International Pizzadag fejres hvert år den 9. februar og er en dag dedikeret til en af verdens mest elskede retter – pizzaen! Bliv klogere på den her i artiklen og se vores guide.
Man siger, den største opfindelse i verdenshistorien er hjulet. Det er meget muligt. Men det, der så klart må være den næststørste, ligger visuelt meget tæt op ad, er også rund og fås i millioner af afskygninger. Pizzaen. Den universelle spise. Livretten over dem alle.
I dag er det international pizzadag og med det udbud, der findes i Esbjerg, er der rig mulighed for også at fejre dagen her.
Selvom oprindelsen af selve pizzadagen er uklar, er det en dag, hvor pizzaelskere over hele verden fejrer og nyder forskellige varianter af pizza. Pizza stammer oprindeligt fra Napoli, Italien, mener man, hvor den klassiske Margherita-pizza blev skabt i 1889 til ære for dronning Margherita af Savoyen.
Den mest populære pizza i verden er netop Margherita. Den simple pizza består blot af tomatsauce, ost og friske basilikumblade – og hvor er det ellers, man sætter de tre farver – rød, hvid og grøn – sammen? Nåeh ja, det italienske flag!

Herhjemme, hvor vi først for alvor blev introduceret til pizzaen for få årtier siden, har vi lidt andre præferencer. I Syddanmark er Hawaii-pizzaen med ananas (!) særligt populær i forhold til resten af landet, viser tal fra Coop Analyse fra 2021.
De viser også, at hele 9,1 procent af os spiser pizza i løbet af en given dag – altså næsten hver tiende. I Esbjerg er der cirka 35 pizzarier, hvilket svarer til cirka ét pr. 2.000 indbyggere.
Bliv klogere – hvad er forskellen på syd- og norditaliensk pizza?
Den pizzatype, som blev mest udbredt herhjemme og som i 1990’erne kunne købes på ethvert gadehjørne – og som nok er det, vi danskere typisk forbinder med en pizza – er tættest på den norditalienske.
I de senere år er der dog kommet flere til, som har ladet sig inspirere fra det napolitanske pizzakøkken, her i Esbjerg fx det nu lukkede 400 grader, Fråseri i Kongensgade og Piola Pizza, der i dag ligger to steder i Esbjerg.
Der er en markant forskel mellem norditaliensk og syditaliensk pizza, både i dejen, bageteknikken og de traditionelle toppings. Fælles er dog, at bearnaisesauce, salatdressing og ananas ikke har noget som helst at gøre på en pizza – ligesom spaghetti ikke har det i en indbagt, hvor populært det end måtte være blevet heroppe i Nordeuropa. Deep-pan, ostekant og den slags er i øvrigt amerikanske opfindelser.
Syditaliensk pizza (Napolitansk pizza)
- Dej & bund: Let, luftig og elastisk med en hævet, blød skorpe (“cornicione”). Dejen laves ofte med få ingredienser (mel, vand, salt og gær) og hæver i mange timer.
- Bagning: Bages i en ekstremt varm stenovn (450-500°C) i ca. 60-90 sekunder, hvilket giver den karakteristiske let brændte skorpe.
- Konsistens: Blødere og mere fugtig i midten, skal næsten foldes eller spises med bestik.
- Toppings: Enkelte, friske ingredienser som San Marzano-tomater, bøffelmozzarella, frisk basilikum og olivenolie.
Norditaliensk pizza (Romersk pizza og andre varianter)
- Dej & bund: Tyndere og sprødere bund med mindre hævning. Romersk pizza har en mere knasende tekstur, da den ofte indeholder lidt olie i dejen.
- Bagning: Ofte bagt ved lavere temperatur (250-300°C) i længere tid, hvilket gør bunden mere sprød.
- Konsistens: Knasende og mere fast, lettere at spise med hænderne.
- Toppings: Mere varierede end den napolitanske – kan inkludere alt fra grøntsager og skinker til forskellige oste og kødprodukter.
Andre norditalienske varianter:
- Pizza al taglio: Rektangulær pizza, ofte solgt i stykker (“taglio”) og bagt i en bradepande.
- Pizza alla pala: Langstrakt og bagt på en træspade, typisk med sprød kant.
- Calzone: Indbagt pizza med skinke, ost og tomat! Ikke spaghetti!
- Stromboli: Sammenrullet som en roulade og skåret i skiver (pizzasnegle).
Så hvis du vil have en blød, luftig pizza, skal du gå efter den syditalienske stil, mens den norditalienske er bedre, hvis du foretrækker en sprødere og fastere version.
Husker nogen i øvrigt den lille pizzamand i Kirkegade tæt ved Skolegade i 1990’erne? Han kunne lave pizza al taglio som ingen andre siden har serveret den her i Esbjerg. Der var kø i de fyrre minutter, som middagspausen på Danmarksgades Skole varede!
Men hvor får man Esbjergs bedste pizza i dag? Læs vores korte guide HER.
Del eller print:
- Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
- Click to share on X (Opens in new window) X
- Click to share on Threads (Opens in new window) Threads
- Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
- Click to print (Opens in new window) Print