På hjørnet af Islandsgade og Kronprinsensgade kan forbipasserende nu gøre pitstop og få sig et stykke med kunst. Henrik Constantins maleri er bestilt af husets ejere, der lørdag indbød til fernisering.
Ralph Quitzau og Eva Merz bor på hver sin etage i ejendommen Islandsgade 17/17A, hvor der i tidernes morgen lå en købmandsforretning – ligesom der i øvrigt gjorde på mange andre hjørner i Vesterbyen indtil for nogle årtier siden.
Husets to beboere har længe snakket om, at man kunne opsætte et kunstvæk i den murstensafblændede vinduesramme på siden af huset.
Kan du li' artiklen? Abonnér på vores nyhedsbrev!
Og da Ralph Quitzau havde set det store – og meget omtalte – gavlmaleri på Kaktus Pub i Hjerting, tog han tyren ved hornene og kontaktede manden bag; Henrik Constantin.
Heldigvis var kunstneren med på idéen, og lørdag eftermiddag blev værket så præsenteret ved en hyggelig fernisering, hvor venner, bekendte og i øvrigt alle forbipasserende var velkomne.
Det udviklede sig til en spontan gadefest, hvor flere naboer også kiggede forbi og hilste på i løbet af dagen.
Selve værket, der måler cirka 1,60 x 1,80 meter og er malet på to sammensatte træplader, der efterfølgende er skruet ind i muren, er inspireret af en af Eva Merz’ bøger, kunne kunstneren fortælle.
I 2006, imens Merz boede i Skotland, var hun med til at udgive ”Get a Fucking Job – The truth about begging”, som var en interviewbog med 12 hjemløse i Aberdeen. Bogen var en reaktion på bystyrets idé om at forbyde tiggeri ved lov, og prøvede at forklare, at ingen af de udsattes situation var selvvalgt – for nu at sige det kort.
Bogens tema fik Henrik Constantin til at tænke på noget lignende, som han selv har oplevet på nærmeste hold, hvor han under rejser i Sydeuropa og navnlig Spanien har set, hvordan antallet af særligt én type hjemløse er eksploderet år for år.
– Det er et emne, som man aldrig hører om i nyhederne, men antallet af fortabte, traumatiserede krigsveteraner fra både Rusland, USA og andre lande, der kommer til Sydeuropa og lader deres visum løbe ud for at leve illegalt på gaden af den simple årsag, at det trods alt er bedre at være hjemløs i Europa end der, hvor de kommer fra, er gået helt amok, fortæller Henrik Constantin om sine oplevelser, som virkeligt har været en øjenåbner for ham.
På sine rejser har Constantin ikke blot hentet inspiration fra den barske virkelighed, men også udsmykket lofter og vægge og produceret malerier i massevis.
Læs også: Gadekunst blev ferniseret
– Jeg føler mig generelt langt mere anerkendt og værdsat i udlandet, end jeg gør herhjemme i Esbjerg, siger han, med slet skjult hentydning til vægmaleriet på Kaktus, der skal males over, da det ikke flugter med bygningsregulativ og gamle lokalplaner.
Hvad maleriet ellers rummer, kan du selv som forbipasserende udforske på hjørnet af Islandsgade og Kronprinsensgade. Ralph og Eva har også sat en bænk op, så man kan få sig et hvil, hvis man trænger til det.
– Og så håber jeg da personligt, at det kan inspirere andre husejere til at gøre det samme, så det bliver mere spændende at gå rundt i de små gader. Det er jo oppe i tiden med street-art og gadekunst, og lad os endeligt få noget mere af den slags, siger Eva Merz.