Det bliver næsten som en teltpæl, der løsner sig, når 67-årige Per Hauge efter dette års sommerstykke vælger at indstille teaterkarrieren.
I hele 25 år har han spillet teater og været på scenen for Esbjerg Børne- og Ungdomsteater, så det bliver som en æra, der er slut, når teatrets ”grand old man” ikke længere er at finde under teltdugen næste sommer. Han har jo sådan set altid været der.
Og det er også med vemod, Per Hauge har taget sin beslutning, som handler om, at han med otte børnebørn, korsang i Jerne Mandskor, madklub for ældre og instruktørjob på et vandhold for rygsmerte-ramte har lidt rigeligt i kalenderen. Og især de der børnebørn vil han gerne se endnu mere til.
– Men det har da været et svært valg. Ingen sommer uden at skulle på scenen i teltet, det hører sig jo til. Og jeg har elsket det med hver en celle af min krop. Så nu må vi se, om jeg overhovedet kan finde ud af at undvære det, siger Per Hauge, både smilende og eftertænksomt.
Per som Skalle-Per
Hans datter have spillet med i Tors Hammer og På Eventyr med H.C. Andersen i 1990’erne, da hun en dag stillede sin far et spørgsmål:
– Hun sagde ”Du er jo tilpas gak til at kunne være med derude. Vil du ikke spille sammen med mig i næste sommerstykke?”
Per var uddannet kok og havde aldrig før spillet teater, men sådan et tilbud fra datteren kunne han da ikke sige nej til. Så han kom med i forestillingen Fantasia. Og året efter var det Pers søn Jesper, der spillede med i ”Grim Grimmere”, og Per var med igen. Så stoppede begge hans børn med teater. Men Per selv blev ved.
– Mens jeg blev båret ud i kisten som Skalle-Per, der var død, hørte jeg en lille pige blandt publikum, der spurgte sin mor: ”Er han så virkelig død nu?” Hvortil moderen svarede: ”Nej, han skal jo spille igen i morgen.”
Per Hauge.
– Jeg havde tabt mit hjerte til teaterverdenen. Det var lige mig. Og havde jeg vidst, at jeg kunne det her, så var jeg startet med teater 10-15 år før. Så var jeg temmelig sikkert ikke blevet kok, men havde søgt ind som skuespiller, siger Per.
Hans allerbedste rolle gennem tiden har været som Skalle-Per i Ronja Røverdatter. Den har han spillet hele to gange på de 25 år, hvor han har kronraget sig hver gang. Og han deler ikke bare fornavn, men også temperament med den lunefulde gamle røver i Astrid Lindgrens klassiker:
– Som Skalle-Per havde jeg det helt fantastisk. Der fik jeg næsten lov til at være mig selv. Jeg glemmer aldrig dødsscenen, hvor det hele jo bliver så sørgeligt, og Mattis siger ”Han er død!”. Hvorefter jeg sætter mig op i kisten og siger ”Gu er jeg ej!”. Der fik jeg publikum til at skrige af grin.

Tæppefald for alvor
Per Hauge er en festlig og munter del af fællesskabet i skoven, og samtidig har han altid gået meget op i den disciplin, som teater også er. Man skal kunne sine replikker, og man skal ramme tonen. Selv øver han gerne sine replikker højlydt, mens han tager sig en lang cykeltur på over 30 kilometer. Og det kan godt afstedkomme nogle lidt spøjse situationer.
– Det år, hvor vi spillede Robin Hood, havde jeg blandt andet en replik, der lød: ”Halløj De der. Hvad er De for en løjerlig fyr?” Den øvede jeg en dag, mens jeg cyklede gennem Alslev. Men jeg glemmer aldrig, da et ældre ægtepar så kom gående med hinanden under armen, og jeg pludselig udbrød meget højt: ”Halløj De der. Hvad er De for en løjerlig fyr?” Konen kiggede forvirret på sin mand og så på mig. Hun har helt sikkert tænkt ”Hvor hulen er han blevet lukket ud henne?”
Per Hauge har aldrig gået op i, om han fik 12 replikker eller 62. Men han har altid øvet grundigt på de replikker, han har fået, og han kan huske antallet i flere af forestillingerne. I Peter Pan havde han 57. I Ronja Røverdatter Havde han 47. I Folk og Røvere i Kardemommeby havde han 116.
I år får han sin ”grand finale” i Alice i Eventyrland, hvor han spiller skildpadde sammen med makkeren Torben. Torben er 66 år.
– Han spiller Skilte, og jeg er Padde. Det bliver så godt, og jeg glæder mig. Men det bliver da uden tvivl underligt, når vi synger slutsangen for sidste gang. Jeg må ud at se det som publikum fremover, det er helt sikkert. Det er jo mine venner, der spiller med herude. Jeg har været meget taknemmelig for alt det, jeg har oplevet. Meget, meget taknemmelig, siger Per Hauge.
Generelt har Per rigtigt mange sjove episoder, som han kan fortælle om fra en lang karriere som amatørteaterskuespiller.
– Jeg husker en omklædningsscene, som kun måtte tage 45 sekunder. Jeg havde 10 sekunder til at løbe ud af teltet og hen til kostumet og så 35 sekunder til at få det på. Mine kolleger Dorthe Jepsen og Grethe Taagelund heppede på mig. Og jeg nåede det!
Om årets sommerstykke: Alice keder sig i virkelighedens fornuftige verden. Hun drømmer sig væk til et eventyrland, hvor alt er anderledes og eventyrligt. Alice fascineres af kaniner, fugle, spillekort og mange af de andre sjove væsner hun møder på sin vej.
Forestillingen varer cirka 1 time og 15 minutter uden pause. Billetsalget lukker online en time før forestillingen. Salen åbner en halv time før start. Billetter refunderes eller ombyttes ikke.
Der er i øvrigt næsten udsolgt til samtlige forestillinger – men tjek selv på EBUT’s hjemmeside.