I dag er det pizzaens dag – også i Esbjerg

International Pizzadag fejres hvert år den 9. februar og er en dag dedikeret til en af verdens mest elskede retter – pizzaen! Bliv klogere på den her i artiklen og se vores guide.

Man siger, den største opfindelse i verdenshistorien er hjulet. Det er meget muligt. Men det, der så klart må være den næststørste, ligger visuelt meget tæt op ad, er også rund og fås i millioner af afskygninger. Pizzaen. Den universelle spise. Livretten over dem alle.

I dag er det international pizzadag og med det udbud, der findes i Esbjerg, er der rig mulighed for også at fejre dagen her.

Selvom oprindelsen af selve pizzadagen er uklar, er det en dag, hvor pizzaelskere over hele verden fejrer og nyder forskellige varianter af pizza. Pizza stammer oprindeligt fra Napoli, Italien, mener man, hvor den klassiske Margherita-pizza blev skabt i 1889 til ære for dronning Margherita af Savoyen.

Den mest populære pizza i verden er netop Margherita. Den simple pizza består blot af tomatsauce, ost og friske basilikumblade – og hvor er det ellers, man sætter de tre farver – rød, hvid og grøn – sammen? Nåeh ja, det italienske flag!

Friske basilikumblade, bøffelmozzarella og tomater. Foto: Freepik.com.
Friske basilikumblade, bøffelmozzarella og tomater. Foto: Freepik.com.

 

Herhjemme, hvor vi først for alvor blev introduceret til pizzaen for få årtier siden, har vi lidt andre præferencer. I Syddanmark er Hawaii-pizzaen med ananas (!) særligt populær i forhold til resten af landet, viser tal fra Coop Analyse fra 2021.

De viser også, at hele 9,1 procent af os spiser pizza i løbet af en given dag – altså næsten hver tiende. I Esbjerg er der cirka 35 pizzarier, hvilket svarer til cirka ét pr. 2.000 indbyggere.

Bliv klogere – hvad er forskellen på syd- og norditaliensk pizza?
Den pizzatype, som blev mest udbredt herhjemme og som i 1990’erne kunne købes på ethvert gadehjørne – og som nok er det, vi danskere typisk forbinder med en pizza – er tættest på den norditalienske.

I de senere år er der dog kommet flere til, som har ladet sig inspirere fra det napolitanske pizzakøkken, her i Esbjerg fx det nu lukkede 400 grader, Fråseri i Kongensgade og Piola Pizza, der i dag ligger to steder i Esbjerg.

Der er en markant forskel mellem norditaliensk og syditaliensk pizza, både i dejen, bageteknikken og de traditionelle toppings. Fælles er dog, at bearnaisesauce, salatdressing og ananas ikke har noget som helst at gøre på en pizza – ligesom spaghetti ikke har det i en indbagt, hvor populært det end måtte være blevet heroppe i Nordeuropa. Deep-pan, ostekant og den slags er i øvrigt amerikanske opfindelser.

Syditaliensk pizza (Napolitansk pizza)

  • Dej & bund: Let, luftig og elastisk med en hævet, blød skorpe (“cornicione”). Dejen laves ofte med få ingredienser (mel, vand, salt og gær) og hæver i mange timer.
  • Bagning: Bages i en ekstremt varm stenovn (450-500°C) i ca. 60-90 sekunder, hvilket giver den karakteristiske let brændte skorpe.
  • Konsistens: Blødere og mere fugtig i midten, skal næsten foldes eller spises med bestik.
  • Toppings: Enkelte, friske ingredienser som San Marzano-tomater, bøffelmozzarella, frisk basilikum og olivenolie.

Norditaliensk pizza (Romersk pizza og andre varianter)

  • Dej & bund: Tyndere og sprødere bund med mindre hævning. Romersk pizza har en mere knasende tekstur, da den ofte indeholder lidt olie i dejen.
  • Bagning: Ofte bagt ved lavere temperatur (250-300°C) i længere tid, hvilket gør bunden mere sprød.
  • Konsistens: Knasende og mere fast, lettere at spise med hænderne.
  • Toppings: Mere varierede end den napolitanske – kan inkludere alt fra grøntsager og skinker til forskellige oste og kødprodukter.

