I dag blev den årlige Statsborgerskabsdag afholdt på Christiansborg, hvor nye statsborgere bydes velkommen og får en indførsel i dansk kultur og historie. I år med masser af indslag fra Fanø.
Christiansborg og et kæmpe telt i Indre Slotsgård dannede i dag ramme om den årlige statsborgerskabsdag.
Her blev de nye statsborgere, som var mødt frem, budt velkommen af folketingets formand Søren Gade, som – ikke underligt – lagde vægt på det danske demokrati og værdier i sin tale.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
– Friheden og retten til selv at bestemme er privilegier, som vi måske tager for givet her i Danmark. Men det er noget, som mennesker i mange andre lande sætter livet på spil for at opnå, sagde han ifølge Berlingske.
Men han betonede også, at der følger lige dele pligter som rettigheder med, hvis man vil være en del af klubben.
– Der er meget godt at sige om Danmark og det samfund, som vi har opbygget. Men vi skal passe på, at samfundet ikke stivner. Hvis vi tager demokratiet for givet, er vi på vej til at miste det, sagde han.
Indslag fra Fanø
Ved statsborgerskabsdagen er der musikalske indslag og fællessang, og her spillede særligt Fanø og Vestjylland en stor rolle i år.
Således var en delegation fra Vadehavsøen mødt frem i den traditionelle Fanødragt og både et spillemandsorkester og folkedansere var med. Fanø-borgmester Frank Jensen (R) førte an og var selv i folkedanserdragt.
Det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S), som tidligere har haft fornøjelsen af at være vært for udstillingen “Fanø Dagbog” på sit kontor, indrømmer at have haft en finger med i spillet.
– Det er nok ikke forkert at sige, at jeg da har prøvet på at inspirere gevaldigt til at man satte fokus på et stykke dansk kulturhistorie fra vores egn her på denne dag. Jeg er selv til Sønderhodag hvert år, og ved hvor vigtig dragten, musikken og fortællingen er for Fanø og noget som går i arv fra generation til generation. Det skal vi holde i hævd, og jeg gør mit til at udbrede fortællingen om dette unikke stykke danske kulturhistorie fra min egen hjemegn, siger Anders Kronborg (S).
Deltagerne – cirka 1.800 – fik også mulighed for at tale med de medlemmer af Folketinget, som var tilstede, og besigtige tingets lokaler.