Anbefaling: Tag ud og oplev byens museer

Esbjergensere er ikke de hyppigste museumsgængere, hvilket er synd. For byens og egnens museer har rigtigt meget at byde på – og ikke mindst stor alsidighed. Her får du en kort guide, og så kan du jo passende besøge dem et efter et.

Selvom Esbjerg jo som bekendt er en ret ung by, har vi alligevel masser af historie – og historier, der er værd at fortælle og formidle.

Vi har alt fra bunkermuseum til bogtrykmuseum, et af landets mest ambitiøse kunstmuseer – og ikke mindst turistmagneten med det mundrette navn – særligt for tyskere – Fiskeri- & Søfartsmuseet. Hvorfor kalder de det egentligt ikke bare for Fimus?

Nå, men vi begynder rundturen i det centrale Esbjerg, og bevæger os herefter længere og længere ud fra centrum.

Esbjerg Museum – træd ind i byens vugge

Foto: RedStar
Torvet i den permanente udstilling. Foto: RedStar.

Esbjerg Museum er et såkaldt kulturhistorisk museum, som i de faste udstillinger tager udgangspunkt i Esbjergs tilbliven omkring 1900-tallet. Museet byder på tre udstillinger om besættelsestid og hverdagsliv i Esbjerg fra cirka 1900 til 1950. Herudover har museet flere årlige særudstillinger, som oftest har tilknytning til byens historie.

Lige for tiden kan du eksempelvis opleve en spændende fotoudstilling med den Esbjerg-fødte fotograf Thilde Jensen, som igennem sine fotos bringer beskueren helt tæt på bagsiden af den amerikanske drøm. Den kan du læse mere om ved at følge linket.

Den roste permanente udstilling ”Besat – Esbjerg 1943” involverer gæsterne, når den fiktive ”familien Hansen” byder velkommen, og beder om hjælp til at løse deres besættelsestids-dilemmaer. I forlængelse heraf findes udstillingen ”Modstand – Esbjerg Ribe Bramming 1940-45”, som går i dybden med den lokale modstandskamp.

Og i den tredje permanente udstilling “Esbjerg 1900-1950” kan gæsterne gå ind til købmanden, nyde Torvets butikker og besøge arbejderfamiliens og direktørens lejligheder. Disse kulisser har de fleste af os esbjergensere sikkert allerede oplevet som børn, når vi var med skolen på museum – men har du egentligt set – og duftet – dem siden? Det kan klart anbefales herfra!

Esbjerg Museum er i øvrigt også hjemsted for en imponerende samling fra besættelsestiden.

Historisk samling fra besættelsestidens bogsamling og omfattende arkivmateriale fra og om besættelsestiden er åbent for alle interesserede, der søger viden og materiale, men du skal aftale tid på forhånd ved at henvende dig til samlingen.

  • Foto: RedStar

Esbjerg Museum
Torvegade 45, 6700 Esbjerg
76 16 39 40
Åbent onsdage og torsdag: 10-14. Fredag til søndag: 12-16.
Entré: 65 kr. Grupper: 50 kr.

Esbjerg Vandtårn – se din by fra tårnets top

Esbjerg Vandtårn. Arkivfoto: Torben Meyer.

Vores svar på Rundetårn, kun to meter lavere – bare meget billigere, og med knapt så mange besøgende! Hvilket er en skam, for man får et vanvittigt godt vue ud over hav, havn, by og opland.

Indrømmet: Det kræver en god kondition at komme helt til tops, og det er rigtigt mange år siden, at undertegnede har bevæget sig helt derop! Men turen er til gengæld også det hele værd. For en flad tyver (er du under 18 er adgang gratis), får du lov til at komme ind i Vandtårnet i Havnegade, som i mange år var kendt som byens vartegn.

Når vejret er klart, og sigtbarheden god, kan man se helt til både Fanø og Ribe. På vejen op gennem tårnet, får du på de tre reposer Esbjergs historie fortalt igennem ophængte postkort.

Arkitekten C.H. Clausen (1866-1941) er manden bag rigtigt mange karakteristiske bygninger fra det tidlige Esbjerg. Han har med Vandtårnet tydeligt ladet sig inspirere af Nassauer Haus i Nürnberg, som til forveksling har mange detaljer tilfælles med tårnet i Esbjerg.

I de første mange år efter byens anlæggelse ville Esbjerg nemlig gerne vise sig frem med imponerende arkitektur. Det skulle ligne det, man kunne finde i andre europæiske storbyer med tårne, spir og fine detaljer.

