Bolværksmatrosens dagdrømme

Dette indlæg er udtryk for skribentens egen holdning og deles ikke nødvendigvis af EsbjergLiv.dk
OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

”Jeg skulle have været taxachauffør”, skrev Dan Turèll i et noir-romantisk digt – om at cruise søvngængersikkert gennem storbyens mørke, regnvåde, neonspejlende gader ”med én finger på rattet” …

Onkel Danny voksede op i et rækkehus i en forstad til København. Jeg blev født i en lejlighed på første sal i Vesterbyen i Esbjerg, halvanden kilometer i mågeflugtslinje fra en af landets største havne, og bor nu sågar endnu tættere på den. Selvom jeg dog er rykket op på anden sal i en boligblok ikke så langt fra barndomshjemmet.

Derfor er det vel heller ikke underligt, at mine drengerøvsromantiske dagdrømme snarere har været rettet imod det maritime. Eksempelvis når jeg som teenager sad på en mole, bunker eller pullert og så kuttere, Englandsfærger og store, internationale skibe sejle slowmotion-langsomt ud forbi Fanø …

Ja, jeg skulle have været sømand og haft en pige i hver en havn. Jeg skulle have været kaptajn eller styrmand, navigerende tværs over de syv verdenshave … med én finger på roret, blus på merskumspiben og skipperkasketten listigt på sned!

Min morfar malede kuttere på havnen hele sit liv; min far var tolder dernede i 40 år; et tredje familiemedlem sejlede på langfart indtil pensionen. Jeg beundrede sidstnævntes falmede, blålige tatoveringer og elskede at lytte til hans politisk ukorrekte sørøverhistorier om afrikanske pirater i Guineabugten, ludere på havnebulerne i Bangkok og ture ind mod Mørkets Hjerte på Amazonfloden …

I min barndom i slutningen af 1960’erne og starten af 70’erne blev det normalt at tage med charterfly til Mallorca, men rigtigt fjerne, eksotiske destinationer var det som almindeligt menneske dengang kun muligt at opleve som sømand.

Udsigt fra Fulton under sejltur i bassinerne i Esbjerg Havn. Arkivfoto.

Man vidste som vesterbydreng fra naboer og slægtninge, at det var hårdt, beskidt og farligt arbejde at være fisker, og dét trak sgu aldrig i mig, hvis jeg skal være ærlig. Hvad ekkoet af ”pagajens dunken fra Rangoon til Mandalay” derimod gjorde, om end jeg pinligt nok siden hverken har lært at bruge en sekstant, binde et råbåndsknob eller sejle så meget som en optimistjolle.

I dag er der ikke megen romantik over en havn som Esbjergs, hvor de fleste arealer er afspærret med bomme og NATO-hegn. Det er der heller ikke over computerstyrede containerskibe, der kortvarigt lægger til på reden ud for moderne, industrielle havne langt fra metropolernes centre, uden at søfolkene når at komme i land. Eller så meget som i nærheden af en lusket, tilrøget havneknejpe med billig sprut og frække damer .,..

Derfor var det også som at stige ombord på en gyngende skonnert af en tidsmaskine, da jeg for nylig var til åbent hus i Marineforeningen i den gamle, halvtomme fiskerihavn, hvor over 600 kuttere i sin tid lå side om side i bassinet.

Normalt er der nemlig kun adgang for medlemmer, og disse skal vist helst have været i søværnet eller handelsflåden. For en bolværksmatros var det således ét langt flashback til over 50 års dagdrømme at træde ind i denne hule af nautiske minder og souvenirs: To etager proppet med ror, kikkerter, kompasser, sabler, redningskranse, radio- og telegrafiudstyr, orlogsuniformer, matroshatte og kaptajnskasketter, billeder af skønne skuder samt fine flaskeskibe og skibsmodeller. En samling, der får selv den tilsvarende inde på Sydvesten ved siden af til at blegne.

LÆS OGSÅ: Henne om hjørnet – i Havnebyen

Jeg er blevet gammel nok til at erkende mine begrænsninger, og ligesom Onkel Danny i sit digt skrev, at han må blive taxachauffør i sit næste liv, er det nok for sent for en landkrabbe som mig at blive nogen Kaptajn Haddock i denne inkarnation.

