Ny single – og fem langsomme med Ninna Andreasen

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

Du debuterede med din egen dansksprogede musik som ret ung i omkring 2005, hvis jeg husker rigtigt, så du har efterhånden været aktiv i mange år. Hvem er sangskriveren Ninna Andreasen i dag i forhold til dengang? Og hvorfor på dansk og aldrig engelsk?

– Teknisk set debuterede jeg ikke dengang. Jeg havde rigtig nok lavet en plade i 2004-2005-stykker, men den udkom aldrig. Det er jeg glad for i dag. For det første havde jeg ikke skrevet teksterne selv. For det andet synes jeg, at de ekstra år modnede mig sangskrivningsmæssigt. 

Der er virkelig næsten ingen mennesker i verden, der skal udgive en plade som 18-årig. Hvad i alverden skulle man kunne sige, som rager nogen som helst?

Jeg skrev faktisk i lange perioder på engelsk i min helt spæde ungdom.

Men der skete et markant skift for mig som sangskriver i to ryk i begyndelsen af mine 20’ere. For det første begyndte jeg at læse journalistik. Det betød, at jeg fik et andet blik på, hvad tekster kan, og hvordan man kan angribe emner og sproget på anderledes måder. Helt ned til nemme hacks som at kaste mere glans over udsagnsord og holde igen med de ofte ret benspændende superlativer.

Det andet markante skifte skete, da jeg flyttede hjem til Esbjerg. Jeg begyndte at spille for hatten rundt på forskellige beværtninger. En dag sad jeg og tævede i en guitar på Vinbaren (sandsynligvis ren leflen for publikum og deres byttepenge), da en mand i baren begyndte at råbe “Så spil da for helvede dine egne sange“. Manden viste sig at være Eigil Bak, som dengang var sangskriver og forsanger i Esbjerg-kult-bandet Vestkraft. Vi blev venner (det er vi stadig!), og han blev ved med at sige “Hvorfor skriver du ikke på dansk nu, hvor du er journalist og alt muligt?”.

℗ 2024 Ninna Andreasen. Producer: Rasmus Madsen.

Den vestjyske stædighed fornægter sig ikke, så jeg gik naturligvis i gang med at skrive en sang på dansk blot for at bevise overfor Eigil, at det kunne da ingenlunde lade sig gøre. Men så blev jeg bidt af skidtet.

Det, som dansk kunne, og det, der blev grundlaget for det, jeg roder med i dag, var at gå dybt i stedet for at gå bredt. Der er kulturelle og sproglige koder. Nogle har stavnsbånd, andre er mere universelt danske. Uanset hvor godt engelsk, man kan, så kan man meget, meget sjældent have det samme intuitive greb om et andetsprog som ens eget.

Og så opdagede jeg, at man guddødme kunne skrive sange, som reelt handlede om noget. Om folk, der hoppede ud fra Kridthuset (jeg har sidenhen opdaget ved koncerter, at de fleste større danske provinsbyer har eller har haft sådan et sted, hvor selvmordere tager hen for at springe ud), om at være ensom førstidspensionist og besat af en karakter i sit fjernsyn eller om at gå og spekulere på, hvor folk får alle de penge fra. Om et barns første møde med døden. Og nå ja – selvfølgelig – om Esbjerg-fiskere, der kastede rockernes motorcykler i havnen i 80’erne. Den slags.

Det er for mig langt mere interessant at skrive om, end at forsøge at fabulere mig frem til en bredt appellerende kærligheds-hookline, som er spiselig for mainstream.

At gøre som mig er ikke et råd, jeg vil give til nye sangskrivere, for det er ikke det, man bliver tyk og fed af. Men jeg bliver ret lykkelig til gengæld, når en eller anden ny vinkel eller historie dumper ned i skallen på mig.

Ninna Andreasen. Med støvler på. Foto: Soffi Chanchira Larsen.

Hvorfor udgiver man ny musik i dag, når man er Ninna Andreasen? Og hvor håber man, det tager en hen?

– Med det, jeg går og roder med, gør jeg mig ikke forhåbninger om, at jeg lægger landet ned med væg til væg-airplay på radiostationerne. Jeg har kæmpestore ambitioner for min musik. Bare ikke rigtig på den der “Det skal værre større end størst, og jeg skal være rockstjerne”-måde. 

I modsætning til, hvad folk måske tænker (man har jo immervæk stukket snuden frem af og til, hvilket bevares kan være lidt risky business på de her kanter), så finder jeg tanken om at være en offentlig person direkte frastødende. Og med den form for succes med radiohits and all that jazz, følger der bare offentlighed med.

Så når jeg udgiver ny musik, er det, fordi jeg for det første ikke ægte har noget valg. Jeg dør lidt indeni, når jeg ikke skriver eller spiller, så det er også en form for antidepressiva. Samtidig har jeg et lille, men utrolig dedikeret, publikum, som jeg gerne vil servicere med nogle sange, som ellers ikke ville blive skrevet.

Jeg lever for at se én koncertgæst i øjnene og se, at de forstår mig, og jeg forstår dem. Også selvom de måtte lægge noget helt andet i sangene, end jeg gør. Og det kræver, at man i hvert fald nogle gange har noget nyt på hjerte, hvis det ikke skal blive ligeså kedeligt for dem som for mig selv.

Du har i mange år haft et makkerskab med Rasmus Madsen omkring indspilning og produktion. Hvad er det, der gør samarbejdet med ham så frugtbart?

