Baggrund:
EfB Elite A/S (herefter kaldet EfB), som er det juridiske navn på det selskab, der driver den professionelle del af EfB, ejes i dag af Claus Sørensens Fond samt Esbjerg Investments Limited (EIL), som i februar 2021 købte 52 procent af aktierne i EfB, og derfor er majoritetsejere. Det vil sige, at sidstnævnte bestemmer i EfB.
Siden EIL’s indtog i EfB er klubben gået fra en oprykningsplads i 1. division til en nedrykning og herefter en misset genoprykning til 1. division. Den sportslige nedtur begyndte i sommeren 2021, da tyskeren Paul Hyballa blev ansat som cheftræner.
Historien kort:
Fronterne er trukket skarpt op i kampen om magten i EfB. En gruppe lokale aktionærer, som kalder sig Styregruppen for EfB har udfordret majoritetsejeren ved hjælp af et særligt juridisk værktøj, der kaldes rekonstruktion.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
De lokale aktionærer er stærkt utilfredse med EIL’s gøren og laden og måden at drive EfB på. Derfor tog de allerede i sommeren 2023 initiativ til at nedsætte en “styregruppe”, som skulle arbejde for at få EfB tilbage på lokale hænder. I februar i år kulminerede aktionen foreløbigt, da en lokal kreditor sendte EfB Elite A/S i rekonstruktion med Skifterettens velsignelse.
Den lokale kreditor viste sig at være EfB Ejendom A/S, som har et vist personsammenfald med EfB Elite, idet Jens Hammer Sørensen er direktør for begge selskaber. Ydermere er Henry Heiberg, talsmand for “Styregruppen”, også formand for bestyrelsen i EfB Ejendom A/S.
Grupperingerne og persongalleriet:
- Chien Lee
- Partners Path Capital
- Pacific Media Group (Paul Conway)
- Krished Sud
Ofte kaldet "de amerikanske ejere", men har hovedsæde i Hong Kong i Kina. EIL ejer 52 % af aktierne i EfB.
- Henry Heiberg, Bestyrelsesformand, Hoffmann Esbjerg Holding
- Peter Kirk Larsen, Advokat og partner, Kirk Larsen & Ascanius
- Søren Nørgaard Thomsen, Direktør, Blue Water Shipping A/S
- Jesper Toft Mathiasen, Koncerdirektør, Claus Sørensen Gruppen
- Thomas Helt, Iværksætter og investor
Styregruppen er den gruppe af lokale, som gerne vil overtage magten i EfB, og pt. har indsamlet næsten 50 mio. kr. til formålet.
- Direktør Jens Hammer Sørensen
- Formand Henry Heiberg
Det er EfB Ejendom A/S, der er den kreditor, der har begæret EfB Elite A/S i rekonstruktion, da EfB Elite A/S har et lån hos EfB Ejendom på ca. fire millioner.
Bestyrelsen:
- Søren Copsø (fmd. EfB's moderklub)
- Palle Guldager Kristensen, formand
- Chien Lee
- Paul Conway
Direktion:
- Jens Hammer Sørensen, direktør
Styregruppe sætter navn på mulige bestyrelsesmedlemmer
De lokale kræfter, der kæmper for at overtage EfB, er allerede ved at sætte holdet til bestyrelsen, såfremt overtagelsen bliver en kendsgerning. Udover styregruppens formand Henry Heiberg er der tale om Flemming Enevoldsen, formand for Business Esbjerg (foto), Søren Andersen, der er særlig rådgiver for erhvervsminister Morten Bødskov (S) og fhv. formand for EfB's fanklub Blue Knights samt Kenneth Hagelskjær, der ejer flere virksomheder i energisektoren. Herudover vil styregruppen finde et bestyrelsesmedlem med fodboldfaglig indsigt.
Kilde: Pressemeddelelse fra "Styregruppen for redningen af EfB"
Plan for rekonstruktion skal vedtages 3. maj.
Interesserede har nu nogle uger til at indsende deres bud til de to rekonstruktører med bud på, hvordan EfB bedst drives videre. Herefter tager skifteretten den 3. maj stilling til, hvem der er kommet med den mest holdbare plan, og dermed får lov til at drive EfB Elite A/S videre.
Paul Conway og EIL kan dog kære afgørelsen fra byretten til landsretten, og dermed endnu engang trække sagen i langdrag, så det planlagte møde 3. maj også bliver aflyst. Men det må tiden vise.
Kilde: JydskeVestkysten
Hvad er en rekonstruktion
En rekonstruktion skal i samarbejde med kreditorerne og skifteretten rette op på økonomien i et kriseramt selskab, så selskabet igen kan blive sundt. Hvis en rekonstruktion mislykkes, kan selskabet tages under konkursbehandling.
Kilde: Danmarks Domstole
EfB tilbage i rekonstruktion
Mandag eftermiddag, lidt efter klokken 17, besluttede skifteretten i Esbjerg at sende fodboldklubben tilbage i rekonstruktion. De amerikanske ejere formåede således ikke at præsentere en overbevisende plan, der demonstrerede både tilstrækkelige midler og en bæredygtig fremtidsvision for klubben.
