Foråret er inde i en god periode – og der er masser af liv på Esbjerg Strand, hvor mange bådejere har travlt med at klargøre de mange forskellige fartøjer til sommerens togter. Vi tog på besøg i lystbådehavnen.
Og der er altid plads til en snak, som for det meste indledes med ordene:
– Nå, er din båd så ved at være klar …?
Men også besøgende får mulighed for at få indsigt i de mange tanker og gøremål, som rør sig i en lystbådehavn.
Et hollandsk flag på agterenden af Liljen – bådtypen SAGA 32 – tiltrak sig en del opmærksomhed. Her sad et ægtepar – dansk kvinde og hollandsk mand – og nød solen, før de tirsdag påbegynder en længere sejltur til Holland.
– Vi har haft båd i mange, mange år, lyder det med et smil, men nu skulle vi have en endnu bedre og lidt længere – og faldt over et godt tilbud i Esbjerg, fortæller kvinden, mens manden oplyser om turen hjemad.
– Vi er ikke kendt med sejlads i Nordsøen, men håber at nå til Sylt tirsdag.
Kvinden er lidt mere optimistisk:
– Jeg håber på Helgoland, og kan her måske få mulighed for en overnatning og besøg hos de store fuglekolonier.

Der bliver lige tid til at vende nogle faktuelle data: Saga 32 er en populær motorbåd, der er kendt for sin kvalitet og funktionalitet. Den har et rummeligt agterdæk, badeplatform med badestige og mulighed for bruser.
Cockpittet er typisk udstyret med styreplads, siddegruppe og pantry. Båden har en forkahyt med dobbeltseng og ekstra køjer under cockpittet. Motoren er ofte en Volvo Penta med omkring 200 hk, hvilket giver en god balance mellem kraft og brændstoføkonomi
Roen forstyrres lidt – en bådejer er ved at slibe sit dæk! I det fjerne høres forskellige bådmotorer, som er med til at tømme skrogene for vand. Pludselig forstyrres blikket – en båd sejler forsigtigt mod slusen. Ved nærmere eftersyn er det Kaj Tak, Esbjerg, som skal på tur ud i sejlrenden og dermed videre mod nord – Skallingen og Ho Bugt. Der er tale om en katamaran med to parallelle skrog forbundet med hinanden. Denne konstruktion gør båden bredere og mere stabil, idet den vugger mindre i bølgerne.

– Nå, hvad vil du så vide?
En sejler tager kontakt til fotografen, som jo kender vilkår med både i Ribe Vesterå og ved Kammerslusen.
Hvor sejler man hen, når man har båd hos Esbjerg Søsport?
– Jo, ser du, der er tre fælles ture på en sæson. Den første går til Varde, den næste til Fanø og så kommer vi måske forbi Kammerslusen.
En anden bådejer har valgt at sejle til Varde om kort tid – få båden på land og givet den en tiltrængt overhaling.
– Du kan jo se, at bunden har en del vækst, men heldigvis ikke muslinger. Det skyldes et gammelt råd med chili. Senere skal min båd så fragtes med lastbil til Kolding, idet årets ferie skal være på østkysten og Det sydfynske Øhav.
Det bliver også lige til et kig på nogle af de navne, som bådejerne har døbt sine skibe: Koller, Shanty, ABBEY D Varde, M/S Bayley’s, White Lady, Hanne Haderslev, Maj, Tove, Nautic etc.
Og med påske lige om hjørnet, så vil aktivitetsniveauet på lystbådehavnen garanteret stige adskillige grader.
Katamaranen Kaj Tak på vej ud af havnen. Foto: Johnny Tauman. Liljen forlader Esbjerg tirsdag og drager mod Holland. Foto: Johnny Tauman. Det er ved at være en håndfuld år siden, lystbådehavnen blev flyttet fra Fiskerihavnen til den nye placering. Foto: Johnny Tauman. Der er plads til cirka 200 både i den forholdsvis nye lystbådehavn ved Esbjerg Strand. Foto: Johnny Tauman. Klar agter! Foto: Johnny Tauman.