Andre norditalienske varianter:

  • Pizza al taglio: Rektangulær pizza, ofte solgt i stykker (“taglio”) og bagt i en bradepande.
  • Pizza alla pala: Langstrakt og bagt på en træspade, typisk med sprød kant.
  • Calzone: Indbagt pizza med skinke, ost og tomat! Ikke spaghetti!
  • Stromboli: Sammenrullet som en roulade og skåret i skiver (pizzasnegle).

Så hvis du vil have en blød, luftig pizza, skal du gå efter den syditalienske stil, mens den norditalienske er bedre, hvis du foretrækker en sprødere og fastere version.

Husker nogen i øvrigt den lille pizzamand i Kirkegade tæt ved Skolegade i 1990’erne? Han kunne lave pizza al taglio som ingen andre siden har serveret den her i Esbjerg. Der var kø i de fyrre minutter, som middagspausen på Danmarksgades Skole varede!

Men hvor får man Esbjergs bedste pizza i dag? Læs vores korte guide HER.

Læs også:

Ny fantastisk kogebog

Ansvarshavende redaktør, EsbjergLiv.dk

Dagens top-3

Estrid Dyekjær debuterede i 2019 med romanen ‘To liv’ og har siden udgivet flere bøger, mest kendt er måske ‘Kvotekvinde-trilogien’. PR-foto.
- For helvede, kælling. Fatter du ikke, hvor dumt det er, det, du har gjort?
Små og store er velkomne til Nationalpark-/Marbækdagen den 25. maj i området omkring Myrthuegård. Foto: Esbjerg Fotoklub.
Ta’ bare bedstefar og børnene med: Nu er der snart Marbækdag igen
Mette Tranborg, Team Esbjerg. Foto: Johnny Tauman.
Team Esbjerg tabte - semifinalemodstander fundet
Markus Åkerblom er ny cheftræner i Esbjerg Energy. PR-foto.
Markus Åkerblom er ny cheftræner i Esbjerg Energy
Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
GreenWave Festival. Pressefoto: Foreningen Mad & Kultur.
Programmet er klar for ny madfestival omkring Torvet
mammas_pizza
Fejrer 10 år med 10 procent på regningen
Fra altanen på Plates har man en ret unik udsigt. PR-foto.
Guide: Her spiser du med hav- eller havneudsigt
Fra venstre ses: Kristian Kamp, Allan L. Agerholm, Emma Kamp, Julie Dinesen, Emma Vermehren, Bjørk Birgertoft, Rasmus Lundager og Jacob Haag. Pressefoto: EfB.
Kvindefodbolden i Esbjerg får markant løft
Basil, Sybil og Manuel - he is from Barcelona ... PR-foto.
Kultklassiker på menuen
Luna Michelle Anguita-Mathiesen er en del af en voksende gruppe af studerende fra Esbjerg, der viser, hvordan lokale uddannelser og global erfaring kan gå hånd i hånd.
Fra Esbjerg til Hollywood: Luna skal repræsentere EASV ved DM i praktik
Her et billede fra Storm Group i Aarhus. Firmaet har nu kontorer i 11 danske byer. PR-foto.
Danmarks førende etablerer sig i Esbjerg

Det sker i Esbjerg

Ënge hænger ikke på træerne_foto_pressemeddelelse
Enge hænger ikke på træerne af Anne C. 
8_6737074bb0818-medium
Wacken Metal Battle
8_67505eb44cffd-medium
David Ramirez og Noah Gundersen

Anbefalet

_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
Steen Holten Lytzhøft har mange planer for sit nye værtshus. Foto: Fjodor Pedersen.
Når en sømand overtager et værtshus
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerstof
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!