Conway ønsker at få sin egen advokat Louise Krarup Simonsen sat ind som med-rekonstuktør, men dette afvises, da parterne ikke kan blive enige herom. Retten indsætter dog en ekstra, uvildig rekonstruktør; Her faldt valget på advokat Jan Bruun Jørgensen.
Conway fortæller om ny plan dagen inden retsmøde
Dagen før mødet i skifteretten afviste de amerikanske ejere styregruppens plan og understregede, at de var åbne for at sælge klubben til en "fair pris". Paul Conway afslørede ejernes plan, som indebærer en tilføjelse af minimum otte millioner kroner og konvertering af et lån på fire millioner kroner. Derudover er der en investor med tilknytning til Esbjerg, som er villig til at investere 14 millioner kroner i klubben. Dog nævnte amerikanerne ikke navnet på denne investor. Det kommer dog senere frem, at der kan være tale om tidligere EfB-spiller Martin Braithwaites onkel, som er ejendomsmatador i USA.
Kilder: Bold.dk og JydskeVestkysten
Lokale tilbyder overtagelse
Styregruppen foreslår en rekonstruktion af Esbjerg fB, hvor kreditorerne ikke lider tab, men hvor den samlede aktiekapital på 56,6 millioner kroner nedskrives til 0. De anser alle aktier i klubben for at være uden værdi. Til at oprette en ny kapital har de 12 millioner kroner til rådighed. Over de næste tre år planlægger de at tilføre yderligere 38 millioner kroner til klubben, primært gennem støttesponsorater fra virksomheder og privatpersoner. Den samlede plan beløber sig således til 50 millioner kroner.
Kilde: EfBSupport.dk
Conway får medhold i landsretten
Paul Conway og de andre ledere i Esbjerg Investment Limited besluttede at appellere skifterettens beslutning vedrørende rekonstruktionen af fodboldklubben den 11. marts. De var utilfredse med afgørelsen og mente, at rekonstruktionen ikke blev gennemført på korrekt vis, da hverken Paul Conway eller hans advokat deltog i mødet. Derfor blev sagen henvist til landsretten, som bestemte, at der skulle afholdes et nyt møde den 8. april, hvor Paul Conway skulle være til stede. Ved dette møde skulle ejerne præsentere en plan for fodboldklubbens økonomiske fremtid.
Kilde: Bold.dk
Conway og EIL er uforstående
- Det er vanvid, og det er det af mange årsager. For det første er der ikke noget lån, der er forfaldent. Alt er betalt, hævder Conway over for fodboldmediet Bold.dk.
- Der er kun lånet på otte millioner kroner, som EfB skal betale tilbage til os og dem (ti aktionærer i EfB Ejendom A/S, red.), men forfaldsdatoen på det er først den 1. juni.
Ifølge ham var han ikke blevet informeret om, at en kreditor havde hevet klubben i skifteretten, og at der ville være en høring fredag. Af samme årsag kunne han ikke afværge det.
Sammenholdt med at der ifølge Conway ikke er forfalden gæld, forstår han ikke, hvordan klubben kan være sendt i rekonstruktion.
Conway påstår, at det er Henry Heiberg, formanden for den styregruppe, som vil have PMG ud af Esbjerg, der har sendt klubben i rekonstruktion. En manøvre, som kan koste klubben en pointstraf ifølge DBU's love.
Kilde: Bold.dk og tvsyd.dk
Hvordan er forløbet?
Når en virksomhed går i rekonstruktion er det i princippet frit at byde ind med tilbud om at drive virksomheden videre.
Rekonstruktøren, som er udpeget af skifteretten - i dette tilfælde Søren Volder - skal i sidste ende tage stilling til, hvem der har fremlagt det bedste bud. Konkret betyder det, at "Styregruppen" kan tvinge EIL ud af EfB gennem denne manøvre.
Det vedtages, at en beslutning skal tages i retten den 9. april. Senere aflyses dette dog, da EIL får medhold i, at der er foretaget en procedurefejl i og med Paul Conway ikke har været indkaldt til det første retsmøde den 23. februar.
EfB sendes i rekonstruktion
Den 23. februar blev EfB sendt i rekonstruktion efter en anmodning fra en kreditor.
Kort tid efter blev det afsløret, at det var EfB Ejendom, der havde anmodet om, at klubben skulle i rekonstruktion. EfB Ejendom har Henry Heiberg, formanden for styregruppen, som formand, og Jens Hammer Sørensen som direktør. Sidstnævnte er også direktør i Esbjerg fB.
Advokat Søren Volder blev af Skifteretten i Esbjerg indkaldt som rekonstruktør og overtog dermed midlertidigt ledelsen af selskabet EfB Elite A/S, idet klubbens ledelse og bestyrelse blev afsat, indtil fremtiden for virksomheden (klubben) var afklaret.