Vandtårnet blev opført 1896-1897 på en gravhøj fra bronzealderen på toppen af klinten, lige ovenfor den nyanlagte havn. Da tårnet ligger på byens markante højdepunkt, Bavnehøj, ud mod havet, blev det meget hurtigt til byens vartegn.

Med årene har området omkring Vandtårnet forandret og udviklet sig – ikke mindst har tårnet fået to markante naboer i form af Musikhuset Esbjerg og Esbjerg Kunstmuseum.

Vandtårnets “øverste etage”. Arkivfoto.

Esbjerg Vandtårn
Havnegade 20, 6700 Esbjerg
76 16 39 40
OBS: Vandtårnet er pt ikke tilgængeligt for offentligheden!

Bogtrykmuseet i Esbjerg – det arbejdende museum

Bogtrykmuseet i Borgergade.

Museet drives af Esbjerg Typografiske Laug, der i 1981 etablerede Bogtrykmuseet i et gammelt ægpakkeri og senere smedeværksted i baghuset i Borgergade 6. Her har foreningen råderet over hele huset, hvor selve udstillingen findes i den høje stueetage og på øverste etage.

Men faktisk startede samlingen af maskiner i en garage på en privat adresse på Neptunvej.

Foreningen – og museet – blev etableret af pensionerede typografer fra Dagbladet Vestkysten, og udstillingen består af sættemaskiner og trykmaskiner med mange år på bagen. Museet råder blandt andet over en meget stor samling fra den gamle danske trykmaskinefabrik Eickhoff, der havde virksomhed i København fra 1850’erne til midt i forrige århundrede.

I museets udstilling kan blandt andet ses en gammel tysk knæpresse og en Heidelberg cylinderpresse. Museet kan i deres sætteri fremvise mere end 100 træ- og blyskrifter. De gamle trykkere, serigrafer og typografer på museet anvender fortsat både sætteri og trykkeri, hvor man blandt andet kan se, hvordan smeltet bly bliver til bogstavslinjer i en bog.

Foreningen udgiver hvert år en bog om et lokalt – og ofte -historisk emne – til deres mange støttemedlemmer. Her kan blandt andet nævnes Tovværksfabrikken, Tobaksfabrikken eller historien om Fanøfærgeriet og flere andre, som undertegnede i sin tid har været med til at lave. I nyere tid har blandt andre Hanne Meyer og Erik Hilmar Kragh skrevet årets medlemsbog.

Bogtrykmuseet har en af de mest imponerende samlinger af maskiner og effekter fra det, der nu kaldes den grafiske branche i hele Europa.

Der arbejdes efter manuskript på en af de gamle sættemaskiner.

Bogtrykmuseet i Esbjerg
Borgergade 6, 6700 Esbjerg
75 13 04 05
Åbent onsdage i sommerhalvåret mellem 12.00 og 16.00.
Gratis adgang.

Esbjerg Kunstmuseum – på mange måder pionerer

Esbjerg Kunstmuseum
Esbjerg Kunstmuseum i Havnegade.

Esbjerg Kunstmuseum er ude i landet sådan set ret anerkendt for dets progressive tilgang og omfattende formidlingsarbejde.

For ret præcist 30 år siden blev museet i brede kredse kendt for at udstille døde, ildelugtende svinekroppe, men selvom udstillingerne siden har været lige knapt så avantgarde som Christian Lemmerz’ dengang var, så ligger det også den nuværende ledelse på museet på sinde at tale til alle sanser i formidlingen af kunsten.

Kunstmuseet rummer bl.a. værker af Harald Giersing, Edvard Weie, Vilhelm Lundstrøm, Richard Mortensen og Robert Jacobsen samt kunstnerkollektiverne Linien og Linien II. Deres åbne magasiner er også en sand guldgrube at gå på opdagelse i, ligesom der ofte foregår mange aktiviteter, der forener forskellige kunstarter, hvor samarbejder med byens konservatoriestuderende, Den Ny Opera og Esbjerg Ensemble kan fremhæves.

Et fast tilbagevendende arrangement er Snik Saks Søndag, hvor børn ifølge med voksne er velkomne i det åbne værksted, hvor der kan laves lystfyldte og kreative eksperimenter, man kan møde kunsten i børnehøjde, snakke og undre sig.

Hvert år har kunstmuseet nogle særudstillinger, og lige for tiden kan fx “Opbrud” ses. Udstillingen omfatter Hamborg-kunst fra mellemkrigstiden, og danner på den måde også en historisk bro, da Esbjerg jo som bekendt blev til havn og senere by, da Danmark mistede de vestvendte havne syd for den nuværende grænse i krigen i 1864.

