Læs uddrag fra Sønderho-forfatter Jeppe Brixvolds nye bog “Shipping”

OBS! Denne artikel er mere end 15 dage gammel. Indholdet kan derfor være uaktuelt.

Forfatteren Jeppe Brixvold fra Sønderho på Fanø har denne november udgivet den lille bog “Shipping” om hans første tur som ubefaren skibsassistent med containerskib på Stillehavet. Bogen har både tekst og fotos og er udkommet på Det københavnske forlag Cris & Guldmann. Vi bringer her et uddrag.

Kære alle, vi har netop passeret midnat på Mærsk Elba, og jeg er tilbage på kammeret fra brovagt, som jeg har hver aften 20-24.

Der er en særlig stemning på broen, i styrehuset eller på broens vinger højt oppe, i aften lunt, men alligevel med nogen vind ude fra det mørke hav, hvor horisonten en skyet nat som i nat kun netop anes.

Styrehusets kontorområde med computere og kortbord, med sofahjørne, toilet og tekøkken er skærmet af fra selve kontrol- og udkigsrummet med et stort blødt forhæng, og i kontrolrummet er der slet ingen lampelys (så man bedre kan se ud), kun den 10 meter lange konsol med sorte radarskærme og talrige instrumenter. En aften så vi på de fire timer to ting, én gang en stor hvid fugl, måske endda en albatros, for vi er langt ude, hvad skulle det ellers have været, stor i hvert fald, som kredsede omkring formastens lygte i skibets stævn, så man et sekund kunne tro, at det var en båd foran os (men selvfølgelig ville vi have opdaget den for længst); senere så vi på radaren et skib ude til styrbord, det var et russisk fragtskib, kunne instrumenterne fortælle, men vi så det aldrig fysisk, det lå over 4 sømil til styrbord, og selv dets lys var skjult.

Men det gør intet, at der sker så lidt, der er denne stemning af afslappet, lydhør koncentration, der kan gå 15 eller 20 minutter imellem, at nogen siger noget.

Jeg har vagt med andenstyrmanden Anghel, som er rumæner og ret ung, måske 25, han er god til at lære fra sig. Her til aften tog vi fx pejling af månen, da den stod op, og kunne så ud fra pejlingen og gps’ens tal for den såkaldt magnetiske variation her på stedet (den har at gøre med den magnetiske Nordpols bevægelighed) regne et andet tal ud, deviationen, dvs. hvor meget skibet selv med sin elektricitet og sit metal påvirker kompassets viste kurs, knap 1,5 grad, hvilket betyder en del, når vi sejler i timevis på samme kurs.

Resultaterne for den slags pejlinger, som også kan tages af andre himmellegemer end månen, føres så ind i en logbog, så får man en mere præcis viden om de fire kompassers fejlmargener.

Vi har nu sejlet i godt 10 døgn uden at se land, lige siden Japan, østpå over Stillehavet. Det presser på mange måder systemerne; én dag, d. 29. september, har vi haft to dage i træk, fordi vi passerede datolinjen, andre dage skal vi stille urene tre timer frem. Hvor vi startede med at være 10 timer foran Danmark, fordi vi var så langt østpå, er vi nu i det yderste Vesten og altså mange timer efter. Alle har fået faste skemaer og arbejdsopgaver, mens vi krydser over.

Mit skema er et mønster på regelmæssig livsførelse, jeg spiser morgenmad 7.30, har dæksvagt 8-15, det er ganske hårdt og udmattende arbejde i sol og vind, en frokostpause med varm mad er skudt ind 12-13, ofte risretter, et godt udvalg af grøntsager, avokadosalat, rejer, en tunbøf eller steak, efter kl. 15 et par timers lur, derefter læser jeg eller går en tur ned til fordækket eller spiller FIFA i opholdsstuen, derefter kl. 20 brovagten.

Østpå, siger jeg, men vi har sejlet østnordøst, derefter stik øst og er nu begyndt at “dykke” mod sydøst. Et todimensionelt kort ville vise det som en kurve opad og hen under Kamtjatka, De aleutiske øer, Alaska – men selv om dé har været nærmeste land, har vi aldrig været tættere på end 1.000 km, lange bukser og en varm trøje har været nok, og lige nu kan vi tage shorts på igen, vi ligger på 40.5 breddegrad (på højde med fx Barcelona).

I realiteten, på den tredimensionelle jord, har vi fulgt den korteste linje fra punkt til punkt, så vi efter planen kan lande i Manzanillo i Mexico d. 9. oktober.

Alle gode hilsner.

Shipping. Bog af Jeppe Brixvold.ac
Shipping. Bog af Jeppe Brixvold.

PS: For ikke så længe siden bragte vi en klumme af forfatter Henrik List, som også omhandlede den maritime verden. Eller den uforløste drøm om at være en del af den. Den kan du læse HER.

