Fra mandag til og med lørdag serverer de nye ejere af det, der siden 1947 i praksis har været fiskerihavnens kantine, seriøs morgenmad. Med spejlæg og bacon og pandekager og hele svineriet – selvom man desuden kan få danske klassikere som rundstykker med ost, håndmadder, blødkogte æg etc. For dem, der er sultne, og for dem, der ved, at morgenmaden er døgnets vigtigste måltid.
Med sin placering få meter fra kajkanten er udsigten fra vinduespladserne i begge restaurantens afdelinger fænomenal. Både til det sidste dusin rejekuttere og andre fartøjer i 1./2. bassin, til den gamle auktionshal mod syd samt over vandet mod vest til Fanø. Om sommeren endda med udeservering på Rødspættekaj.
Det store, klassiske blå-hvide logo på rødstensmuren ud mod Fiskerihavnsgade – af den gæve fisker med sydvest og pibe i kæften – er for tiden nedtaget, fordi murværket skal repareres. Til gengæld er selve restauranten som altid en overdådig, autentisk maritim scenografi, pakket med træskibsmodeller, kutternavneskilte, skibsror, kompasser, sømandsfigurer og fine lokale kunstværker, der vil få enhver bolværksmatros til at drømme om de syv verdenshave. Kun Marineforeningen ved siden af overgår Sydvesten, hvad den slags angår, men dér skal man normalt være medlem for at få adgang.
Jeg har rejst i og skrevet bøger om USA siden 1987, og noget af det mest amerikanske for mig er en all-day-breakfast med kaffe ad libitum på en af de allestedsnærværende, mere eller mindre døgnåbne diners. Sådanne finder man som bekendt ikke i Blæsbjerg, og der er i det hele taget meget få, der serverer rigtig morgenmad – med spejlæg og al den jazz – til hverdag her i byen.
På caféerne/restauranterne hersker (mest i weekenden) den standardiserede EU-brunch med røræg og bacon/chorizopølse, grovbrød, croissant, salat, et par skiver frugt, ost, pyntesalat og evt. et snapseglas yoghurt med müsli.
En sådan brunch findes (billigere end på cafeerne oppe i byen) skam også på det nye, remixede menukort på Sydvesten, men min medspiser og jeg hælder mere imod amerikansk morgenmad, som vi virkelig har savnet lokalt. Jeg lagde således hårdt ud med to spejlæg og bacon, der sad lige i skabet med varme, dirrende æggeblommer og knasende sprøde skiver gris. Om end jeg hellere ville have haft mere brød til end de tomat- og agurkeskiver + bæredygtige salatblade, som bestemt så nydelige ud på tallerkenen, men ret beset ikke hører til i denne sammenhæng. En hel skive ristet brød til hvert spejlæg ville være passende, tak!
Sidste gang jeg spiste morgenmad på Sydvesten, var der små, tykke amerikanske pandekager – fluffy og rygende varme. Dagens eneste skuffelse blev derfor, at køkkenet var løbet tør for disse. Heldigvis tilbød den beklagende tjener prompte et glimrende, men lidt dyrere alternativ i form af almindelige pandekager fra Bluesette med sirup og frisk frugt, så mere galt gik det trods alt ikke …
(Hvis morgenmenuen i øvrigt skal være ægte cowboy-amerikansk, ville det måske være en idé at introducere hashbrowns – revne, stegte kartofler – som ideelt tilbehør til spejlæg, bacon og toast, så dét håber jeg dukker op på sigt. Wink-wink!)
Min dedikerede medspiser og sovseaficionado, Chefredaktøren, smovsede sig zen-fokuseret igennem en flot portion Egg Benedict med pocheret æg, spirer og (Theilgaard-)skinke på toast, dryppende af gullig hollandaise. Han var yderst tilfreds, selvom han manglede en knivspids citron-syrlighed i saucen.
De lækre rundstykker, som vi ligeledes nåede at smage – med ost og med rullepølse – kommer ikke fra fryser/mikroovn, men fra Højvangs Bageri. Der var en hel kande sort (filter)kaffe på bordet, og den håndværksmæssige kvalitet holdes paletten rundt mht. mad, brød og råvarer.
Esbjerg har indtil nu været noget nær et u-land, hvad varm morgenmad på caféer/restauranter angår – særligt på hverdage – men det har Sydvesten gjort noget ved. Godt, modigt og nyskabende initiativ, som jeg krydser fingre for, at mange lokale, expats og turister snart vil tjekke ud. F.eks. før eller efter en gåtur langs kajer og moler … eller som ramme for et tidligt business-møde, hvor man er mere til kaffe og rundstykker end til fadbamser og højt belagt …
De nye ejere har generelt bøffet menukortet op i en mere moderne, ambitiøs retning, og der er sågar kommet sunde salater og avocadomadder på frokostkortet. Vel at mærke uden at hæve priserne voldsomt (de er uhyre rimelige!) og uden at bryde med stedets kulinariske Esbjerg-traditioner (længe leve bakskuld, fiskeplatte og ’dagens ret’!) Og vel at mærke uden at forsøge at ’soignere’ den bramfri tone og usnobbede stemning, som er lige så vigtig en del af stedets sjæl som det gode, friske personale og de mange ældre stamkunder med livslang tilknytning til fiskerihavnen.
Denne Esbjerg-institutions diskrete forandringer med respekt for historikken kan vi alle glæde os over. Og splitte mine bramsejl, søulke og landkrabber – byens bedste morgenmad serveres sgu med 180 graders havneudsigt … nede på Sydvesten!

Restaurant Sydvesten, Fiskerihavnsgade 6. Tlf. 75 12 82 88.
Åbent alle hverdage 8-16/Lørdag: 8-13. Morgenmad dagligt iml. 8-11.
Lejlighedsvis Mad&Musik-arrangementer.