Støtteforening for Hospice Sydvestjylland i Esbjerg har sat gang i flere tiltag for at få mere opmærksomhed på foreningen og dens virke. Onsdag kan man fx tage med på spændende byvandring.
Døden – og alt det rundt om den – kan være svært at tale om. Et tabubelagt emne, som vi helst ikke beskæftiger os med. Og om vi vil det eller ej, er døden nu engang en del af livet.
En mulighed i den sidste svære tid, kan være et ophold på hospice. Et sådant har vi haft i Esbjerg i 20 år, men støtteforeningen blev stiftet allerede midt i 1990’erne samtidigt med, at ambitionen om at få etableret et hospice her i landsdelen blev vakt til live.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
I dag er der godt 1.200 medlemmer af støtteforeningen, men i tråd med mange andre foreninger kæmper man lidt med at få de yngre generationer til at melde sig under fanerne.
– Vi er bevidste om, at gennemsnitsalderen stiger, så vi prøver at udbrede kendskabet og ikke mindst formålet med foreningen. Men endnu vigtigere er det, at folk i almindelighed er bevidste om, at tilbuddet om en hospiceplads findes, fortæller formand Gertie Gorzelak.
Hun betegner støtteforeningen for Hospice Sydvestjylland som noget, der gør en forskel for beboerne.
Cirka 50 frivillige fra foreningen er med til at arrangere alt fra filmklub til J-dag og binde blomster eller servere is for beboerne.
– Det er et ekstra hold hænder, der gør alt det, som plejepersonalet og lægerne ikke gør. Det er dem, der giver lidt ekstra og giver livskvalitet til beboerne, sige Gertie Gorzelak.
Men hvad nytter det, når folk er døende?
Faktisk overraskende meget. Næstformand Freddy Christensen har i hvert fald flere eksempler på, at det ligefrem kan have en livsforlængende effekt at komme på hospice, som ellers er et sted, man først kommer, når en sygdom er så fremskreden, at der ikke er mere, lægerne på sygehuset kan stille op.
Men det hænder, at en beboer lever op, og ligefrem så meget at beboeren sendes tilbage til eget hjem. For hospice er forbeholdt dem, der har meget kort tid tilbage.
– Vi vil gerne være med til at italesætte det store tabu, der er omkring emnet. Måske det er i ren og skær fornægtelse, at vi ikke oftere taler om det, men en dag er det måske for sent. Så derfor er det vigtigt, at man er bevidst om muligheden for at kunne tilbringe den sidste tid på hospice, siger Freddy Christensen.
Et af de tiltag foreningen har sat i værk er “Hospice-vandringen”, som i morgen, onsdag den 28. august, finder sted for andet år i træk. Alle kan deltage, og du kan læse mere om det praktiske i eventboksen nedenunder artiklen her.
– Det var virkelig en god oplevelse sidste år. Særligt da vi efter byvandringen var samlet i hospicehaven til fællessang. Det var smukt og livsbekræftende, husker Gertie Gorzelak.
Fakta om hospice: Der er 12 pladser på Hospice Sydvestjylland, hvor borgere fra hele landsdelen kan komme i betragtning ved at blive henvist enten via egen læge eller sygehus. Belægningen er på hele 95 procent. Læs mere om støtteforeningen på deres hjemmeside.