Kunstmuseets samling påbegyndtes allerede i 1921 med Esbjerg Kunstsamling, der havde til huse på det daværende Esbjerg Centralbibliotek i de første mange år.

Kunstmuseet hed oprindeligt Esbjerg Kunstpavillon og blev bygget i 1962, hvor foreningen dermed fik egne lokaler – som det første kunstmuseum udenfor København.

I 1997 blev Musikhuset Esbjerg bygget ved siden af, og de to kulturinstitutioner har siden haft fælles foyer.

  • Opbrud på Esbjerg Kunstmuseum. Foto: Fjodor Pedersen.
  • Kunstmuseum indgang

Esbjerg Kunstmuseum
Havnegade 18, 6700 Esbjerg
Åbningstider: Tirs. – søndag 10 – 16. Juli og august: hver dag 10 – 16.
Priser: 90 kroner for voksne. Studerende og grupper: 70 kr.

Fiskeri- & Søfartsmuseet

Fiskeri- & Søfartsmuseet er fra 1968, men gennemgår om føje år en større forvandling. Foto: Museum Vest.

Esbjergs mest besøgte attraktion, hvis man ser bort fra skulpturgruppen “Mennesket ved havet”, som ligger lige overfor.

Fiskeri- & Søfartsmuseet er Danmarks museum for havet og som det eneste museum i landet ser museet på havet gennem briller, der både er natur- og kulturhistoriske. Det betyder, at her både findes historiske billeder og genstande, men også masser af levende dyr, som man kan opleve i akvariet og i sælariet.

Det er altid et tilløbsstykke, når sælerne fodres, hvilket nok er en af de mest kendte “aktiviteter” på Fiskeri- & Søfartsmuseet, men her findes også mange andre spændende ting, man som besøgende kan kaste sig over.

Lige for tiden kører hele tre særudstillinger, man kan opleve. I “Havets mysterier”, dykker du ned i et hav af overtro, myter og videnskab. Studér havfrueskelettet, de kæmpestore hvalhjerter og gys over de drabelige historier om kæmpeblæksprutten.

I “Danmarks vildeste fiskerieventyr” kan du få indsigt i et stykke råt og autentisk Danmarkshistorie, når lokale fiskeskippere fortæller om deres kampe mod og med havet i jagten på den største fangst.

Den tredje særudstilling går under navnet “Livet i Vadehavet”, og her kan du blive klogere på Nationalpark Vadehavet, der er udnævnt som verdensarv af UNESCO. Kig blandt andet nærmere på Vadehavets fødekæde, der rummer alt fra alger til trækfugle og sæler – og slut af med den smukke medieinstallation, “Vadehavet i glimt”.

På det store udendørs areal findes der legeplads for børn, ligesom man kan besøge KreaLab og gå på opdagelse i frilandsudstillingen. Her kan børn deltage i en spændende og lærerig aktivitet, hvor det gælder om at finde nogle genstande efter en ledetråd.

I år kan du også komme på togt med Johannes, når Fiskeri- og Søfartsmuseets fiskekutter, E1, lægger fra kaj på udvalgte dage. På turen fortæller museets dygtige formidlere om kokkedrengen Johannes og hans oplevelser ombord på en fiskekutter.

Du kommer altså til at se havet på en hel ny, sjov og anderledes måde, når du besøger Fiskeri- & Søfartsmuseet.

Når du har indløst billet til museet, kan du spise en maritimt inspireret frokost i MS Smag med den flotteste havudsigt.

Esbjerg Fiskeri- & Søfartsmuseum
Tarphagevej 2, 6710 Esbjerg V
Åbningstider: 361 dage om året kl. 10-17. I sommerferien: 10-18.
Priser: 175 kr. for endagsbillet. 350 for årskort.

Tarp Bunkermuseum

Idyllisk ser det ud anno 2024. Foto: Tarp Bunkermuseum.

Et rigtigt spændende og nyere museum, er bunkermuseet lidt udenfor Tarp. Museet er opstået gennem istandsættelse af den store tyskerbunker nummer 75665, hvilket har krævet en bemærkelsesværdig indsats fra frivillige og ikke mindst Jens Andersen, der ejer grunden, og står bag istandsættelsen.

Bunkermuseet er privatejet og får ingen offentlige tilskud, men er et rigtig spændende supplement til egnens øvrige museer, da rammerne er autentiske og man ikke kan undgå at blive ramt lidt af historiens vingesus, når man står der.

