Kender du Seniorernes Biografklub? Her i artiklen skriver en af tovholderne, Jacob Holm Krogsøe, om det helt unikke tiltag, hvor seniorer mødes i biografen for at se film og tale om livets små og store spørgsmål.
I november 2022 så et samarbejde dagens lys i Esbjerg. Efter samtaler mellem repræsentanter fra Ældre Sagen Esbjerg, Træfpunkt Sædding, Nordisk Film Biografer Esbjerg Broen og Esbjerg Kommunes Biblioteker var vi klar til at prøve konceptet af.
Idéen til biografklubben tager udgangspunkt i skabe unikke oplevelser i biografen, hvor særligt udvalgte film skal danne rammen om spændende samtalesaloner. Samtaler om livet, stort og småt, om døden, om at have det svært, om at have det godt. Samtaler om det der giver livet værdi.
Jeg husker tydeligt tilbage på den første visning – hjulpet godt på vej af en gammel Facebook-opdatering:
”I dag var en stor dag. Vi havde første omgang seniorbio i Esbjerg. Jeg startede med en kort introduktion, hvor jeg satte mig en biografstol, og fortalte lidt om, hvad det er en biograf kan i forhold til så meget andet. Om min farmor og farfars biograf. Om fællesskabet. Så fortalte jeg lidt om filmen vi skulle se. Den fremragende “The Father.” Efter filmen fik vi lidt at spise og så havde vi en samtale i salen om filmen – jeg startede for og løb derefter rundt som en anden Niels Højlund med mikrofonen. Vi talte også om demens generelt, om at være pårørende og om vigtigheden ved en film som “The Father”, da den netop sætter ord, og billeder, på svære emner. Til slut anbefalede jeg film fra Filmstriben som alle har demens/Alzheimers som en vigtig del af handlingen. Eksempelvis den fremragende “Remember.” Den slags oplevelser, dér i biografens mørke sammen med andre mennesker, gør mig ægte glad. Både som filmmand og som biblioteksmand.”
Siden dengang – i november 2022, som både føles som var det i går, og som var det en del af en fjern fortid, har vi set en perlerække af film.
Film som A Man Called Otto, Ida, Corsage, Dead Poets Society, Kundskabens træ, Munken, Den grænseløse, Lærerværelset, The Zone of Interest og Tid til kærtegn.
Men det mest skønne er at så mange deltager i debatten. Vi bliver rørt sammen, vi griner sammen, vi græder sammen. Og sammen er kodeordet. Vi sigter mod at have en speciel gæst med til hver visning, en gæst der ved noget særligt om den film vi skal se, en gæst der er med til at starte samtalesalonen. Således har vi blandt andet haft besøg af en historiker, to præster, en fortæller, en tidligere skolelærer og en politimand.
Biografklubbens koncept er ved at være godt sammentømret. Vi ser seks film om året, tre om vinteren/foråret og tre om sensommeren/efteråret.
Vi mødes klokken 10 i biografens store sal. Før visningen holder bibliotekets Jacob Krogsøe, altså mig, en kort introduktion og efter forevisningen serveres en sandwich og et glas vin eller en øl eller vand, inden jeg, sammen med en hemmelig gæst, styrer en samtalesalon om filmen.
Den samlede pris for foredrag, samtalesalon, film og mad og drikke er 189 kroner.
De film vi skal se i foråret, ser jeg meget frem til.
Den 4. februar: Den sidste rejse
Fransklæreren Lars Hammer går efter 40 på pension. Nu venter det søde seniorliv, alt det spændende der skal opleves. Men Lars går i stå. Helt i stå! Det får Lars’ søn Filip til at udtænke en vild plan: Filip køber en gammel orange Renault 4, præcis den samme type bil som familien i gamle dage kørte til Frankrig i! Og så vil han have faderen med på en sidste rejse til Frankrig. Noget så sjældent som en skøn svensk feel-good dokumentarfilm, en film der berører vigtige emner, en film der fungerer som livseliksir der gør dig glad.

Den 4. marts: The Graduate/Fagre voksne verden
“Mrs. Robinson, you’re trying to seduce me!” Genbesøg, eller besøg for første gang, en af filmhistoriens helt store perler. Fra det mesterlige samspil mellem Anne Bancroft og Dustin Hoffman til den skønne musik og videre til den fremragende handling og den vilde slutning. The Graduate er en film om at være ung, en film om forbudte følelser og en film om at turde bryde med normerne.
”And the vision that was planted in my brain, still remains, within the sound of silence.”
Den 1. april: Armand
I dette vigtige norske drama, som vandt en pris på Cannes i 2024 og er Norges Oscar-kandidat 2025, sker der noget mellem seksårige Armand og hans klassekammerat Jon. Forældrene indkaldes til et møde på skolen: Er der tale om en uskyldig leg mellem to børn eller noget langt mere alvorligt? I løbet af en skæbnesvanger eftermiddag på den ellers tomme skole ender drengenes mødre i en desperat kamp. For hvem taler sandt, og hvem gør ikke? Snart handler det mindre og mindre om børnene og mere og mere om de voksne …