Læs også:

Storfilmen om Rejseholdet får eksklusiv forpremiere

Født 1968 i Ammelhede, Virring. Uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole 1992. Historie på Trinity College, Dublin, 1996-97. Modtager af Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat 1993. Modtager af Adam Oehlenschlægers Mindelegat 2000. For romanen Forbrydelse og fremgang (2007) modtager af Jytte Borberg-prisen 2008. Otto Gelsted-prisen fra Det Danske Akademi 2018. Bor i Sønderho på Fanø. Gift med Henriette Løvdal og far til Aviaja, Sigrun, Embla og Jens-Richard Brixvold. BIBLIOGRAFI Ja, Daniel, roman, Borgens Forlag, 1990. Romantik, roman, Borgens Forlag, 1990. Hotellet, roman, Borgens Forlag, 1993. Hvirvler, noveller, Borgens Forlag, 1998. Hæfte, rejseskildring, Lindhardt & Ringhof, 2000. Forbrydelse og fremgang, roman, Gyldendal, 2007. I de levendes verden, roman, Gyldendal, 2023 (lydbog, Gyldendal, 2023).

Dagens top-3

Lars Svendsen vendte i 2021 tilbage til Esbjerg for at åbne Plates. Foto: Fjodor Pedersen.
Når Lars selv går på restaurant, kigger han altid på vinkortet først
Esbjerg City Half. Pressefoto.
Deltagerrekord til Esbjerg City Half 2025
_DSC1096
Bar lukker efter kun otte måneder
De fire på kontoret i Esbjerg. Tre psykologer og en administrativ medarbejder. Privatfoto.
Vold i hjemmet eskalerer i ferien – men hjælpen er tæt på
Charlotte Albrechtsen (i midten) er klar til sit sjette The Tall Ships Races og glæder sig til igen at mødes med erfarne og nye forbindelsesofficerer. Foto: Esbjerg Kommune.
Charlotte går ombord for sjette gang: Frivillig til The Tall Ships Races siden 1993
Gadens Burger. Foto: Line Tausen.
Pattegris, pizza og tacos: Suset er også en gastro-festival
Malte Ebert, Esbjerg Festuge 2025. Foto: Peter Langwithz Smith.
Esbjerg Festuge samlede over 35.000 gæster
Seniorfestival 2025. Foto: Peter Langwithz Smith.
Esbjergs ældre viste vejen: Seniorfestival åbnede med kø ved døren og kamp mod fordomme
Borgere og besøgende i Ribe kan se frem til en ny, kunstnerisk belysning af Ribe Domkirke. En opgave, som skal løses med respekt for Ribes middelalderlige bykerne. Foto: Esbjerg Kommune.
Ny lyskunst skal få Ribe Domkirke til at gløde i mørket
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist. Foto: Esbjerg City.
Populær vippebænk ødelagt i Kongensgade: - Det er virkelig ærgerligt og trist
Arkitekt Helene Plet og Even Ramsland, direktør for Recovery Bulls. Pressefoto.
“Oasen” i Esbjerg er fuldt finansieret
ATK på Tjæreborgvej har længe været ude af drift. Foto: Johnny Tauman.
Stærekasse blev smadret - nu er den snart i drift igen

Det sker i Esbjerg

blue-water-arena
EFB - Lyngby Boldklub
Krea-i-sommerferien
Kreaværksted i sommerferien
Ënge hænger ikke på træerne_foto_pressemeddelelse
Enge hænger ikke på træerne af Anne C. 

Anbefalet

Den gamle rugbrødsfabrik i Morsøgade er et af de spots, som Henrik List fremhæver. Foto: Fjodor Pedersen.
Mit Esbjerg - forfatter Henrik List
_DSC3500
Østerbyen og Måde er fyldt med tidslommer
Boretårnet er qua sin beliggenhed på hjørnet af Gl. Vardevej og Fanøgade vel ikke en rigtig havneknejpe, men den er det i ånden. Arkivfoto: Fjodor Pedersen.
Henne om hjørnet - i Havnebyen
  • All Posts
  • Aktuelt
  • Anbefalet
  • Butiksliv
  • Byliv
  • Esbjerg Retro
  • Forbrugerliv
  • Gastroliv
  • Guides
  • Kulturliv
  • Livsstil
  • Sportsliv
  • Studieliv
  • Ude- & Indeliv
    •   Back
    • Meninger
    • Nyheder
    • Dagens Foto
    • Debat
    •   Back
    • Debat

Torvet 21, 2 | 6700 Esbjerg | 60886633

Annonceinfo

Annoncér lokalt - det er billigere, end du tror!

Kontakt os

Har du en god historie? Kontakt redaktionen.

Vi tager ansvar for vores indhold
Medlem af
Medlem af
Medlem af

TILMELD NYHEDSBREV

Få guides og nyhedsoverblik direkte i din indbakke - helt gratis!

Ved tilmelding accepterer du vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

VIND GAVEKORT PÅ 500,-

TILMELD DIG VORES GRATIS NYHEDSBREV OG DELTAG HVER MÅNED I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT TIL BRUG I ESBJERG!

Du kan afmelde dig med et klik, hvis du fortryder.

*Vi udsender nyhedsbrev typisk fire gange om ugen. Sidste hverdag i hver måned trækker vi en ny heldig vinder blandt alle aktive abonnenter på vores nyhedsbrev. Man bestemmer selv til hvad, man vil have et gavekort, hvis man bliver udtrukket – det skal bare være til brug i Esbjerg!