Siden åbningen for cirka otte år siden har museet udvidet samlingen af spændende effekter, som indgår i udstillingen. Her er også indrettet café i en separat bygning, ligesom man også har opført en kopi af en hovedvagtbygning i træ.

Selve hovedattraktionen, bunker 75665, blev opført af tyskerne i 1943, efter den tyske besættelsesmagt havde kapret og udvidet den nærtliggende flyveplads, nuværende Esbjerg Lufthavn.

Soldaterne kunne bo i bunkeren og bruge den som beskyttelsesrum i tilfælde af fjendtlig luftbombardementer og artilleribeskydning. Men bunkeren havde også andre formål. Den blev blandt andet brugt som depot og kommandostation. Der er opført 47 bunkere af denne type i Esbjergområdet, hvoraf de 12 ligger på flyvepladsens område.

Tarp Bunkermuseum
Tarp Byvej 131, 6715 Esbjerg N
Åbningstider: Søndage fra 13.00 – 15.00, dog kun efter forudgående aftale på tlf. 21406804.
Priser: 125 kr. for voksne, 65 kr. for børn ml. 5 og 12 år.

BONUS: Motorfyrskib nr. 1 – Museumsfyrskibet Horns Rev

Arkivfoto.

Det kendte museumsfyrskib ligger i dag ved det nye Esbjerg Strand ved Maritimt Center. Du kan læse meget mere om skibet på Esbjerg Kommunes hjemmeside OplevEsbjerg.

Obs: Oplysningerne på denne side – fx åbningstider, aktuelle udstillinger og priser – kan være ændret siden redaktionens afslutning. Søg derfor altid information hos det enkelte museum.

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Kaja Kamp liggende på halgulvet, men det var Team Esbjerg, der var ovenpå i dagens kamp. Foto: Johnny Tauman.
Massakre da Team Esbjerg bankede Silkeborg-Voel
Kortfilm skildrer livet i Østerbyen. Foto: Bydelsprojekt3i1.
Hvem er de mennesker, der bor i Østerbyen? Det kaster kortfilm lys over
Carolyne Kaddu Rasmussen. Pressefoto.
Kvindedag med prisuddeling og en vild familiehistorie
Nyt busselskab kører fra Esbjerg. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Gratis om mandagen: Nyt busselskab kører fra Esbjerg til København og Aarhus
Lucky Cat. Kinesisk nytår på Hanzō. Pressefoto.
Her kan du fejre det kinesiske nytår midt i Esbjerg
Top-tre over udlån af romaner på Esbjerg Kommunes Biblioteker.
En bog skiller sig ud på bibliotekets top-ti
Karoline Ølgaard Kjærgaard og Bue Nielsen, Esbjerg Filmværksted.
Bue og Karoline vil gøre Esbjerg til filmby - deler du samme interesse?
Genrefoto: Avisstak. Brotin Biswas, Pexels.com.
Nordens største musikmagasin tager tråden op
havneudvidelse01
Investorer går ombord i Esbjerg Havns udvikling
Carter Johnson er ny mand i Esbjerg Energy. Foto: Maine Mariners.
29-årig canadier til Esbjerg Energy
Cheftræner Jesper Holm, Ribe-Esbjerg HH.
Ribe-Esbjerg henter stærk nordmand fra næste sæson
Kim Thøisen, lektor ved Erhvervsakademi SydVest. Foto: Henrik Boulund Meng Hansen
Kåret som årets underviser: Nu kan Kim vinde 500.000!

Det sker i Esbjerg

Nærvær-i-hverdagen
Nærvær i hverdagen – hvorfor og hvordan?
Granly Hockey Arena - Isarena og skøjtehal i Esbjerg
Esbjerg Energy - Rungsted Seier Capital
Schonbrunn_w2
Nytårskoncert med Schönbrunn Slotsfilharmonikere

Anbefalet

Kellermensch i Musikhuset Esbjerg. Foto: Fjodor Pedersen.
Leder: Det klinger lidt hult, når mediemastodonten hylder kulturlivet
Mathias Karlskov, daglig leder i Collabo, skal på jobjagt, når butikken lukker den 31. januar. Foto: Fjodor Pedersen.
Ny butikslukning gør Esbjerg mindre mangfoldig
Billede taget Nytårsaften 2002 fra Kollektivhuset. Foto: Henriette Brogaard.
Henrik List: Jeg savner nødraketterne over Vesterbyen ...
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

GÅ ALDRIG GLIP AF NOGET!

Få vores GRATIS nyhedsbrev 3-4 gange om ugen ...

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.