen gik med en længere guidet tur rundt i det centrale Esbjerg, hvorefter Flensborg delegationen rundede Maritimt Center, Aqtiv og den ikoniske skulptur Mennesket ved Havet. Efter planen skal værterne fra Esbjerg besøge Flensborg i september for at høre mere om planerne for udvikling af den tyske by.
Fra Esbjerg deltog:
Ulla Visbech, kulturchef
Morten Harder, stadsarkitekt
Tove Wolff, kontorchef for byggeri
Kirsten Bisgaard Kirchner, eventchef
Brigitta Christensen, chef for Esbjerg City
Hans Peter Folmann, destinationschef for Vadehavskysten
Thomas Reil, kommunikationschef
Fra Flensborg deltog:
Gorm Casper, direktør for Turismeagenturet Flensburger Förde, TAFF
Sönke Krüger, afdelingsleder for økonomi, marketing og internationalt samarbejde
Emin Yilmaz, eventmanager for “Erlebnismeile”
Jonas Römer, leder af byplanlægningen
Simone Remschuß, ordensforvaltning
Clemens Teschendorf, leder af presseafdelingen
Bela Bergemann, koordinator for internationalt samarbejde
Jennifer Berthge, leder af bycenterforvaltningen