Men hvem ved? Måske vinder jeg en dag i Lotto og får råd til en lille båd med motor, så jeg kan stævne ud fra kysten med skipperkasketten på og piben i kæften? Indtil da må jeg – som den desillusionerede kontormand i Osvald Helmuths smukt melankolske sang ”Havnen” – nøjes med at slentre en tur langs NATO-hegnene, ryge en smøg for enden af en mole og kigge længselsfuldt ud over det store blå …

For ”derude et sted bag ved molen/ligger verden og livet og solen./Men hvem her i verden får alt, hvad han ka’ li’?/Så’n tænker jeg altid, når dagen er forbi.”

Fulton er en tremastet skonnert – bygget i 1914-’15 i Marstal på Ærø.

At sejle et skib, som skonnerten Fulton, føles som en rejse i tid. Ombord er søfartshistorien nærværende og relevant. Når man står på dækket, er det svært ikke at lade fantasien vandre og forstille sig, hvordan det har været at leve, sejle og arbejde til søs for over 100 år siden.

Sejlskibe som Fulton fragtede i 1800-tallet og først i 1900-tallet gods i store dele af verden. Dansk søfart i dag bygger på det sømandsskab, som blev skabt i disse skibe. Tusinder af søfolk på langfart levede og arbejdede i de små træskibe under primitive forhold i al slags vejr.

Skipper Mogens Frohn var i mange år synonym med Fulton og den socialpædagogiske virksomhed, der pågik på skonnerten, hvor uafrettede unge mænd kom om bord og arbejdede side om side med den faste besætning.

Fulton har også været anvendt til lejrskoleophold for folkeskoleklasser i sommerhalvåret siden 1970.

Jakob Jensen er den rigtige chefskipper på Fulton. Og han er i øvrigt også fra Esbjerg.

Læs også:

Sommerliv i Esbjerg City: Oplev events, musik og markedsstemning hele juli

Henrik List er født i Vesterbyen og vendte i 2020 tilbage til Esbjerg – efter næsten fire årtier som forfatter/kulturjournalist mm. i København. Har fået udgivet bl.a. bøgerne ”Bodega Blues”, ”Scener fra Sunset Boulevard”, ”Kære fucking dagbog” og ”Solen skinner aldrig på en go-go-bar”. Læs mere på www.henriklist.dk

Dagens top-3

Mark Mikkelsen foran Kongensgade 70. PR-foto.
Guldægget flytter fra Torvet til ny adresse i hjertet af Esbjerg
Claudio Wolff Suez melder sig ud af Kellermensch efter 19 år. Foto: Peter Langwithz Smith.
Bombe: Slut med Kellermensch - forlader bandet
Affaldssortering kan hurtigt skabe panderynker - og gøres forkert. Arkivfoto.
Farvel til affaldssortering i køkkenet?
Fantasyfestival breder sig i år over tre dage. Pressefoto.
Fantasyfestivalen vokser: Tre dage med magi, mørke og mytiske væsner i Esbjerg
Fredag var en festdag på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg. Pressefoto.
Rektor: - I samler os og kitter os sammen
Trommeslager Poul Bjelke Laursen. Foto: Peter Langwithz Smith.
Et stykke Esbjerg-historie med titlen Rock'n'Roll, Hofdogs & Congobajere
PE_Dennis_Feb_24_017
Ny nøglepost til Esbjergs havnedirektør i europæisk vindenergi
Inden fredagen kulminerer et festfyrværkeri, spiller Queen Machine til The Tall Ships Races.
Musikprogrammet til Tall Ships Race afsløret
Etiketten på Spiritusklubbens Havnegin er designet af Kasper Wetendorf Færgemann. PR-foto.
Nyhed fra havnen: Spiritusklubben lancerer Esbjergs egen gin
Luftfoto over Esbjerg, 2021. Pressefoto.
Esbjerg Kommune skærer i CO2-udledningen – men der er stadig lang vej igen
Kristian Leth. Foto: Nina Mouritzen.
Ny Ånd: Vidensfestival om tro, dannelse og det spirituelle på Fanø
- Vi skaber signal med vores fiberforbindelser, og med navnet Sinal får vi en tydeligere position over for forbrugere, virksomheder og serviceudbydere, siger Carsten Bryder, direktør for Sinal. Foto: Tobias Nicolai/Norlys.
Norlys’ fibernet skifter navn: Sinal skal give klarere signal til forbrugerne

Det sker i Esbjerg

Ënge hænger ikke på træerne_foto_pressemeddelelse
Enge hænger ikke på træerne af Anne C. 
Inge Ellegaard: Billeddomino, Esbjerg Kunstmuseum, fernisering 21. marts 2025. Foto: Fjodor Pedersen.
Inge Ellegaard: Billeddomino
PAJS8648
Gadens Museum: Peter Birk

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!