– Jeg bryder mig ikke om at sige det, for den slags stiger ham hurtigt til hovedet. Men Rasmus er et yderst sjældent og prægtigt dyr på den vestjyske prærie. Han er lige dele ydmyghed, tvivl og tro og gigantisk arrogance. Det elsker jeg. Han er så øretæveindbydende træls, fordi han er god til alt, han rører ved. Uanset om det er musik, bardrift eller at spille squash.

Da vores samarbejde begyndte, var jeg helt på røven over, at han overhovedet gad arbejde sammen med mig. Jeg tror, en del af det var, at han måske bedre forstod, hvad jeg prøvede på, end jeg selv gjorde. Særligt med mit tekstunivers. Vi har på mange måder et værdifællesskab, som går ud over musikken, selvom vi også til tider skændes, som om vi var søskende.

Rasmus har været altafgørende for, hvordan musikken lyder, og hvordan jeg lyder. Også live. Han har haft fingrene i alt fra arrangement til snart sagt alle instrumenter. 

Ninna Andreasen. Foto: Soffi Chanchira Larsen.

Én ting er nemlig at skrive en sang. Det har jeg efterhånden ret godt styr på. Jeg har vel skrevet 500 efterhånden. 

Noget helt andet er at kuratere dem og forstå, hvad de kan og hvor de kunne bevæge sig hen på en plade. Det kræver er helt andet gear og en helt anden form for intellekt, og det har Rasmus. Han kan simpelthen høre, hvordan indspilningen af en sang lyder, før den eksisterer. Det er en sindssyg superkraft at have.

Og så har han generelt bedre smag end mig. Jeg plejer at kalde ham mit værn mod kitch. Men nu kan han vist heller ikke tåle mere ros. Han er jo fra Fanø.

Du har spillet med/opvarmet for nogle af dinosaurerne på den danske folkrock-scene en del gange de senere år. Hvad kan man lære af det og af dem?

– Uha, ja. Jeg har været enormt privilegeret de senere år, hvor jeg har spillet support for to af mine store helte, Johnny Madsen og Allan Olsen. 

Man kan først og fremmest lære noget om at være ved at skide i bukserne over, om publikum hader én, fordi de hellere vil have sig et stykke med Olsen. Men han har heldigvis et utrolig sødt og hjertevarmt publikum.

Derudover kan man lære, at en syv års-Havanna Club serveres bedst med et lille stykke appelsinskal (uden det bitre hvide) og en teske cola til at tage mavesyren.

Hvorfor har du egentlig aldrig forladt skuden Esbjerg ligesom så mange andre musikere?

– Det tror jeg er et tilfælde. Jobs, familie, venner, dovenskab. Jeg elsker Esbjerg. Men jeg kunne ligeså godt bo i en spand på Zanzibar eller i en skotøjsæske i København. Der er hverken noget bedre eller dårligere ved Esbjerg end så mange andre steder. Med undtagelse af, at det er mit folk, der bor her, og jeg for det meste forstår dem, uden at skulle gøre mig så frygteligt umage. 

Lokalpatriotisme balancerer altid på en knivsæg mellem glæde og stolthed og det komplet opblæste og latterlige, så det skal man være forsigtig med. Så når jeg skriver om noget, jeg elsker ved det her lille, flade og vindblæste hjørne af verden, så skal der altid noget syrligt i. Ellers bliver det kvalmt.

Ninna Andreasen. Foto: Soffi Chanchira Larsen.

Læs også:

Storfilmen om Rejseholdet får eksklusiv forpremiere

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Esbjerg Streetfood Festival 2025. Foto: Fjodor Pedersen.
Folketingets Kulturudvalg overnatter på Fanø – håb om medvind til UNESCO-anerkendelse
Nicolai Kopernikus spiller en af hovedrollerne i Rejseholdet-filmen. Foto: Fjodor Pedersen.
Se billederne: Store filmdag i Esbjerg
ee9ce419-92e0-4afa-88b3-3e341be2b39e
Nye statsborgere budt velkommen med vestjyske traditioner
Lars Svendsen vendte i 2021 tilbage til Esbjerg for at åbne Plates. Foto: Fjodor Pedersen.
Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først
De fire på kontoret i Esbjerg. Tre psykologer og en administrativ medarbejder. Privatfoto.
Vold i hjemmet eskalerer i ferien – men hjælpen er tæt på
Charlotte Albrechtsen (i midten) er klar til sit sjette The Tall Ships Races og glæder sig til igen at mødes med erfarne og nye forbindelsesofficerer. Foto: Esbjerg Kommune.
Charlotte går ombord for sjette gang: Frivillig til The Tall Ships Races siden 1993
Gadens Burger. Foto: Line Tausen.
Pattegris, pizza og tacos: Suset er også en gastro-festival
Malte Ebert, Esbjerg Festuge 2025. Foto: Peter Langwithz Smith.
Esbjerg Festuge samlede over 35.000 gæster
Esbjerg City Half. Pressefoto.
Deltagerrekord til Esbjerg City Half 2025
Borgere og besøgende i Ribe kan se frem til en ny, kunstnerisk belysning af Ribe Domkirke. En opgave, som skal løses med respekt for Ribes middelalderlige bykerne. Foto: Esbjerg Kommune.
Ny lyskunst skal få Ribe Domkirke til at gløde i mørket
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist. Foto: Esbjerg City.
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist
Arkitekt Helene Plet og Even Ramsland, direktør for Recovery Bulls. Pressefoto.
“Oasen” i Esbjerg er fuldt finansieret

Det sker i Esbjerg

blue-water-arena
EFB - Lyngby Boldklub
500271978_1026960896247254_1593039379194751387_n
Jazz, vin & mad
489356512_1317521040420426_2246526565429841416_n
Nick Morgan - solo

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!